Právě čtete

Jak si sbalit na dovolenou

6181  
Sdílet: 

Jak si sbalit na dovolenou

Sbalit si na dovolenou je docela oříšek, proto se často obracíme na své nejbližší, aby s námi nad obsahem kufru polemizovali.

29. 6. 2016 5 min. čtení Redakce
Jak si sbalit na dovolenou

Málo ponožek, hodně triček? Víc hlav si víc pamatuje, a když se poradíme, existuje pak menší šance, že zapomenete na opalovací krém, plavky, nožík na houby nebo na cestovní pas. Své o tom ví i Simona Švarcová ze Style Cookbook s manželem a Sára a Marek z Czech Street Glamour, kteří se podělili o své rady ohledně balení.

Simona ze Style Cookbook s manželem Karlem

6471

Sbalit se na společnou dovolenou je pro nás vždy asi ta nejstresovější chvíle celé dovolené. Letos jsme strávili téměř měsíc cestováním po pevninské části Malajsie, navštívili jsme i malajskou část ostrova Borneo a zavítali jsme i na krátkou návštěvu sultanátu Brunej. A jelikož na to, co je třeba si sbalit, máme diametrálně odlišné názory, můžete si přečíst pár tipů na balení na dovolenou z mého pohledu i z pohledu mého manžela.

Simona a její tipy

6398

Oblečení

Asi pro každou ženu je důležité na dovolené dobře vypadat a je jedno, jestli se budete dva týdny opalovat na pláži v Řecku nebo procestujete s batohem Thajsko. Já se snažím balit úsporně a tak, aby se jednotlivé kousky oblečení mezi sebou daly dobře kombinovat. Konkrétně v Asii není problém si nechat oblečení za menší obnos vyprat a vyžehlit v místních čistírnách.

Kosmetika a léky

Make-upu si beru na dovolenou co nejméně, alespoň v porovnání s tím, co vše používám každý den v běžném životě. Obvykle si na dovolené vystačím s tónovacím krémem, balzámem na rty, tvářenkou a řasenkou. Zbytek místa zabírají hydratační a opalovací krémy. Kdyby bylo ale balení kosmetiky na mém muži, odjeli bychom s jedním šamponem a napůl vypotřebovaným opalovacím krémem, a to by nám muselo na měsíc vystačit.

Sbalte si prakticky

Společnost na cestě mi dělá obal na pas, který je nejen hezký, ale zároveň ukrývá několik přihrádek, kam se dá vložit palubní vstupenka, menší obnos peněz či další potřebné dokumenty. Samozřejmostí je hotovost, my jsme měli eura i dolary a tři platební karty. Ne všechny bankomaty s vámi budou spolupracovat, tak je vždycky lepší mít záložní variantu. Před cestou si pro jistotu děláme scan a fotokopii pasu pro případ, že bychom ho cestou ztratili, a mohu doporučit i uložit do telefonu adresu a telefon na ambasádu v místě dovolené.

Karel a jeho tipy

6426

Výběr zavazadla

Do čeho se sbalit, je pro bývalého „baťůžkáře“ jasná volba – tedy do „velkého“ expedičního batohu. Na rovinu, cestovat s batohem má své výhody, ale i nevýhody. Ta hlavní výhoda spočívá v tom, že při cestování a přesunech například na letišti máte volné ruce, nevýhoda batohu je ta, že ať do něj naskládáte oblečení sebelíp, vždy když ho vyndáte, je zmačkané. To ale pro otrlé cestovatele není žádný problém, protože na hotelu mívají co? Přeci žehličku.

Oblečení

Co se týče oblečení, je důležité mít dostatečné množství kraťasů, lehkých bavlněných triček a pár pohodlných žabek. Asi si říkáte, že žabky jsou vždy pohodlné a že opravdoví drsňáci si žabky kupují až na místě, ale není tomu tak. V žabkách trávíte celé dny, a pokud si vyberte špatně (většinou jsou špatné ty, které mají gumové nebo plastové pásky), trpíte pak celé dny jako zvíře a věřte, že to bolí, i pokud jste opravdu chlapák. Dobré je si na dovolenou také vzít lehčí svetřík anebo slušivou „softshellku“, což se hodí především do hodně překlimatizovaných lokálních dopravních prostředků.

