Právě čtete

Proč neodfukuji vosy a co dělám, abych se vyhnula žihadlům?

14570  
Sdílet: 

Proč neodfukuji vosy a co dělám, abych se vyhnula žihadlům?

Pro přírodu jsou sice stejně důležité jako každý jiný tvor, ale když je potkám na procházce nebo na grilovačce, radost z nich nemám. Vosy! Jen tak nějaké odhánění je neodradí, proto jsem se podívala na zoubek tomu, jak se větším náletům a hlavně žihadlům vyhnout.

3. 7. 2023 6 min. čtení Katarína Ligačová
Proč neodfukuji vosy a co dělám, abych se vyhnula žihadlům?

Léto, to pro mě znamená krásné počasí, koupání, dovolenou, osvěžující pití, slaďoučké ovoce a… vosy. Tam, kde je šťavnatý meloun nebo zralá broskev, se zákonitě nějaká objeví. A umí mi užívání si léta pěkně znepříjemnit.

Ke způsobům, jak se vos zbavit, je ale rozhodně důležité přistupovat zodpovědně, protože ač umí být sebeotravnější, mají v přírodě své nezastupitelné místo. Včely taky umí píchnout, přesto se mi zdá, že jsou vnímány pozitivněji. Jenže i vosy opylují rostliny a mimo jiné to jsou perfektní bojovnice proti škůdcům. A nejen my se před nimi musíme mít na pozoru. Obezřetnost je na místě třeba i u pavouků, much a komárů.

Návštěvníci s žihadlem, na které si dávám pozor

Rozdíl mezi včelou a vosou známe asi všichni. Pak jsou tady ale ještě sršni a čmeláci. A žihadlo nechcete určitě, stejně jako já, ani od jednoho.

jak nedostat žihadlo

Sršeň

Od vosy a včely se liší nejen velikostí a zbarvením, ale i žihadlem, které umí člověka pěkně zabolet. Je delší a v průměru silnější, ale oproti včelímu mnohem méně jedovaté. Také na svém konci nemá zpětné háčky a to znamená, že vás klidně může bodnout i několikrát za sebou. Dobrou zprávou je, že alergie na sršní jed je vzácnější, než je tomu třeba u včel a vos.

Čmelák

Čmeláci vypadají celkem roztomile a vlastně jsou i mírumilovní, ale jakmile uvidíte varovně zvednutou nožku, měli byste se mít na pozoru. Tím vás čmelák upozorňuje na to, že se cítí ohrožen a může vytáhnout žihadlo. A čmeláčí bodnutí pěkně svědí a také ho může doprovázet mírné opuchnutí. Pak je docela výzvou svědění vydržet a nedrbat se.

Vosa

Stejně jako sršeň, ani vosa nemá na žihadle zpětné háčky, a proto může bodnout vícekrát. Je to bolestivá záležitost a často následuje opuchnutí postiženého místa.

Včela

Žihadlo má včela menší, ale vybavené háčky, které se vám v místě bodnutí nepěkně zaseknou. Proto žihadlo v našem zůstane, a tím se i prodlouží doba působení jedu. Bohužel včela na konci tohoto boje umírá a vy se musíte postarat o odstranění žihadla, což je nejlepší dělat páčivým pohybem a opatrně, abyste si do těla nevpravili zbytečný jed navíc.

„Krevní testy mi potvrdily silnou alergii na vosí a včelí bodnutí. Kdyby k němu došlo, pravděpodobně se u mě objeví reakce, které se říká anafylaktický šok a to je život ohrožující stav. Proto u sebe neustále nosím adrenalinový autoinjektor, který si v takovém případě musím aplikovat a následně volat 155. Tahle reakce těla není vůbec vzácná (někomu se to děje i u potravinových alergií) a je dobré o ní vědět pro případ, že by někdo ve vašem okolí schytal žihadlo. Musím říct, že proto mám z vos a včel pěkný vítr…“ ‒ Jana D.

Žihadlu se snažím vyhýbat. Jak?

Hmyzí společníky nijak nedráždím a když ke mně sami přiletí, neodháním je rukou a nedělám prudké pohyby, protože právě to je může vyprovokovat k útoku. I když je to někdy těžké, raději se snažím zůstat v klidu.

co dělat se žihadlem

Na výlety a pikniky se snažím balit jídlo, co tyhle mlsouny vyloženě nebude lákat, ale kdyby náhodou přeci jen ano, tak využívám uzavíratelné krabičky. Je asi jasné, že nejvhodnější stanoviště pro letní grilovačku nebude poblíž stánku se sladkým pečivem nebo vedle odpadkového koše. Tam si vosy přímo lebedí.

Pro včely jsou samozřejmě lákadlem květiny, takže když chci chodit naboso, rozhodně to nebude v trávníku plném jetele nebo vedle květinového záhonu. Také se snažím nepoutat na sebe pozornost pestrobarevným oblečením a přehnaným používáním parfémů.

