Právě čtete

Jak se udržují fit lidé, kteří většinu dne vaří?

11632  
Sdílet: 

Jak se udržují fit lidé, kteří většinu dne vaří?

Dříve se dobrá hospoda poznala podle obvodu pasu kuchaře. Dnes by funící tlouštík v rondonu ve vyhlášené restauraci překvapil. Doba velí štíhlost a přiznejme si, že to nejen dobře vypadá, ale je to také mnohem zdravější než s sebou neustále nosit tukové závaží. Vyzpovídali jsme lidi, kteří tráví většinu dne v kuchyni, jak se udržují v kondici.

2. 3. 2016 9 min. čtení Kristina Zábrodská
Jak se udržují fit lidé, kteří většinu dne vaří?

Roman Vaněk

Zakladatel Pražského kulinářského institutu a autor mnoha kuchařek
_MG_0920

Když v roce 2008 Pražský kulinářský institut zakládal, chtěl naučit lidi vařit. Jeho kurzy vaření se špičkovými šéfkuchaři jsou stále plně obsazené a kurzisté se často vrací a učí se stále nové recepty a dovednosti. Za osm let navíc pozdvihl českou gastronomii, napsal čtyři velmi úspěšné kuchařky a tři knihy, nejnovější Pražská kuchařka mapuje zajímavé podniky v metropoli. Má vlastní pořad na Stream.cz a spoustu dalších plánů.

Jak se udržujete fit?

Manželským sexem, pravidelným pitím kvalitního vína a občasným zhlédnutím sportovních pořadů v televizi. Alkohol piju střídmě a vybírám si co nejkvalitnější. Obklopuji se skvělými přáteli a lidmi v práci. Tam stále něco ochutnávám, ale nepřejídám se, to by mi jídlo brzo přestalo chutnat. A co považuji za nejdůležitější – mám radost ze všeho, co dělám, a nedělám nic, co mě nebaví.

Držíte občas dietu?

Co to je?

Oblíbený jarní recept?

Buřty na pivu – v každém ročním období, ale teď na jaře si rád dám pečenou tresku s rajčaty. Hotová je za čtvrt hodiny a připadám si jako na dovolené.

_MG_9658

Pečená treska s rajčaty

4 filety z tresky s kůží (á 180 g)
sůl a čerstvě mletý pepř
8 lžic olivového oleje + na vymazání pánve
8 snítek tymiánu
70 g jarní cibulky
400 g cherry rajčat
2 lžíce krupicového cukru
20 oliv nicoise
4 lžíce nahrubo nasekané bazalky

Troubu předehřejte na 180 °C. Tresku zbavte pomocí pinzety kostiček. Kůži na 2 až 3 místech nařízněte, ryba se tak při pečení nezkroutí. Osolte ji a opepřete, otočte a maso osolte. Pánev vhodnou do trouby vymažte olejem, položte do ní čtverec pečicího papíru a rozehřejte na středním stupni. Na papír vlijte 1 lžíci oleje, položte tymián a tresku kůží dolu. Zakápněte ji 1 lžící oleje a pečte 3 minuty. Pak pánev vložte do trouby a rybu nechte 3 až 4 minuty dopéct (záleží na velikosti).

Jarní cibulku nakrájejte našikmo, rajčata napůl. Nepřilnavou pánev rozehřejte, vlijte do ní zbylý olej, vsypte jarní cibulku a promíchejte. Přidejte rajčata a cukr, promíchejte, vsypte olivy a nechte prohřát. Stáhněte, osolte, opepřete a vmíchejte bazalku.

Na talíře rozdělte nejdříve rajčatovou směs a na ni položte pečenou tresku.

Markéta Pavleje alias Kitchenette

Blogerka a autorka kuchařky Rok v kuchyni

pavleje

Na svém blogu Kitchenette.cz zveřejňuje nádherné fotky zajímavých jídel, které jsou překvapivě docela jednoduché. Při prvním pohledu máte chuť začít okamžitě vařit! Zvítězila v anketě Food blog roku 2014, ze svých receptů a fotografií, které i sama pořizuje, vytvořila předloni kuchařku Rok v kuchyni.

Jak se udržujete fit?

Momentálně čekám miminko, tak má můj běžný rytmus trochu jiná pravidla. Ale za jiných okolností je pro mě velmi důležitý pohyb – rozhýbává metabolismus, vyplavuje endorfiny…, znáte to. Sport mě musí bavit, ne, že myslím na to, jak si dávám do těla. Zjistila jsem, že nemá smysl se do něčeho nutit. Nejsem typ do fitka. Moje sporty jsou sice poněkud komplikovanější a možná trochu logisticky náročnější, ale přinášejí mi opravdové potěšení. Třeba jízda na koni. Před více jak rokem jsem začala hrát koňské polo a to je přesně ten druh sportu, kdy ani nevíte, že sportujete. Užívám si trochu adrenalinu ve spojení s týmovou hrou a hlavně miluju koně. Jen nesmím být v jiném stavu, to pak musím všechny koníčky odložit.

Držíte občas dietu?

