Právě čtete

Naše dítě se bojí prosadit a nezapadá do kolektivu. Psycholožka radí, jak mu pomoci

5113  
Sdílet: 

Naše dítě se bojí prosadit a nezapadá do kolektivu. Psycholožka radí, jak mu pomoci

Když se děti straní kolektivu, protože se do něj neumí nebo bojí zapojit, je to náročné. Především pro ně, ale i pro rodiče, kteří by jim rádi nějak pomohli. Dá se s tím něco dělat, nebo je to věc povahy? Zeptala jsem se psycholožky.

4. 11. 2022 3 min. čtení Jana Růžičková
Naše dítě se bojí prosadit a nezapadá do kolektivu. Psycholožka radí, jak mu pomoci

Náš syn je přesný opak. Všude je ho plno, i v novém kolektivu si snadno najde své místo a ve školce je to takový ten, jak se říká, třídní šašek. Ne všechny, ale spousta dětí mých kamarádek má povahu odlišnou. Jsou nesmělé, drží se spíš stranou, nezapojují se tolik do konverzací, a než by byli aktéři dění, zůstávají v roli pozorovatelů. A přitom mám dojem, že se náš styl výchovy tolik neliší.

„Nesmělé děti volí strategii nevyčnívat. Přizpůsobují se ostatním, protože se často bojí – dětí, dospělých, situací.“ – Jana Růžičková, psycholožka

Zeptala jsem se proto psycholožky Jany Růžičkové, která dlouhodobě pracuje s dětmi i jako terapeut a poradenský psycholog, jaký je vnitřní svět nesmělých a plachých dětí z jejího pohledu. Typickým znakem je nízká sebehodnota, nízké sebevědomí, strach, obavy, nedůvěra ve vlastní schopnosti, obava z výkonových situací, absence soutěživosti. Tyto děti jsou neustále ve střehu, vnímají, co se okolo nich děje, mají často i dobrý vhled do sociálních situací, ale obavy jim brání stát se důležitou součástí světa okolo sebe.“

Tyto děti se často řídí heslem: „Kdo nic nedělá, nic nezkazí.jak dětem zlepšit sebevědomí

Vím, že mámy a tátové se tím často trápí, protože vidí, že si pak jejich děti neužívají života tolik jako průbojnější kamarádi. Chtějí jim nějak pomoci, ale prostě nevědí jak. A já se tomu nedivím, je to docela oříšek. Děti samotné jsou také určitým způsobem nešťastné. Neuvědomují si, že samy mohou ten bludný kruh rozetnout a žít více naplno. A ani to od nich v jejich věku nemůžeme očekávat, říká psycholožka.

Je tedy nějaká šance tyto dispozice dítěte nějak změnit? Rozhodně, ale je potřeba si uvědomit, že můžete narazit na určité osobnostní a genetické limity. Z plachého děťátka pravděpodobně nevychováte suverénního dospěláka, ale osobu vyrovnanou, spokojenou a věřící svým schopnostem možná ano, vysvětlila mi Jana Růžičková.

Tipy pro rodiče, na jaké oblasti rozvoje dítěte by se měli zaměřit

Klíčem ke změně je posilování sebevědomí a kompetencí dítěte, zvyšování psychické odolnosti. Dítě si potřebuje uvědomit své silné stránky a zažít úspěch včetně překonání překážek. Co pro to můžete udělat vy?

jak komunikovat

  1. Rozvoj komunikačních dovedností: Neizolujte dítě, i když je nesmělé a plaché. Je potřeba mu dávkovat sociální kontakt. Komunikace s dospělými, přáteli, kteří přijdou na návštěvu… Volnočasové aktivity dítěte formou kroužků, sportovních aktivit, letních táborů s ohledem na možnosti a potřeby dítěte.
  2. Zvyšování samostatnosti: Nezařizujte vše vy. Nechte dítě například, aby si samo koupilo zmrzlinu, aby si zaplatilo obědy ve škole, aby se do školy naučilo chodit samo. Když překoná strach a zjistí, že to může zvládnout, posílí to jeho osobnost, i když mu to zpočátku možná bude trošku proti srsti.
  3. Posilování silných kompetencí: Volba takových zájmových aktivit, které dítěti jdou snadno a ve kterých zažívá úspěch. Rozvíjejte ho nejen v tom, co mu nejde, ale i v těch oblastech, kde jsou absolutní jedničky. To jsou zdroje, ze kterých mohou čerpat, když jsou jinde nejistí.
  4. Ocenění a sebeocenění: Každé dítě je rádo chváleno za to, co se mu podaří. Naučte své dítě také oceňovat sebe samo, rozebírejte s ním, jaký z toho má pocit, jak je samo na sebe pyšné a spokojené ze svého úspěchu. I neutrální výsledek můžete hodnotit jako úspěch. A také selhání může znamenat důležitou zkušenost – výzvu zkusit to znovu a zvědavost, zda se mu to příště povede.
  5. Vše řešit s citem a ohledem na možnosti dítěte: Každé dítě je jiné a je nutné volit přístup, který ho podpoří a ne oslabí. Jen vy nejlépe znáte své dítě a odhadnete, co je pro něj nejlepší. Vy poznáte, na co je zralé a kdy máte ještě počkat.

Psycholožka zároveň zdůrazňuje, že je vždy potřeba počítat s tím, že nesmělé a plaché dítě nemůžete změnit ze dne na den. Je to náročný cíl, který vyžaduje velkou trpělivost a lásku. My naše děti nezměníme. Změní je život, zkušenosti, zažívání úspěchů a selhání. Máme neopakovatelnou příležitost u toho být a ukazovat jim, že svět je zajímavé hřiště, kde můžeme hrát různé hry, měnit pravidla a stát se hlavními herci našeho života. A i když se nám nedaří, že se můžeme zvednout a pokračovat dál, dodává na závěr.

Oblečení a doplňky pro vaše děti

Oblečení a doplňky pro vaše děti

Mrkněte na tchibo.cz a vyberte pro své nejmenší něco hezkého na sebe.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články