Právě čtete

Jak si zabalit batoh na eurovíkend? Podělím se s vámi o svůj cestovní seznam a pár balicích tipů

551  
Sdílet: 

Jak si zabalit batoh na eurovíkend? Podělím se s vámi o svůj cestovní seznam a pár balicích tipů

Plánujete rychlý útěk z každodenního života na prodloužený víkend do nějakého evropského města? Pokud letíte s nízkonákladovou aerolinkou, kde je třeba minimalizovat zavazadla, možná se vám budou hodit některé moje osvědčené tipy a triky, jak si efektivně zabalit batůžek, který se vejde i pod sedadlo.

22. 9. 2024 5 min. čtení Helena Suchá
Jak si zabalit batoh na eurovíkend? Podělím se s vámi o svůj cestovní seznam a pár balicích tipů

O víkendech moc neposedím doma. Pokud nevyrazíme s partnerem nebo přáteli na výlet po Čechách a Moravě, lovím levné letenky na Skyscanneru a vyrážím na 2–3 dny objevovat evropská města. Je to můj životní styl, díky kterému jsem se naučila minimalizovat cestovní zavazadlo na batoh a balit si věci, které opravdu unosím a potřebuji. Kromě toho, že batůžek u většiny nízkonákladovek schováte i pod sedačku, taky brzy zjistíte, že je lepší nosit pár kil na zádech než je za sebou drncat po starých dlažebních kostkách. Třeba se vám moje tipy budou hodit a tenhle životní styl si taky oblíbíte!

Můj cestovní seznam aneb Co si s sebou zabalit?

Nejdůležitější je udržet vše kompaktní a přehledné, abyste se nemuseli prohrabávat batůžkem pokaždé, když něco potřebujete. Začněme s tím, co rozhodně nemůže chybět.

  • Batoh do kabiny: já osobně používám batoh o objemu 26 litrů, důležité je, aby se vešel pod sedadlo. Minimalismus je proto tady klíčový!
  • Doklady a důležité věci: pas, letenku, peněženku, mobil a léky vždy balím do horní kapsy batohu nebo do ledvinky, abych je měla pořád po ruce. Nějaká malá kabelčička nebo ledvinka je na to naprosto ideální.
  • Powerbanka a nabíječka: nezapomeňte také na redukci, pokud jedete někam, kde mají jiný typ zásuvek.
  • Pohodlné boty: ty nejpohodlnější boty, které zvládnou celodenní chození po městě a zároveň dobře vypadají, jsou základ.
  • Pantofle: pokud se vejdou, jsou super do hotelu, sauny nebo i města. Mně se tam většinou nevejdou, ale kdyby jo, rozhodně je přibalím!
  • Pohodlné kalhoty: většinou volím legíny nebo pohodlné kalhoty, protože džíny zabírají moc místa.
  • Šortky a 2 trička: dvě trička jsou obvykle maximum, co do batohu dostanu.
  • Mikina/svetr: nezbytnost na chladnější večery nebo do letadla.
  • Šaty a košile: beru něco nemačkavého, jako je mušelín, a košili, která je univerzální na večery nebo do letadla. Košili nosím i jako vrchní přehoz přes šaty místo svetru.
  • Bunda proti dešti: pokud je předpověď špatná, určitě se vyplatí přibalit. Pro mě je to nezbytnost, protože jezdím často na místa, kde prší pořád. Bundu a mikinu si beru na sebe nebo kolem pasu, takže mi nezabere místo v batohu.
  • Samozřejmě pyžamko ve formě trička, které může poslední den posloužit jako „poslední čisté triko“ i venku.
  • Plavky se vždycky hodí. Nikdy nevíte, kdy vás přepadne touha se vykoupat.
  • Sportovní ručník + šátek, protože pořád někde lezu do sauny, skladnější šátek mi supluje druhý ručník.
  • Čtečka místo knihy: moje nezbytnost na letiště, do letadla, před spaním.
  • Polštářek: mám takový ten nafukovací za krk, a když je úplně nejhůř, dá se do něj nacpat oblečení, které se nevejde do minibatohu. Případně skvěle poslouží i klasický povlak na polštářek, který se dá naplnit měkkými svršky.
  • Látková taška: hodí se do města, abych nemusela všude chodit s batohem. Při návratu se hodí na suvenýry z dovči.
  • Lahev na pití: jsem eko a na letišti si ji můžu neustále doplňovat vodou, díky čemuž taky ušetřím.
  • Vozím si i skládací krabičku na jídlo, do který si dělám svačinu na cestu a pak svačinku i na místě.
  • Ostatní drobnosti: Nechybí mi malý zámeček (opět, sauny a bazény nebo hostely, já to upotřebíim) a špunty do uší (chci se vyspat!).

