Právě čtete

Naletíte, ani nevíte jak. Internetové seznamování nahrává do ruky podvodníkům.

2267  
Sdílet: 

Naletíte, ani nevíte jak. Internetové seznamování nahrává do ruky podvodníkům.

Nebezpečí internetu je věčné téma, o kterém nejčastěji přednášíme dětem a teenagerům. Ti se ale často orientují v on-line vodách mnohem lépe a rozpoznají podfuk už po pár zprávách. Zato příliš důvěřivých dospělých je víc než dost a podvodníci z nich dokážou vytáhnout závratné sumy. Jak na to jdou? Slibují lásku!

16. 6. 2023 4 min. čtení Linda Stárková
Naletíte, ani nevíte jak. Internetové seznamování nahrává do ruky podvodníkům.

O catfishingu nejčastěji uslyšíte mluvit mladé muže, kteří se pokusili seznámit přes internet. Často slovíčko používají v kontextu rande domluveného přes internet, když je překvapí, že jejich protějšek nevypadá tak jako na fotkách.

Díky chytrým technologiím si totiž můžeme na pár kliknutí ubrat váhu, odmazat akné, přidat husté dlouhé lokny, protáhnout nohy o dvacet cenťáků… Na co si vzpomenete. Jenomže catfishing může být i mnohem temnější a znamenat víc než jen jeden nepovedený večer.

Catfishing


Cattfish, v doslovném překladu sumec, je výraz pro člověka, který se na internetu vydává za někoho jiného. Používá falešné fotografie a někdy si vytvoří i úplně novou identitu, aby si na internetu našel přátele nebo romantické partnery.

Švindlíř z Tinderu

Víc jsem se o catfishing začala zajímat, když jsem viděla dokument Švindlíř z Tinderu. Muž se v něm vydával za milionáře a učaroval snad desítce žen, ze kterých pak začal více či méně nápadně tahat peníze.

Za ty si kupoval drahé oblečení, luxusní hodinky a dovolené, na které pak lákal další ženy. Všechny byly tak v mém věku kolem třicítky, vzdělané, působily inteligentně, ale přesto z nich někdo vylákal desetitisíce dolarů pod vidinou spokojeného vztahu. Nechápala jsem, jak mohly tak nápadnému podvodu naletět.

„Na tento druh podvodníků překvapivě naletí lidé napříč intelektovým spektrem, tedy i ženy s vyšším intelektem, ženy s vysokoškolským vzděláním. Pokud to tedy není záležitostí inteligence, pojďme si položit otázku, kdo bývá nejvíce ohrožen catfishingem? Vzhledem k tomu, že se jedná o emoční manipulaci ze strany podvodníka, ohroženi jsou lidé, kteří emočně strádají. Hledají lásku, dalo by se i říci, že prahnou po lásce. Další rovinou zranitelnosti osobnosti těchto žen je důvěřivost a absence kritického myšlení.“
Jana Růžičková, psycholožka

Na internetu najdete tisíce takových příběhů. Na první pohled se zdají být i docela legrační. Jedna Japonka nedávno posílala peníze muži, který jí tvrdil, že je ruský astronaut uvězněný ve vesmíru a potřebuje zaplatit poplatky za přistání svého modulu v Japonsku. Jedině tak se mohou konečně setkat. Bizarní, ale stálo ji to v přepočtu přes 640 000 korun.

podvodníci na internetu

Jak je možné, že takhle naletíme?

Psycholožka Jana Růžičková mi vysvětlila, že podvodníci jsou extrémně šikovní ve svých manipulacích a pomalu, postupně si získávají důvěru.

Jemnou opatrnou komunikací prokládanou lichotkami, obdivem, plány, erotikou a slibováním společného života. Jejich oběti se na takových zprávách stanou až závislými. „A protože nemají porovnání s realitou, nemohou partnera představit své rodině, svým přátelům, vidět ho v reálných situacích, jak reaguje, vytvoří se nerealistická bublina, která narůstá do obřích rozměrů,“ vysvětluje Růžičková.

Složité je to i pro okolí. Vy totiž na rozdíl od podvedeného člověka vidíte věci bez růžových brýlí. Takže nejnáročnějším úkolem je přesvědčit člověka, že se stal obětí manipulace přes internet. „I když si podvedená žena ve skrytu duše uvědomuje, že něco není v pořádku, objevuje se fenomén, který nazýváme kognitivní disonance. Tato teorie se zabývá lidským chováním a přesvědčením, která se vzájemně neshodují, a vzniká tak vnitřní konflikt. Kognitivní disonance se projeví pocitem neklidu a napětí,“ popisuje psycholožka. My se těmto pocitům bráníme snahou ospravedlnit své chování nebo odmítnutím nových informací, které mohou být v přímém protikladu s našim přesvědčením. V praxi to znamená, že oběť catfishingu se zuby nehty brání důkazům a realitě, že byla podvedena, a neustále obhajuje situace a tvrzení, která podporují pravdivost podvodného lháře. Po nějaké době prostě začne sama oběť vymýšlet důvody, proč jsou všechny ty výmysly vlastně pravda.

opuštěná žena

Jak poznat, že něco nesedí?

Neukazují obličej a nechtějí si telefonovat

Jsou lidé, kteří si chrání své soukromí a fotky na internet nedávají, alespoň jedna poslaná soukromě by ale neměla být problém. Stejně tak v dnešní době, kdy jsou signál a internet skoro všude, je zvláštní, když si s vámi tito jedinci nechtějí telefonovat nebo se spojit přes videohovor. Hrozí totiž, že vám sice píše John z Británie, ale ve skutečnosti za telefonem sedí podvodník z druhého konce světa.

Bombardují vás láskou

Tito lidé zneužívají důvěřivosti a zaměřují se často na opuštěné ženy a muže. Láska z nich proto přímo srší na všechny strany. Přestože jste se ještě nikdy nesetkali, vyznají vám lásku, vykreslí společnou budoucnost jako na růžovém obláčku a klidně vás i požádají o ruku během pár týdnů. Chtějí vás k sobě připoutat a pod vidinou spokojeného vztahu z vás tahat peníze.

Jejich účty na sociálních médiích jsou podezřele prázdné…

Profily, na kterých není žádná fotka, status nebo informace, by měly automaticky vzbudit obezřetnost. Ale pozor, dnes už je poměrně snadné fotky někde ukrást nebo je klidně vytvořit úplně uměle, takže buďte obezřetní.

…a stejně tak jejich bankovní účty

Podvodník, který dělá catfishing kvůli penězům, si vymyslí nejšílenější historku, jen abyste mu „půjčili“ peníze. Může začít menšími částkami, které vám i vrátí, ale jakmile jednou vybuduje důvěru, začne požadovat větší a větší částky. Třeba na letenky, abyste se konečně mohli setkat.

Nemusí to být jen o lásce


Podvodníci na internetu se samozřejmě neomezují jen na romantiku. Falešných příběhů, na které lidé mohou naletět, je spousta a návnady se různí, od vzdálených příbuzných, po kterých máte dědit, až po nemocné děti nebo zázračně vynášející investice. Dávejte si proto pozor a nikam nezadávejte své citlivé údaje a neposílejte peníze nezabezpečeným způsobem.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články