Právě čtete

4 návody na kreativní hry na základech kódování pro děti. Budou bavit i vás!

5176  
Sdílet: 

4 návody na kreativní hry na základech kódování pro děti. Budou bavit i vás!

Když se řekne kódování, většina lidí si představí složitou práci na počítači, dlouhé řady zdánlivě nesrozumitelných textů a čísel... zkrátka něco, co pochopí málokterý dospělý, natož děti. Já se kódováním živím, a protože mě moje práce baví, na základech kódování vymýšlím i hry pro děti. Baví je, rozvíjí jejich logické myšlení, a kdyby se v budoucnu chtěly kódování také věnovat, možná pochytí i nějaké ty základy.

19. 1. 2022 4 min. čtení Anna Świć
4 návody na kreativní hry na základech kódování pro děti. Budou bavit i vás!

Když se děti učí kódovat, rozvíjejí mimo jiné logické myšlení, týmovou spolupráci, učí se řešit problémy a úkoly. To všechno se jim bude hodit bez ohledu na to, jestli se v budoucnu rozhodnou v programování pokračovat, nebo se jejich koníčky budou ubírat jiným směrem.

1. hra: Ahoj, já jsem robot!

Proměníme se v roboty! Nebo „naprogramujete“ robota, kterého bude hrát rodič? Moje děti tuhle hru milují.

Než si začnete hrát, je fajn si s dětmi vysvětlit, jak roboti fungují – kdo rozhoduje o tom, jak se budou hýbat a co budou dělat. V dalším kroku je potřeba společně s dítětem určit, jak bude jeho robot přijímat informace: vytvořte společný jazyk pro robota a osobu, která ho ovládá. Pro začátek to můžou být jednoduchá gesta.

Určete společně, jaké gesto bude dávat povel „jdi vpřed“ (např. nakloňte ruku dopředu) a „zatoč doprava/doleva“(např. naklonění ruky doleva/doprava). Můžete přidat i další povely, jako je skok, dřep, couvání, zastavení atd. Jakmile vytvoříte společný jazyk, zábava může začít.

Jdeme hrát:

Pomocí domluvených gest vydejte sekvenci příkazů (začněte 2 nebo 3 příkazy, jeden po druhém), poté řekněte: „Spusť program!“ Pokud robot provádí pohyby správně, zkuste hru zopakovat s delším zadáním. Pokud robot udělal nějaké chyby, zkoušejte to znovu.

Při této hře si díky zapamatovávání pokynů ve správném pořadí, hledání chyb a jejich opravování procvičíte reakce na základní signály a také paměť. Pro dítě je „programování“ robota (rodiče, kamaráda, bratra/sestry…) hrou, při které získá pocit kontroly, což zase buduje důvěru ve vlastní schopnosti.

Zkuste upravit zadání:

Gesta jsou jen jedním ze způsobů komunikace s robotem. Můžete si zkusit navrhnout grafické symboly odpovědné za jednotlivé povely. Alternativou může být robot „line follower“, tedy robot, který sleduje linie. Na to budete potřebovat provázky rozprostřené po podlaze. Dětský robot se bude moci pohybovat pouze po nich. Musí si dávat pozor, aby nevypadl ze své trasy. Proberte s dětmi také, co by měl robot udělat, když se čáry protnou a objeví se alternativní cesty. I tady bude robot potřebovat informaci, jakou cestu zvolit.

2. hra: Kódované město

Při této aktivitě vytvoříte program pomocí grafických symbolů.

Nejdřív musíte vytvořit město, ve kterém se budou hrdinové podle vašeho výběru pohybovat. Můžete ho postavit z libovolných kostiček, barevných kelímků nebo nakreslit na papír. Připravte si také postavičky – mohou to být figurky, auta nebo malí plyšáci. Dále budete potřebovat malé kartičky, na kterých budou grafické symboly zodpovědné za jednotlivé příkazy. Než začnete kódovat, proberte si s dětmi, co přesně budou znaky znamenat. Určete si také, jak uspořádáte program, tedy povely pro pohyb vašeho hrdiny. Začněte zelenou kartičkou, která značí začátek kódu, pak doleva/doprava – domluvte si jednotlivé povely. Kód zakončete červenou kartou.

