Právě čtete

Italské espresso si dáte už i ve vesmíru

2472  
Sdílet: 

Italské espresso si dáte už i ve vesmíru

Vesmírná strava už není nic neobvyklého. Většinou se jedná o prášek v pytlíku nebo o gel v tubě a dnes už ani není problém objednat si tyto produkty na internetu a vyzkoušet, jak takové jídlo chutná. Jenže i astronauti potřebují během svých dlouhých pobytů ve vesmíru nějakou neřest. A tou je pro mnohé z nich káva. Především pro první italskou astronautku Samanthu Cristoforetti.

9. 4. 2015 2 min. čtení Redakce
Italské espresso si dáte už i ve vesmíru

Při její první cestě do vesmíru šlo všechno podle plánu – měla velkou pozornost veřejnosti a přistání na Mezinárodní vesmírné stanici proběhlo hladce. Jenže po krátké době na ISS zjistila, že je na základně pouze jeden jediný druh kávy – americká. A tou rozhodně žádného Itala neuspokojíte.

Samantha proto iniciovala setkání odborníků z Americké fyzikální společnosti, aby vysvětlili, proč není možné ve stavu beztíže pít espresso. Teoreticky to bylo docela jednoduché, pravé italské espresso má totiž na rozdíl od jiných káv trochu jiné složení. Vzhledem k přítomnosti specifických částic, konkrétně komplexních vazeb olejovitých koloidů v  nízké hustotě, není možné pravé italské espresso popíjet ve stavu beztíže.

Nicméně s tím se první italská astronautka nespokojila a s vědeckým týmem se to rozhodli vyřešit. Vědecká skupina kolem profesora Marka Weislogela tak začala vyvíjet speciální šálek, který by dokázal udržet kapalné espresso pohromadě.

Po několika týdnech dokázali zanalyzovat chování italského espressa ve stavu beztíže a následně na 3D tiskárně vyrobili speciální šálek, který konzumaci espressa ve vesmíru umožňuje. Tvarem připomíná omáčkovník a konkrétně vypadá takhle:

Přehrát znovu

Tato charakteristická konstrukce šálku umožňuje, aby espresso drželo pohromadě, aniž by na něj působila jiná vnější síla. Inteligentní geometrický tvar vytváří specifický prostor, ve kterém může kapalina využívat svých vlastních fyzikálních sil tak, aby se ve stavu beztíže okamžitě nerozpadla.

Podle celého vědeckého týmu není šance, aby jejich speciální šálek ve vesmíru nefungoval. A to zejména s podobně mastnou tekutinou, jakou je italské espresso.

Jenže i tento výzkum má své stinné stránky. Jeden šálek při současných nákladech na výzkum vychází na 500 dolarů, což rozhodně není nic levného. Vědci ovšem počítají s tím, že jejich výzkum bude pokračovat. A díky aktuálním zjištěním dokonce dokáží lépe zkoumat i chování dalších tekutin ve vesmíru. Obzvlášť důležité je to u raketového paliva.

Ať už ale bude výzkum pokračovat jakkoliv, Samantha Cristoforetti vytvořila rekord, a sice ten, že dokázala pozvednout kávovou kulturu zatím asi nejvýše – tedy až do vesmíru. A to je něco, co milovníci dobré kávy, jakými jsme i my, dokáží ocenit. :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články