Právě čtete

Jak důležitou roli hraje voda v řeckém frappé?

6940  
Sdílet: 

Jak důležitou roli hraje voda v řeckém frappé?

Sladká, hořká, kořeněná, pryskyřicová nebo snad enzymatická? Chuť kávy je pro nás v mnohém stále záhadou. A i když se zdá, že by to mělo být naopak, toto pole začíná být vyhraněné spíše vědcům než baristům, sommeliérům a dalším odborníkům na přípravu a pití kávy. Není třeba se přít, jak moc důležitý je její původ, odrůda a kvalita samotného zrna, je tu ale ještě jiný aspekt, který, jak se zdá, hraje v chuti kávy klíčovou roli. Voda. A to i při přípravě tradiční ledové kávy z Řecka, tzv. FRAPPÉ.

22. 7. 2024 3 min. čtení Redakce
Jak důležitou roli hraje voda v řeckém frappé?

Voda je klíč k louhování látek z kávy

Hlavy dohromady spojili Dr. Christopher Hendon (přezdívaný Dr. Coffe), bývalý student chemie v anglickém městě Bath, a místní majitel slavné kavárny Maxwell Colonna-Dashwood. Za pomoci výpočetních chemických metod pozorovali, jak různé skladby vody působí na šest základních látek, které spolu s kofeinem ovlivňují chuť kávy. Přišli na to, že dokonce i u kávy připravené ze stejných zrn může použitím jiných typů vody dojít k dramatické změně chuti.

„Kávové třešně obsahují stovky chemikálií, přičemž přesné složení závisí na druhu konkrétního bobu a na tom, jak byl upražen. Výsledná chuť kávy je určena tím, kolik z těchto chemikálií je vodou vyluhováno, což závisí na době pražení, pomletí kávy a teplotě, tlaku a době vaření,“ vysvětluje Hendon. „Zjistili jsme, že složení vody je klíčem k tomu, jaký poměr cukru, škrobu, zásady a kyseliny bude z bobu vyluhován.“

Jakou vodu tedy používat?

Během pokusu zjistili, že zatímco se tvrdá voda obecně považuje jako nevhodná pro přípravu kávy, nemusí tomu tak být ve všech případech. Zatímco vysoké hodnoty hydrouhličitanu, který má na svědomí hořkost kávy, na chuti moc nepřidaly, vysoká hladina iontů hořčíku napomohla lépe vyluhovat kávová zrna, a chuť tím učinila o mnoho lepší a výraznější. Studie také prokázala, že voda bohatá na sodu, která se běžně používá na její změkčování, chuť naopak nezlepšila.

Přečtěte si víc, jak voda ovlivňuje chuť kávy.

„Důležitá je hlavně rovnováha mezi ionty a také množství přítomného hydrouhličitanu ve vodě,“ vysvětluje Hendon na závěr studie. Maxwell Colonna-Dashwood dodává: „Naneštěstí jsme po většinu času limitováni vodním zdrojem, který je nám k dispozici.“

Nezoufejte, že nejste profesionální chemik

Nemusíte však hned brát do rukou chemické tabulky, abyste si byli schopni připravit kávu se skvělou a vyváženou chutí. Důležité je vědomí, že voda je jedním z možných ukazatelů chuti, což může vaše schopnosti přípravy a zážitek z pití kávy posunout o úroveň výše. A existují pomocníci do domácnosti filtrační konvice nebo filtrační systém ve vodovodní baterii, které vodu umějí změkčit a „udělat v ní místo“ pro kávu a její chuťové částice, aby se dostatečně vylouhovali.

Za filtrovanou vodu vám poděkuje i váš kávovar, který aspoň nebude trpět kvůli vodnímu kameni, ale ve výsledku je použití filtrované vody nejlepším způsobem i pro všechny další způsoby přípravy kávy. Názorným příkladem může být třeba následující recept na jednoduché řecké frappé, které si dokážete vyrobit jen s vodou, cukrem a instatntní kávou a plastovou lahví na chatě.

Recept na tradiční řecké frappé

Ingredience:

  • lžička instantní kávy
  • 0,1 l vody
  • lžička třtinového cukru
  • led

Postup:

  1. Do mixéru nebo shakeru (v případě nouze můžete použít i obyčejnou plastovou lahev) dejte obvyklé množství instantní kávy, led s troškou vody a třtinový cukr.
  2. Míchejte, šejkujte, třepejte. Budete překvapeni, jak snadno vyrobíte opravdovou emulzi.
  3. Do sklenic nešetřete ledem, který můžete prolévat mlékem, kondenzovaným mlékem, Salkem nebo prokládat zmrzlinou.
  4. Zalijte emulzí z připravené kávy. Nezapomeňte na brčka. Nemá to chybu.
Sladké letní noci

Sladké letní noci

Noční i spodní prádlo v nejkrásnějších modrých tónech

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články