Kosmetika

Kosmetiku drsňáci samozřejmě vůbec nevozí, tedy kromě kartáčku a pasty, zubní nitě, holítka a pěny na holení, hřebenu, deodorantu a parfému. Nic víc nepotřebujete, a pokud ano, má to manželka ve své nadupané kosmetické taštičce.

Uchovejte si vzpomínky

Co je pro cestování hodně důležité, je technika pro dokumentování extrémních dovolenkových aktivit, jako je jízda na skútru nebo potápění. Dnes už lze vše zvládnout s chytrým telefonem, ale já osobně se přimlouvám za nějakou malou kamerku, jako je například GoPro. Důležité je nepodcenit úložnou kapacitu a vzít si tak s sebou navíc pár SD karet pro ukládání nahraných videí.

A naše rada na závěr: není důležité, kam jedete nebo co si zabalíte, ale s kým jedete a jak si to užijete. Hezkou dovolenou!

Sára a Marek z Czech Street Glamour

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zanedlouho se s Markem chystáme na naši první společnou dovolenou do Itálie, chceme se tam podívat do pár měst a nakonec i k moři. Už teď pomalu přemýšlíme nad tím, co si s sebou sbalit a co ne. Kromě plánování, kam přesně jet, na jak dlouho a tak dále, může být celkem velkým oříškem právě balení. Důležité je nejen na nic nezapomenout, ale také více přemýšlet při přípravě věcí, které si chceme vzít. Přečtěte si naše rady ohledně balení a také to, bez čeho se na cestách neobejdeme.

Marek a jeho tipy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trička a košile

Číslem jedna je nepochybně oblečení, na dovolené nejčastěji unosím trička, když se zaměřím na ně, radím vybrat si jednobarevná bez potisku. Je rozhodně lepší sázet na variabilitu. Takové tričko si můžete vzít jak na pláž k šortkám, tak do města k elegantním kalhotám, když se u něj ohrnou rukávy, vypadá zase trochu jinak. Kromě toho se vždy hodí také jednoduchá bílá košile, třeba v případě, že vyrazíme někam na večeři.

Šortky a kalhoty chinos

Šortky jsou při letní dovolené naprostou samozřejmostí, ale je dobré vzít si s sebou i delší kalhoty, třeba tzv. chinos. Nejuniverzálnější barvou těchto kalhot je modrá, je vhodnější na večerní nošení a s bílou košilí vypadá hezky elegantně.

Brýle

Pro mě nepostradatelným doplňkem jsou především brýle, je zbytečné nosit s sebou několikery, nakonec stejně nejvíce unosím ty své nejoblíbenější. Důležité je, aby měly kvalitní UV filtr a aby ladily ke zbytku oblečení a doplňkům.

 

Sára a její tipy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elektronika a zábava na pláž 

Na pláži nebo u bazénu je skvělým parťákem dobrá knížka nebo časopis, číst si pod slunečníkem je pro mě příjemný relax. Kromě toho se ale neobejdu bez dobrého foťáku a večer se ráda podívám i na internet, třeba přes tablet.

Kosmetika

Slunce dává vlasům pořádně zabrat, a tak si s sebou nikdy nezapomenu vzít kvalitní šampon, balzám na vlasy a také oblíbený přípravek, který mi pomůže dát vlasy do požadovaného tvaru.

Ochrana hlavy

Není nic nepříjemnějšího než spálená pokožka hlavy, proto si v létě u moře užívám svůj slaměný klobouk, který je praktický, ale dá se využít také jako módní doplněk.

Ze všeho nejdůležitější je ale cítit se pohodlně, pořádně se před příchodem na sluníčko namazat a pro nás – nezapomenout foťák, abychom všechny ty naše zážitky mohli dobře zdokumentovat.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články