Právě čtete

Jablečný koláč s domácím pudinkem a brusinkami

28600  
Sdílet: 

Jablečný koláč s domácím pudinkem a brusinkami

Jedno jablko denně a nemusíte k lékaři, praví klasik. Do tohoto koláče jich dáte pět, takže vám bude stačit jedna pětina koláče. Garantuju vám ale, že pět dní vám doma nevydrží. A pokud by vás na podzim trápilo nachlazení od nohou, přidejte k tomu jako my v Herbáři hrst brusinek.

20. 10. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Jablečný koláč s domácím pudinkem a brusinkami

Na tento koláč potřebujete pudink a já vás naučím, jak udělat ten domácí. Když zjistíte, jak snadné je vyrobit některé věci doma, budete jásat jako já. Jsem šťastná jako malá holka, když objevím, jak se vyrábí všechny ty polotovary, které jsem byla celý život zvyklá kupovat jen v pytlíku plném éček, aby se směs nekazila. A domácí puding je jedna z nejjednodušších věcí. To jsem teda koukala.

Tenhle koláč mi chutná hlavně teď na podzim, když si můžu natrhat jablka přímo ze stromu. Sbírám je v sadu hlavně do moštárny, ale vždy si pár bedýnek schovám.

Ingredience

Těsto
150 g hladké mouky
75 g změklého másla
30 g cukru

Náplň a pudink
5 velkých jablek (lepší jsou kyselá, pokud nemáme, připravíme si ještě citrónovou šťávu)
50 g kukuřičného škrobu
500 ml mléka, 2 lžíce cukru, 1 žloutek
vanilkový lusk, skořice, brusinky

Postup

Promícháme mouku, máslo, cukr a propracujeme. Bude-li třeba, přidáme 1-2 lžičky studené vody. Těsto přitlačíme ke stěnám formy a uložíme do chladničky na 1-2 hodiny.

Oloupeme jablka, rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké půlměsíčky (pokud nemáme kyselá jablka, tak je promícháme s citrónovou šťávou a chvilku je necháme odležet). Do formy s těstem vyskládáme plátky jablek od středu do dvou kruhů tak, aby se plátky překrývaly. Dáme péct na 200 °C na 30 minut.

Mezitím si uděláme pudink. Do hrnce nasypeme cukr a přidáme nakrájený vanilkový lusk. Chvíli zahříváme, přilijeme 250 ml mléka a prohříváme až do uvolnění vanilkového aroma. Zbylé mléko smícháme s kukuřičným škrobem. Z hrnce vyjmeme kousky vanilkového lusku a přilijeme do něj směs mléka a škrobu. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Poté do pudinku vmícháme rozšlehaný žloutek, a ještě chvíli povaříme.

Po půl hodině pečení rovnoměrně nalijeme pudink na pekáč s jablky. Ozdobíme brusinkami, posypeme skořicí a umístíme ještě na 10-15 minut do trouby, až pudink ztuhne. Pak vyjmeme, necháme vychladnout a servírujeme.

Doba přípravy: 150-180 minut

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články