Ne, to neumím. Můj recept je jíst s rozumem. Občas jsou dny, kdy více hřeším a dokážu si to užít a pak si zase pár dní dávám trochu víc pozor, ale spíše ve smyslu zdravějších či méně zdravých jídel. Kaloriemi se zatím vůbec nezabývám. Jinak základem je samozřejmě pohyb, pak mohu jíst, co chci, a cítím se dobře.

Pavleje_Avokadovy salat

Avokádový salát s cizrnou

2 zralá avokáda
1 konzerva cizrny
1 velká hrst čerstvého koriandru
1 okurka
šťáva z 1/2 až 1 citronu
mořská sůl
a čerstvě mletý pepř

Avokádo rozpulte podélně nožem, pootočením polovin se pěkně oddělí a v jedné polovině zůstane pecka. Tu vyjmete tak, že do ní zaseknete nůž, kterým pootočíte a pecka se tak uvolní. Lžičkou vykrajujte kousky avokáda do mísy. Přidejte odkapanou cizrnu, hrst lístečků koriandru a okurku nakrájenou na kostičky velké přibližně 1 cm.

Vše pokapejte dostatkem citronové šťávy, osolte a opepřete podle chuti a lehce promíchejte. Pokud je avokádo hodně zralé, dejte si pozor, abyste nemíchali moc dlouho, salát by pak získal příliš kašovitou konzistenci.

Martin Kuciel alias pan Cuketka

Bloger a zakladatel mapy dobrých podniků Scuk.cz

cuketka

Pan Cuketka patřil mezi první blogy o jídle a fanoušky si získal svým nadšeným přístupem při pronikání do tajů gastronomie a vtipné zápisky. Postupně kolem sebe vytvořil síť milovníků dobrého jídla a pití a z jejich nadšení a ochoty spolupracovat vznikla mapa gastronomických podniků, které stojí za návštěvu – Scuk.cz. Pro své recepty vytvořil platformu Prkýnko, své objevy a úvahy popisuje stále na webu www.cuketka.cz.

Jak se udržujete fit?

Nijak extra. Snažím se běhat, ale je to spíš boj s leností, takže jsem rád pokaždé, když se vyhrabu. Poslední rok zkouším orientační běh, který mě totálně nadchnul. Oproti běhání je to mnohem větší sranda – běháte po lese a nevíte pořádně kudy. Trasu si musíte najít na mapě a za běhu, takže je to i slušná rozcvička na mozek. Občas vyrazím i na lezeckou stěnu a krom toho děsně rád spím, to je asi můj nejoblíbenější sport.

Držíte občas dietu?

Vůbec žádnou! Můžu jíst úplně cokoliv a nepřiberu, takže mám spíš opačný problém. Naštěstí psaní o jídle to dost usnadňuje.

Oblíbený zdravý jarní recept?

Kapustičky na zádíčka. Pokud je neznáte, hned to jděte napravit. Je to úžasně jednoduché jídlo, které promění nenáviděnou kapustu v něco skvělého! Kromě růžičkové kapusty dělám podobně i květák a brokolici. Je to ta nejrychlejší zeleninová svačina a vůbec nemusí být vegetariánská – perfektně se hodí jako příloha k masu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kapustičky na zádíčka

500 g růžičkové kapusty
½ lžičky soli
2 lžíce olivového oleje nebo másla

Růžičkovou kapustu očistěte a rozpulte. Osolte a v rendlíku či na pánvi rozehřejte tuk. Narovnejte do něj vedle sebe kapustičky řeznou stranou dolů a pečte dozlatova na mírném nebo středním stupni, ať zeleninu nespálíte. Jakmile jsou kapustičky opečené, odstavte je a otočte na druhou stranu – „na zádíčka“. Rendlík nebo pánev zakryjte poklicí a nechte dojít na mírném stupni. Po několika minutách v teple zelenina krásně změkne a pustí šťávu. Teď ji stačí ochutit a můžete podávat.

Kousek másla, vyškvařená slanina ani olivový olej neuškodí nikdy. Stejně tak můžete kapustičky okyselit (ciderem nebo vinným octem) i mírně osladit (javorovým sirupem). Zelenina upravená na zádíčka se neztratí ani vedle silných masových šťáv a omáček, pokud je budete servírovat k masu.

Kateřina Winterová

Herečka, zpěvačka a spoluautorka Herbáře a kuchařek Vaříme podle Herbáře

mesicek_DSC4612

Hraje v několika divadelních hrách, v Národním divadle i v komornějším prostředí, zpívá se skupinou Ecstasy of Saint Theresa a má vlastní televizní pořad s Lindou Rybovou Herbář. Společně napsaly tři knihy Vaříme podle Herbáře a Kateřinu byliny, zdravé i neznámé potraviny a kuchařské experimenty tak nadchly, že vytvořila blog Culina Botanica a už jen vaří, peče a zkouší nové kombinace chutí, vůní a textur.

Jak se udržujete fit?

Lyžuju, chodím do sauny, snažím se jíst zdravě. Vyhýbám se cukru a chroupu hodně zeleniny. V obchodě si čtu etikety, jestli potraviny neobsahují éčka. Přemýšlím o tom, co jím, aby to bylo dobré, přirozeně vyrobené a zdraví prospěšné.

