Právě čtete

S telefonem proti rozptylování pozornosti aneb Jak jsem se naučil soustředit na práci

834  
Sdílet: 

S telefonem proti rozptylování pozornosti aneb Jak jsem se naučil soustředit na práci

„Jen zkontroluju, jestli mi někdo nenapsal,“ řeknu si. Pak můj mozek vypne a probudí se až po deseti minutách nepřítomného scrollování obsahem, který byl všechno, jen ne obohacující. Následuje jen pocit viny, že kdybych to neudělal, zvládnu se s úkolem vypořádat mnohem rychleji. Už ale vím, jak tomu předcházet.

22. 6. 2023 5 min. čtení František Čech
S telefonem proti rozptylování pozornosti aneb Jak jsem se naučil soustředit na práci

Prokrastinace, nesoustředěnost a spousta vjemů. Tahle (rozhodně ne svatá) trojice historicky provázela většinu mých snah o tvorbu hodnot – ať už pracovních, školních, nebo mých osobních. Našel jsem ale řadu cest, jak těmhle démonům rychle odvedené práce odolat. A k některým z nich paradoxně pomáhá i ten prokletý telefon.

FOMO? Ne, opravdu vám to neuteče

Na zkratku FOMO už jste pravděpodobně narazili. Protože je ale jedním ze zásadních faktorů ovlivňujících naše soustředění, musím ho na začátek dovysvětlit. FOMO je zkratka pro Fear Of Missing Out, tedy strach, že něco promeškám. A nejde jen o informaci nebo zprávu, ale i třeba o obohacující zážitek, který zpravidla zahrnuje naše nejbližší.

 

Zvlášť když mám hodně práce, je sledování akcí mých přátel stimulantem úzkosti z toho, že tam nemůžu být s nimi. Stejně jako strach z promeškání, je FOMO i strachem z vyloučení. „Když jsem odmítl pozvání teď, příště už se mě ani nezeptají,“ mají ve zvyku vyprávět nám temná zákoutí našich myslí. A přesně v takových situacích je důležité si uvědomit, že nám nic neuteče. Jinými slovy, prostě půjdu příště a bude to ještě lepší.

(Ne)přítel jménem dopamin

Notorické otvírání telefonu, i když nic konkrétního nečekám, je podobné jako kouření (můžu potvrdit) a silně ovlivňuje produktivitu. Otevřu displej a dostanu rychlou dávku dopaminu uspokojující potřebu po aktualitách. Jenže po chviličce už mě ta dávka začíná opouštět a potřebuje doplnit. Našel jsem dva způsoby, jak se lze tenhle pocit naučit ovládat.

První způsob je nahradit rozsvícení displeje něčím jiným. Připravím si misku plnou sladkůstek, a když mě přepadne touha vzít mobil do ruky, zobnu si radši kousek ze své mističky.

Druhý způsob je náročnější – naučit se ovládat pro získání větší dopaminové odměny. Uvidíte, jak vás překvapí velikost nadšení po poražení touhy po rozptýlení. Vemte telefon vítězoslavně do ruky, až když si sami určíte, a uvidíte, že bez negativního doprovodu myšlenek, že děláte něco, co nemáte, se budou nové zprávy od kamarádů číst s mnohem větší radostí.

Jak produktivně nastavit telefon?

Systém notifikací a touha po rychlém dopaminu je v kombinaci se špatným nastavením mobilu nástrojem zkázy. I telefon nám ale paradoxně může pomoci nebýt na telefonu – třeba prostřednictvím aplikací proti prokrastinaci. Cílem by každopádně mělo být umět se koncentrovat na práci bez něj. Používání aplikací a speciální nastavení proto berme jako přestupní stanici na cestě k tomu, být stabilně schopní celou otázku telefonové prokrastinace vypustit z hlavy.

notifikace

Já osobně už druhým rokem žiju život bez notifikací. Messenger, Instagram, TikTok a další aplikace nenasytné mojí pozorností mají utrum. Ze začátku mi dělalo problém pomyšlení, že nechávám bez odpovědi zprávu od někoho důležitého. Proto jsem ve výsledku bral do ruky telefon o to častěji a kontroloval mnohokrát prázdnou schránku. Časem to začlo být lepší – a stejně, když něco doopravdy hoří, dotyčný vždycky zavolá.

Jak produktivně nastavit hlavu?

Teď přichází ta složitější část – nastavení hlavy do produktivního režimu definovaného nepřetržitým soustředěním. V mozku totiž naneštěstí nejde jen zmáčknout čudlík, který by v nás vypnul pudy sáhnout po naší bráně do kyberprostoru. Mně osobně pomohl trénink.

Náš mozek má rozptýlení rád, a proto nás pokouší. Zároveň tím ale negativně ovlivňuje naše soustředění a celkový výkon.