Můj trik s kosmetikou: Jak ušetřit místo

Kosmetiku balím do mini balení – většinou do obalů na kontaktní čočky. Tam se vejde vše od denního krému po odličovací balzám a zabere to minimum místa. Šampon mám tuhý – poslouží i jako mýdlo nebo na praní ponožek. Můžete si ho koupit v drogerii nebo jednoduše vyrobit i doma.

jak si balit kosmetiku na eurovíkend

Systém balení oblečení: co patří dospod a co navrch?

Abych maximalizovala prostor v batohu a snadno se dostala k tomu nejpotřebnějšímu, je důležité balit systematicky.

Dno batohu:

Uprostřed:

  • Oblečení na příští den: střed batohu využívám na věci, které budu nosit během dne a potřebuju, aby byly dostupnější. Takže kalhoty, košili nebo mikinušortky, pokud očekávám teplejší počasí.

Nahoře v batohu:

  • Nejdůležitější věci na cestu: navrch patří vše, co potřebuju během cesty. Takže doklady, peněženku, mobil, léky a nabíječku. Případně si je dám do ledvinky, kterou nosím neustále u sebe.
  • Vrchní oblečení: pokud je venku chladněji, mám navrchu svetr a bundu, případně si je uvazuju kolem pasu či k batohu.

Jak si v batohu udělat pořádek

Nejlepší trik, který jsem objevila, jsou pytlíčky. Všechno dávám do pytlíčků – prádlo, plavky, elektroniku, léky i kosmetiku. Nejenže se v tom při bezpečnostní kontrole na letišti snadno orientujete, ale i v batohu si udržíte přehled a pořádek.

Jak bojuju proti mačkání oblečení?

Oblečení roluju: Rolováním oblečení místo klasického skládání šetřím místo, ale předejdu i většímu pomačkání. Skvěle to funguje na trička, šortky i lehké svetry.

Občas sáhnu po ochranné vrstvě: když si s sebou beru něco extra citlivého na mačkání (např. hedvábné šaty), vložím mezi vrstvy oblečení kus jemného papíru nebo látkovou tašku. Tím oblečení chráním proti tření.

Pomůžou i vlhčené ubrousky nebo spreje: k oblečení náchylnému k mačkání můžete přibalit malý vlhčený ubrousek nebo cestovní sprej na vyhlazování tkanin. To pomůže udržet oblečení svěží a vyhlazené. Případně pak v hotelu oblečení vyvěšuju v koupelně vedle sprchy, kde je dostatečně vlhko. A dělá to divy!

Tipy na zavazadla: Co pod sedačku a co nad sebe?

  • Batoh pod sedadlo: lehké batohy, které splňují rozměry 40 × 30 × 20 cm, jsou ideální pro minimalisty. Snadno se vejdou pod sedadlo a pojmou vše potřebné.
  • Sbalitelný batoh: praktický batoh, který se dá přizpůsobit a sbalit do menšího rozměru, ale rozloží se až na cca 45 × 35 × 20 cm, pokud potřebujete víc místa.
  • Klasické kabinové zavazadlo: měkké nebo tvrdé zavazadlo na kolečkách, které odpovídá kabinovým rozměrům 55 × 40 × 20 cm, ideální pro víkendové výlety.
  • Batoh s více kapsami: batohy s více přihrádkami a maximálními rozměry kolem 45 × 35 × 20 cm jsou skvělé pro udržení pořádku v zavazadle a snadný přístup k věcem.

S těmito tipy zvládnete sbalit vše potřebné a budete mít všechno hezky uspořádané. Přeji šťastnou cestu a nezapomeňte – méně je někdy více!

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články