Držíte občas dietu?

Nikdy jsem ji nedržela a nedržím. Když jíte střídmě a vyváženě, dietu nepotřebujete.

Oblíbený jarní recept?

Kopřivový čaj je lahodný a pomáhá skoro na všechno. Každé jaro si musím dát alespoň jednou pučálku – naklíčený a opečený hrách – a polévku s medvědím česnekem a kopřivami. Už od března je s dětmi nedočkavě hledáme v lese.

_DSC6231KOPRIVOCESNKEJDA

Jarní polévka z medvědího česneku a mladých kopřiv

1 hrst medvědího česneku
2 hrsti kopřiv
4 šalotky
500 g brambor (ideálně moučných, typ C)
3 lžíce másla
1,5 l zeleninového vývaru
4 snítky libečku
sůl a čerstvě mletý bílý pepř
150 ml smetany na vaření (12%)
1 lžíce octa
4 křepelčí vejce

Medvědí česnek pečlivě omyjte, vytřepte vodu a nakrájejte na proužky. Kopřivy omyjte a nasekejte nahrubo. Raději si vezměte gumové rukavice, i mladé kopřivy žahají. Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.

V hrnci rozehřejte máslo, vsypte šalotky a opékejte 1–2 minuty za občasného míchání, až lehce zezlátnou. Přidejte kopřivy a brambory, zalijte vývarem a pod pokličkou na středním stupni vařte 20 minut, až brambory změknou. Vsypte medvědí česnek a libeček, osolte a opepřete, povařte ještě 2 minuty a rozmixujte tyčovým mixérem na hrubší krém, vypněte plotýnku. Vlijte smetanu a nevařte, aby se nezdrcla, nebo ji vlijte až do talíře.

V jiném hrnci uvařte vodu, kápněte do ní ocet a pomocí lžíce vytvořte vír. Na lžíci rozklepněte křepelčí vejce, vložte ho opatrně do víru a vařte zhruba 2 minuty. Vyjměte pomocí lžíce a postup zopakujte i u zbylých vajec. Polévku rozlijte do talířů a každý ozdobte jedním zastřeným vejcem.

Patrik Bečvář

Šéfkuchař restaurace Selský Dvůr a vítěz soutěže Bocuse d’Or ČR

Patrik Becvar 3

Prestižní gastronomickou soutěž Bocuse d’Or vytvořil v lednu 1987 francouzský šéfkuchař Paul Bocuse a nyní se její světové finále koná každé dva roky v Lyonu. České klání proběhlo letos v lednu v MAKRO Akademii a z osmi finalistů připravil jesetera s kaviárem a jelení hřbet s kostí nejlépe Patrik Bečvář. Jeho umění můžete ochutnat v restauraci Selský Dvůr v pražské Hostivaři.

Jak se udržujete fit?

Bydlím u Říčan, kde už mnoho let hraju za tamní fotbalový klub. Člověk musí mít nějaké místo, kde si vyčistí hlavu a odreaguje se. Pro mě je tím místem právě fotbalové hřiště.

Držíte občas dietu?

Kuchař nemůže držet dietu, v práci musí neustále ochutnávat pokrmy, jestli jsou dobře dochucené. Rád si zajdu do burgrárny a dám si dobrý burger, to také není žádná dieta.

Oblíbené lehké jídlo?

Před fotbalovým zápasem se potřebuji cítit lehce, ale zároveň mít dost energie, dávám si zpravidla těstoviny nebo různě připravené luštěniny. Zrovna nedávno jsem si dělal výborného pstruha s luštěninovým salátem. Tento a mnoho dalších receptů z regionálních surovin můžete najít na www.varimedobre.eu.

IMG_0644[1]

Pečené filátko ze pstruha, teplý luštěninový salát, ředkev s kysanou smetanou

2 pstruzi (1,2 kg)
sůl a čerstvě mletý pepř
240 g zelené čočky
240 g červené čočky
120 g růžičkové kapusty
320 g hrášku
400 g ředkve
200 g zakysané smetany
2 lžíce rostlinného oleje
2 stroužky česneku
80 g másla

Pstruha očistěte od šupin, zbavte opatrně vnitřností a hlavy a vyfiletujte. Filátka osolte a opepřete. Zelenou a červenou čočku uvařte každou zvlášť v osolené horké vodě na mírném stupni. Pozor, ať se nerozvaří. Růžičkovou kapustu očistěte a s hráškem uvařte také v horké osolené vodě doměkka.
Ředkev očistěte, nastrouhejte škrabkou na plátky a nakrájejte je na proužky. Promíchejte se zakysanou smetanou, osolte a opepřete.

Do pánve vlijte olej, rozpalte a opečte filátka z obou stran dozlatova. Stačí jen pár minut. Mezitím nakrájejte česnek na plátky a opečte je v druhé pánvi na másle, přisypte uvařenou a slitou čočku, hrášek a kapustu, krátce opečte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte se salátem z ředkve.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články