Právě čtete

Kadeřnice radí: Jak skamarádit vlasy se sluncem, mořem i s bazénem?

9308  
Sdílet: 

Kadeřnice radí: Jak skamarádit vlasy se sluncem, mořem i s bazénem?

Vždycky, když jsem koukala na filmy, kde holky vychází z moře s nádhernými vlasy, nestíhala jsem se divit tomu zmoklému psovi, kterého ve stejném případě připomínala moje maličkost. Začala jsem to řešit a dneska pro vás mám několik tipů pro péči o vlasy u bazénu, u moře a vlastně i během celého léta.

11. 7. 2023 4 min. čtení Lucie Mládková
Kadeřnice radí: Jak skamarádit vlasy se sluncem, mořem i s bazénem?

Proti neduhům letního sluníčka se většinou bráníme kombinací dvou způsobů – pokrývkou hlavy a krémem na opalování. Jenže kromě kůže a hlavy jako takové dostávají hodně zabrat také naše vlasy.

Vzala jsem si na pomoc profesionální kadeřnici a k tomu vyzpovídala spoustu holek v kanclu, abychom společně ochránily vaši hřívu – pro sebevědomí a krásu u moře i u bazénu. A pokud máte krátké vlasy, a možná proto ztrácíte motivaci číst dál, hned ze začátku vás musím potěšit – tyhle rady, jak pečovat o vlasy na dovolené, se týkají také vás.

Ve stínu krásy léta

Je třeba znát své nepřátele. Vlasy v letních měsících ničí kromě slané a chlorované vody také silné sluníčko, pot, sucho nebo naopak velké vlhko.

Sama jsem v to trochu doufala, ale upřímně, jedna zázračná formule nás nezachrání. Je to dané i množstvím faktorů, které jsem právě vyjmenovala. Proto je třeba vlasy chránit komplexní péčí, která kromě konkrétních přípravků a zábalů zahrnuje třeba i správnou stravu (a je to tady!). Ale neděste se, doporučený jídelníček bude kromě vašich vlasů chutnat i vám.

Liší se nějak letní péče o obarvené vlasy?

Loni jsem se obarvila týden před cestou do Řecka a následně jsem neřešila nic jiného. Když to zjednoduším –  péče o obarvené vlasy se neliší, jen musí být intenzivnější. Barvené vlasy jsou na působení negativních vlivů, které jsme si vyjmenovali, mnohem náchylnější. Více se vysušují, a dokonce se z nich vymývá drahocenná barva.

Proto je na barvené vlasy obzvlášť důležité používat UV postřiky a vyživující přípravky jako olejové zábaly. Zařadit můžete také produkty na ochranu barvy. V jejich případě si dejte pozor na teplotu vody při oplachování – teplá může přispět nejen k vysoušení, ale i k blednutí. Kohoutek proto otáčejte k modré straně.

jak pečovat o vlasy

Typy přípravků pro zdravější vlasy v létě

Než si hlavu namažete svojí padesátkou, existují speciální přípravky s UV ochranou, které se dají označit jako opalovací krémy na vlasy. Vedle nich našim vlasům hodně pomohou také zábaly ve formě olejů. Já sama jsem si dlouho myslela, že mám ty správné přípravky na vlasy… než jsem zjistila, že nemám.

Oleje na vlasy:
Arganový olej, olivový olej nebo avokádový olej na vlasy jsou tím, na co se při návštěvě drogérky zaměřte.

UV postřiky na vlasy:
Mobil, peněženka, klíče a hlavě sprej na vlasy s UV filtrem. Ten chrání vlasy před sluníčkem během celého dne, zároveň je stíhá vyživovat a některé přípravky navíc zamezují blednutí barvy.

Podomácku vyrobené zábaly:
Vybavená spižírna může znamenat, že ani do obchodu nemusíte. Na základě DIY receptů si můžete vyrobit třeba kopřivový, olivový nebo kokosový zábal.

Kondicionéry:
Nutnost po každé návštěvě moře nebo bazénu – to je kondicionér. V letních měsících sáhněte ideálně po takovém, který navíc obsahuje živiny pro hydrataci vlasů. 

Tipy, co jíst, abychom během léta měli vlasy pod lepší ochranou

Že se na vlasy musí komplexně, to není žádné klišé. Kromě různých přípravků zvětšujících jejich kvalitu a odolnost můžeme pečovat také stravou.

Neznamená to, že si dáte lososa s čočkou beluga a nemusíte nic řešit (vyzkoušeno za vás), ale konkrétní potraviny v tandemu se správnou péčí udělají ze slunce jen to, čím chceme, aby bylo – zlatou koulí přihlížející na naši prázdninovou pohodu (a na naši zářivou kštici).

Vlasy u moře potřebují více keratinu a kolagenu, které z nich během letních měsíců mizí nadmíru rychle. Zároveň vyžadují dostatek potravin bohatých na vitaminy C, A a E a omega-3 mastné kyseliny. Kromě našich vlasů tím navíc prospějeme i naší pokožce. Ideální je vyhledávat také potraviny s antioxidačními účinky a v neposlední řadě bude naším velkým spojencem zinek.

Konkrétně dejte vlasům pochutnat na vejcích, citrusových plodech, borůvkách, ústřicích (u moře úplně parádní), zelené listové zelenině nebo oříškách. Dále péči o vlasy prospěje třeba losos, čočka nebo kvalitní bílý jogurt k snídani. Nakonec je to vlastně jídelníček úplně za odměnu, nebo ne?

Šestero pro péči o vlasy u moře a bazénu

Pokrývka hlavy – Tohle obligátní doporučení prostě zaznít muselo. A jakkoliv je samozřejmé, je také o to účinnější.

Důkladné mytí a regenerace – Šampón, a hlavně kondicionér jsou nutností. Sáhněte ideálně po takových, které jsou zaměřené na hydrataci vlasů.

Spánek s čistou (a hlavně suchou) hlavou – Třením mokrých vlasů o polštář dochází k poškození jejich struktury.

Vlasová kosmetika s UV ochranou – Proti slunci a vysoušení ochráníte vlasy postřikem s UV ochranou. Vhodné jsou také vlasové oleje nebo zábaly na základě babských rad – třeba přeliv z kopřiv.

Správná volba gumičky – Silné pnutí a špatná struktura gumičky můžou snížit kvalitu vlasů, a dokonce vést k jejich lámání. Zvolte ideálně nějakou volnější gumičku. Co se týče materiálů, doporučujeme něco na způsob saténu.

Potraviny vyživující vlasy – Upřednostňujte potraviny bohaté na keratin, kolagen, vitaminy C, A, E a také omega-3 mastné kyseliny.

koupání v moři a barvené vlasy

Pozitivní vliv moře na vlasy

Abychom to zakončili pozitivně a moři pouze nekřivdili, ve stínu všech negativ působení mořské vody na vlasy najdeme i nějaká pozitiva.

V první řadě je třeba zmínit schopnost čištění pokožky pod vlasy, včetně eliminace tvorby lupů. Koupání také vlasům uleví od vysoké péče a množství používaných přípravků, protože kromě mastnoty slaná voda redukuje také zbytky chemikálií. No a zejména některé z vás potěší významné estetické plus v podobě tvorby hezkých letních vlnek.

Ačkoliv v tomhle článku zazněla spousta varování před koupáním v moři, ve skutečnosti se o své vlasy nemusíte tolik bát – především, když o ně budete dostatečně pečovat, držet je hydratované a budete jim dopřávat dostatečnou regeneraci.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články