Právě čtete

Jarní rizoto

5340  
Sdílet: 

Jarní rizoto

Rizoto považuji za jedno ze svých nejoblíbenějších jídel. Příprava je velmi jednoduchá, většinu surovin najdu v kuchyni a dochutit lze na milion způsobů. V létě s křupavou cuketou, na podzim zase s dýní či houbami, v zimě s kořenovou zeleninou… Ale to jarní, to je přece jen nejlepší! Na jeho krásné svěží barvy radost pohledět. A hlavně: po dlouhé chladné zimě potěší naprosto každého.

28. 4. 2017 2 min. čtení Monika Kóňová
Jarní rizoto

Rizoto by při správném postupu mělo být krémové, ovšem také křupavé a neuvěřitelně lahodné. Nesmíte zapomenout na dvě hlavní kouzelné příměsi – máslo a parmazán.

Rýži pro přípravu rizota neproplachujte a použijte nejlépe odrůdu arborio či carnarolli. Tyto druhy obsahují více škrobu, díky kterému jsou jemnější a krémovější. Nicméně s dostatečným množstvím másla a parmazánu dokonalé konzistence docílíte s jakoukoli odrůdou.

rizoto 2

4 porce, příprava 30 minut

Suroviny:

250 g rýže
1 menší cibulka
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 dcl bílého vína
0,6 l vývaru
30 g másla
50 g strouhaného parmazánu + trochu na ozdobu
svazek jarní cibulky
2 svazky ředkviček
150 g zeleného chřestu
hrst petrželové natě
sůl
černé koření

Postup:

Při přípravě rizota vám předpřipravené ingredience ušetří mnoho času. Nejprve tedy ohřejte vývar, který udržujte dále teplý na vedlejším sporáku. Jarní cibulku opláchněte a nakrájejte zhruba na 10 cm velké kousky. Ředkvičky překrojte na čtvrtky a z chřestu odstraňte konce a položte na plech vyložený pečicím papírem.

rizoto 1

Cibuli si nakrájejte nadrobno a zpěňte ji v širokém hrnci na oleji. Za občasného míchání nechte zhnědnout. Až cibule zesklovatí, přilijte víno, které chvíli nechte odpařovat. Poté přidejte rýži, promíchejte a zhruba minutu nechte stát. Rýže postupně lehce zprůhlední.

Poté částí vývaru zalijte rýži, aby byla zcela ponořená, a promíchejte. Jakmile se vývar začne odpařovat, přilévejte jej pro udržení ideální hladiny. Takto pokračujte zhruba dalších 20 minut. Rizoto se nesmí vařit nasucho ani se přilepit ke dnu hrnce.

Během míchání rozehřejte troubu na 165 stupňů. Zeleninu rozloženou na plechu pečte zhruba 10 až 15 minut tak, aby jemně zkřehla a zároveň nezhnědla nebo se nevysušila.
Když rýže změkne na skus, rizoto je hotové. Přidejte poslední naběračku vývaru, rizoto odstavte z ohně, přidejte máslo a parmazán a dobře promíchejte. Tím získáte úžasnou krémovou konzistenci. Poté rizoto ochutnejte a případně osolte či dokořeňte. Těsně před podáváním do směsi zamíchejte najemno nasekanou petrželovou nať a ozdobte pečenou jarní zeleninou s trochou parmazánu.

Tip: Uvařené rizoto do sebe natahuje zeleninu, proto jej doporučujeme konzumovat ihned po uvaření. Pokud vám přece jen trochu zůstane, ohřejte si jej v menším hrnci a podlijte trochou vody či vývaru – opět bude mít krémovější konzistenci. A pamatujte, že trochou másla a parmazánu nikdy nic nezkazíte.

rizoto 6

rizoto 4

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články