Na začátku každého tréninku je plán a ten by měl obsahovat především několik uvědomění. Například uvědomění, že za hodinu nepřítomnosti ve víru nekonečných (a často zbytečných) informací nám nic neuteče. Dále uvědomění, že sáhnu-li na telefon, půjde mi to hůř, pravděpodobně tam nic nenajdu a za minutu se na sebe budu zlobit, protože pokušení bylo silnější než já.

K lepšímu soustředění mi pomáhá vytyčit si cíle. Připomeňte si na začátku každého zprvu nepříjemného sedánku s produktivitou, co vám přinese jeho úspěšné zvládnutí. A když se nemůžete takzvaně dokopat, nastavte si budík ohlašující oficiální konec prokrastinace.

Naše hlava funguje na základě zkušeností. Když se mi to jednou podaří dobře, bez prokrastinace a přinese to pozitivní výsledky, příště to půjde o to snáz. A přesně v tom je celý trénink. Nebude to hned, ale jakmile tam dojdete, budete stát pevně a soustředění.

I vaši koncentraci je třeba zalévat. V momentě, kdy vaše mysl bojuje s únavou, je o to těžší se koncentrovat na důležité a třeba ne tolik zábavné věci. V tu ránu může rychle pomoci nová kofeinová voda Tchibo Coffizz o síle dvou espress, která vás osvěží, nabudí a zbystří vaši mysl během krátké chvilky.

4 produktivní tipy, které mi nepomohly

Říct si, že se na mobil nebudu koukat

Snadno se řekne, těžko dělá. Tahle technika je pomyslným cílem našeho snažení, nic pro začátečníky.

Otočit telefon displejem dolů

Položte si otázku – sníží se moje zvědavost, co se odehrává v kyberprostoru, když neuvidím na displej? Pravděpodobně to bude naopak.

Dát mobil daleko od sebe, nebo ho úplně vypnout

Tohle je podobný případ jako s otočeným telefonem, jenže ještě horší. Nevolal mi někdo, kdo něco urgentně potřeboval? To nám klid na práci rozhodně nepřidá.

Vymyslet si trest za odemčení mobilu

Na někoho může motiv trestu fungovat líp, na někoho hůř. Důležité ale je, že tímhle způsobem řešíme pouze následky, nikoliv předcházení situaci.

4 produktivní tipy, které mi pomohly

Sázejte stromy v aplikaci

Překvapivě se použití mobilu jakožto prostředku pro nepoužívání mobilu vyplácí. Forest, stejně jako další podobně fungující aplikace, vás nechá zasadit strom. Strom bude růst třeba hodinu nebo dvě – záleží na vás. A během celé doby růstu nemůžete z aplikace odejít prokrastinovat někam jinam. V případě, že tak učiníte, ze stromu nezůstane ani pařez, i když vytyčený čas nedodržíte třeba jen o minutu.

Založit telefon na příslušnou stránku v knize

Jsem v učebnici na straně 15 a potřebuju se dneska dostat ke stovce? Založím si mobil o 20 stránek dál a propracuju se knihou až k vysněnému odpovídání na zprávy od přátel.

Specifická produktivní muzika

Vyberte si jeden hudební žánr, který pro vás bude symbolem produktivity. Mně osobně vyhovují „lo-fi“ playlisty nebo ambientní elektronická hudba. Hlavně ale beze slov. Naučíte tak svůj mozek, že jakmile hraje tohle, soustředíme se. Jakmile je čas relaxu, snažte se této muzice vyhnout.

Dělejte si přestávky (hodně přestávek)

Slavná „pomodoro“ technika nás učí zhruba 45 minut pracovat a 15 minut odpočívat. Pauzy jsou pro produktivitu důležité, protože si mozek odpočine a jsem schopný ho vracet pořád zpátky do efektivního stavu. Pozor dejte na náplň pauz – scrollování na sociálních sítích a rychlý přísun mnoha informací může být kontraproduktivní. Uvařit si kafe nebo čaj, zalít kytky nebo si udělat dechové cvičení je mnohem lepší.

Větší produktivita a snaha neprokrastinovat je velmi komplexní projekt na dlouhou dobu. Ačkoliv se říká, že stačí chtít, tady mi to nikdy nestačilo. Pamatujte na správné nastavení telefonu. Připomeňte si, co je vaším cílem, proč to děláte a co vám to přinese. A i když by odpověď zněla „nic“, odpovím za vás – aspoň se budete moct konečně věnovat tomu, čemu chcete.

FUN FACT: Při psaní tohohle článku jsem si dělal čárky. Neplánovaně jsem prokrastinoval celkem sedmkrát a konkrétně ani jednou to nepřineslo nic než povzdech. Než mě ale proklejete, že kážu vodu a piju víno, tuhle sekci jsem od začátku plánoval, abych opravdu potvrdil hypotézu, že ta prokrastinace je opravdu bezúčelná. Takže potvrzeno!

Tchibo letní výprodej

Tchibo letní výprodej

To chci!

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články