3. hra: Vybarvování podle říkanky

Tato hra je založena na něčem, co se podobá diktátu. Jen nejde o psaní, ale o vybarvování. Určitě dokážete vymyslet spoustu variant, ale u nás je nejoblíbenější „grafický diktát“, ze kterého vzejde obrázek.

Budete potřebovat kostkovaný papír a fixy nebo pastelky. Na papír nakreslete rámeček velikosti 10 × 10 čtverečků a doprostřed vyznačte červenou čáru. Po vybarvení příslušných polí vznikne obrázek, který ale dětem předem neprozradíte. Výsledek tedy bude překvapením – je to úkol, který je potřeba „dekódovat“.

Jdeme hrát:

Obrázek vznikne na základě slovních pokynů – děti budou poslouchat říkanku a podle toho vybarví čtverečky. Během úkolu budete pracovat mimo jiné na zlepšování soustředění, poslouchání a porozumění, orientaci na listu papíru a určování stran. Použitou slovní zásobu i náročnost úkolu přizpůsobte věku a schopnostem dítěte. Vyzkoušejte malování slunečnice podle mé říkanky:

Slunečnice

Dnes vypěstuji slunce se zelenou nohou, čtverečky na papíře s prací pomohou.

Na pomoc vezmu pastelky tří barviček, budu jimi malovat do hranatých políček.

Sloupečkem nalevo od červené čáry to odstartuji, odspodu pět zelených čtverečků vybarvuji.
Nad poslední zelené pole patří žlutá, pak jedna vlevo a vpravo, ať není smutná.

Nad celým žlutým řádkem černý čtverec vybarvím, to budou křupavá semínka, která tak ráda jím!
Desátý řádek odspodu je stejný jako šestý, tahle žlutá barva mi vždycky nosí štěstí!

Žlutou vyplním i zbylé okraje vedle černého čtverce, podobá se to pak slunečnici lehce.

Vrátím se trochu níž a na čtvrtém řádku zdola zastavím, páté pole zprava pak zelenou vybarvím.

Jak to můžete obměnit? Třeba místo vybarvování mřížek lepte kuličky z plastelíny nebo políčka razítkujte konečky prstů namočenými v barvě. Až bude obrázek hotový, nechte děti, aby ho dozdobily podle vlastní fantazie. Se staršími dětmi (nad 8 let) se také vyplatí role vyměnit. Po dokončení obrázku proberte s dětmi, která část pro ně byla nejnáročnější a která naopak a podle toho můžete vymýšlet další úkoly.

4. hra: Kelímky s mnoha možnostmi…

Kelímky děti tak baví, že nikdy nezůstaneme jen u jednoho kola. Stavění kelímků je skvělé pro trénování motoriky, přesnosti pohybů, učení barev a rozvíjení fantazie. Společné stavění s dalšími dětmi pomáhá i posilování týmového ducha.

Nejdřív nechávám děti stavět podle jejich vlastní fantazie. Jejich kreativita mě vždy překvapí. Pak se pouštíme do tvoření podle mého zadání – určuji podmínky, které mají děti splnit. Třeba počty kelímků, barvy, opakování barev, tvoření vzorů…

Další varianty:

  • Uspořádejte soutěž o co nejvyšší věž. Děti si budou muset lámat hlavu, jaký tvar základny zajistí stabilitu stavby a umožní bezpečné přidávání dalších pater.
  • Využijte kelímkování třeba i na výletech nebo při plánování dovolené. Zamyslete se nad tím, jaké místo chcete s dětmi navštívit, najděte si, jaké tam jsou památky, a zkuste si je pomocí kelímků postavit. Můžete stavět i ve dvojicích nebo v týmech. Buď můžete soutěžit, kdo lépe napodobí danou památku, nebo každý stavte jinou a pak hádejte, o jakou se jedná.
Udělejte radost vašim nejmenším

Udělejte radost vašim nejmenším

Výbavičku od oblečení, hraček až po nábytek do dětského pokoje najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články