Dají se koupit i repelenty proti vosám, já se ale snažím podobné chemii spíš vyhýbat. A co by nám doporučily babské rady? Moje babička vždy říká, že vosám nevoní bazalka, česnek, rozemletý hřebíček, citronová kůra a muškáty. Ty tedy nevoní ani mně. Všechny tyto triky jsem zkoušela a účinnost je podle mě tak půl na půl. Asi záleží na konkrétní vose.

Co s vosím hnízdem?


Když máte pocit, že by se vám někde mohly uhnízdit vosy, je dobré nejrůznější skuliny utěsnit (prodává se i speciální pěna) a údajně funguje i umístit na daná místa makety hnízd, protože vosy si pak stavbu v již zabydlené oblasti dvakrát rozmyslí. A když už tam jsou? Na to existuje spousta postupů, ale já bych volila cestu objednání specializované firmy, protože mi odstraňování vosího hnizka mi přijde jako moc nebezpečný pokus na to, abych ho já jako amatér absolvovala.

Se včelami je to ještě trošku jiné. Když k vám zabloudí roj a nemá se k odletu, nejlepší je kontaktovat nejbližšího včelaře a zeptat se ho, jestli včely nepostrádá, případně si od něj nechat poradit s dalším postupem. Hasiče byste měli volat jen v případě, že roj někoho ohrožuje ‒ třeba když máte doma alergika.

Návody na pasti na vosy

Někdy je to s vosami vážně složité. Když už je situace na naší zahradě neúnosná, sahám po řešení v podobě pasti, která je odláká od našeho prostřeného stolu. Vosy vlétnou dovnitř za sladkou vůní, ale ven už se nedostanou. Tady jsou tři tipy, jak si past vyrobit.

1. Půllitr a trychtýř

Tahle varianta je úplně nejjednodušší a věřím, že potřebné vybavení máte už teď v kuchyni.

Budete potřebovat:

  • Velkou sklenici
  • Trychtýř
  • Sladkou návnadu (například sirup)

diy past na vosy

Postup:

  1. Do sklenice nalijte větší množství sirupu, můžete ho trochu naředit vodou.
  2. Směs promíchejte a na sklenici posaďte trychtýř tak, jako to vidíte na obrázku. Myslete na to, že nesmí zasahovat do tekutiny. Mělo by zůstat dost prostoru pro to, aby vosy prolétly do prostoru sklenice.
  3. Sklenici postavte poblíž místa, kde se chcete vos zbavit.

2. Past z PET lahve

Výhodou pasti z plastové lahve je to, že ji můžete někam zavěsit, takže nehrozí, že ji na stole někdo zvrhne, nebo o ni někde zakopne.

Co budete potřebovat:

  • Plastovou lahev (ideálně o objemu 1,5 l)
  • Nůžky a zalamovací nožík
  • Lihový fix
  • Provázek
  • Návnadu (například větší množství cukru, které rozmícháte v horké vodě, aby se rozpustil)

jak vyrobit past na vosy z plastové lahve

Postup:

  1. Odšroubujte víčko a odstřihněte vrchní část lahve tak, jako vidíte na obrázku.
  2. Fixem si na větší část lahve u horního okraje naznačte 4 protilehlé body, které budou sloužit jako místa uchycení provázku.
  3. Nožíkem místa prořízněte do tvaru X. Každým otvorem protáhněte a připevněte provázek. Následně všechny provázky v dostatečné délce svažte tak, aby vznikl úchyt na zavěšení.
  4. Odříznuté hrdlo lahve vložte do spodní části otvorem dolů (jako byste vkládali trychtýř).
  5. Vlijte dovnitř návnadu a lahev zavěste na potřebné místo.

Když zavěšuji plastovou past poblíž terasy, ještě ten neestetický plast ozdobím tím, že kolem obmotám silný provázek. Přilepit půjde nejlépe vteřinovým lepidlem. Pokud se ale rozhodnete použít tavnou pistoli, aplikujte jen malé množství lepidla, protože je horké a může plast deformovat.

Na co je potřeba myslet:

  • Rozmístění a množství pastí. Možná vám bude stačit jedna, ale někdy jich je potřeba více.
  • Pasti přemisťujte podle potřeby, obzvlášť když se do nich žádná vosa nechytí.
  • Nejlépe funguje rozmístit pasti hned na jaře. Pak je vos u nás na zahradě přes léto méně.
  • Pozor, pokud není nazbyt a musíte zabít sršně. Při zabití totiž uvolňují chemický signál, který varuje ostatní a to by vás mohlo dostat do nepříjemné situace.
  • Sršni často létají ke zdroji bílkovin v miskách domácích mazlíčků. Pozor na to!
  • Když na vás sedne vosa, neodfukujte ji. Oxid uhličitý ve vašem dechu pro ni signalizuje nebezpečí a zvyšuje pravděpodobnost útoku.

Držím vám i sobě palce, ať nás letos bzučivé nálety moc netrápí. Užijte si příjemné léto!

Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande

Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande

Dopřejte si osvěžující mix kávy a citrusů bez přidaného cukru, sladký jen díky přirozené chuti ovoce.

Chci ochutnat
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články