Právě čtete

Jak si zorganizovat domácí knihovnu

4339  
Sdílet: 

Jak si zorganizovat domácí knihovnu

Knihy o svém majiteli hodně napoví, a tak je třeba je nejen vlastnit, ale i umět vystavit. Co je s pár kousky designovou otázkou, začne se s přibývajícím množstvím měnit v existenciální drama. Nabízíme vám proto pár osvědčených tipů, jak si zorganizovat domácí knihovnu.

17. 2. 2015 3 min. čtení Redakce
Jak si zorganizovat domácí knihovnu

Češi jsou národem milovníků knih a i v éře internetu a digitálních čteček jich ještě stále dost kupuje knihy v papírové podobě. Papír voní, šustí, dýchá… Knihou si můžete jen tak listovat, začíst se do ní, odložit si ji na noční stolek bez rušivých elektromagnetických vln nebo ji použít jako podložku či těžítko. Skutečná kniha má mnohé využití, a co si budeme namlouvat, vypadá krásně a v interiéru působí jako nevtíravý důkaz inteligence. Pořádná knihovna nebo alespoň pár polic knih vzbuzuje dobrý, solidní dojem a pouhý ignorant je mine zcela bez povšimnutí.

Pohrajte si s prostorem

Ne každý se může pochlubit sbírkou knih, ve které se najdou skvosty z minulých století. Knihy si většina lidí kupuje spontánně podle nálady, nového zájmu či potřeby po rozvoji svého vnitřního světa. A tak mají doma různé žánry, knihy mají jiný počet stránek a zřejmě i jinou vazbu. I to se dá prodat a návštěvu ohromit. Pokud máte doma opravdu vysokou knihovnu a nechcete, aby byla přetížena, a knížky byly srovnány podle velikosti a žánrů – pohrajte si s prostorem. Pár ať jich leží na sobě a imitují točité schodiště, další opřete přímo o boční stranu knihovny a ty další srovnejte. Tím docílíte vzdušnosti a množství knih nebude působit dojmem těžké zdi, která na vás při každém neopatrném pohybu může spadnout. Minimalismus je stále trendy.

7

Zakomponujte do knihovny porcelán

V současné době, kdy už není tak úplně zvykem mít doma skříně úplně na všechno zvlášť, vzniká potřeba dávat rozdílné věci k sobě. V případě takových hrnečků je samozřejmě lepší je mít zvlášť v kuchyňce, ale pokud disponujete starožitným nádobím či originálními kusy, které jste si přivezli například z dovolené, šup s nimi do knihovny. Taková konvička na čaj od sebe knihy krásně oddělí a přidá celé poličce na útulnosti. Experimentujte a nebojte se do knihovny začlenit věci, které se tam zdánlivě nehodí. Malé krabičky s mašličkami, budík, který vypadá jak z minulého století, to vše knihovnu oživí.

6

Každý koníček si zaslouží vlastní poličku

Jste vášnivým fanouškem kinematografie, kdysi jste hráli volejbal, máte doma nespočet cen, či stále vlastníte VHS kazety těch největších filmových hitů ze začátku minulého desetiletí? Tak se s tím naučte pracovat. Knihy o kinematografii poskládejte vedle kazet a přidejte na k nim nějaký ten lístek z kina. Rádi pěstujete květiny? Nic neozdobí poličku s knížkami o zahradnictví lépe než živá květina v roztomilém květináči. Máte hodně románů od klasiků 19. století? Opět se vám šikne starý porcelán. Rádi malujete? No asi už tušíte… Když si knihovnu takto podstatně vylepšíte, najednou přestane plnit úlohu jakéhosi skladiště a začne být živým organizmem, který bude klenotem každé domácnosti.

Lodičky do poličky

Máte doma pár luxusních lodiček a je vám líto je nechávat ve skříni? (Záměrně říkáme ve skříni, protože do botníku je nejspíše nedáváte, to si nezaslouží.) Tak je nechte vyčnívat v knihovně. Vyberte ty nejstylovější knížky, které budou hezky hrát barvami vedle vašich oblíbených bot na vysokém podpatku, přihoďte pár rtěnek a máte knihovnu jako v redakci módního časopisu!

8

Tak vesele do toho! Hlavně pamatujte, že váš domov je naprosto jedinečné místo, které by mělo být nejen útulné a bezpečné, ale také designově promyšlené. Jednoduše řečeno, mělo by být odrazem vaší duše.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články