Právě čtete

5 her pro děti, když nemůžou ven

99029  
Sdílet: 

5 her pro děti, když nemůžou ven

Déšť, sychravo nebo dokonce teploty pod nulou – na to si nestěžuju. Takový čas se dá strávit moc příjemně na gauči, s dekou, čajem a dobrým filmem. Krásná idyla, dokud ji nepřeruší věta: „Mamííí, já se nudím!“

19. 11. 2018 5 min. čtení Alena Dúbravčíková
5 her pro děti, když nemůžou ven

Uf, myslím, že spousta dospělých je na tuto větu přímo alergická. Bože, jak se můžou nudit? V pokojíčku kopa hraček, knížek a pastelek, a oni si neumí najít zábavu? Co naplat, člověk je tvor společenský, a hlavně pokud máte jedináčka, není se čemu divit, že si ne vždy chce hrát bez dospělých. A co vím od vícedětných kamarádek, ani u nich to není vždycky růžové a skupině dětí je potřeba věnovat se stejně jako tomu našemu jednomu.

Takže jak příjemě strávit čas s dětmi doma, když se zrovna nedá jít ven? U nás jsou v poslední době kromě společenských her a tvořivých aktivit v kurzu tyto zábavy:

Bingo

Když se řekne Bingo, vždycky se mi vybaví starší dámy, které v kroužku debatují o životě a k tomu hrají tuto hru. Dokonce jsem si myslela, že je to pěkně nudná hra. Ale když jsme ji vyzkoušeli, zjistila jsem, že bingo umí být zábavné a dynamické!

Pokud bingo neznáte, nevadí: princip je jednoduchý

U syna ve školní družině často hrají číselné bingo. Od originálu se mírně liší, ale děti baví. Každý si napíše 10 libovolných číslovek od 1 do 20. Následně se losují čísla, a kdo první vyškrtá všechna svoje, zakřičí BINGO! Stejně tak se bez dalších pomůcek dá hrát písmenkovo-číselné bingo. Je to výborná aktivita třeba pro prvňáčky, kteří se čísla a písmena teprve učí. Hrou si je upevní, a to vcelku bezbolestně. :-)

Doma však hráváme binga obrázková, většinou tematická (teď zrovna zimní). Jde o klasické bingo, kde se losují obrázky a úkolem hráče je vyškrtat nebo označit 5 obrázků vedle sebe – vodorovně, svisle nebo diagonálně. A kdo je má první, zvolá BINGO!

Stáhněte si šablonu na Zimní bingo z mého webu IziPizi

Schovávačka trochu jinak

Schovávačka? To vás určitě napadlo, že to je přece hra na hřiště a ne na doma. Můj syn ale schovávačku miluje, a protože nežijeme na hradě nebo v obří vile, vymysleli jsme si vlastní variantu.

Stačí vám k ní jeden plyšák nebo jiná libovolná věc. Tu schovám někde po bytě a syn hledá. Někdy, když si neví rady, ho naviguju stylem zima – přihořívá – hoří. (Myslím, že to všichni znají, ale pokud ne, je to jednoduché: čím dál od skrýše je, tím víc je „zima“, a čím blíž, tím je „teplo“ nebo potom „přihořívá“. Když věc najde, tak „hoří“.)

Pokud chcete hru trochu ozvláštnit, můžete poschovávat víc různých obrázků nebo papírků s písmeny, ze kterých pak musí hledající poskládat slovo. To může být třeba označení místa, kde má schovanou odměnu nebo jiné překvapení.

Staré dobré klasiky s tužkou a papírem

A do třetice mám pro vás tipy na staré dobré a rychlé klasiky, které si možná ještě sami pamatujete ze školních lavic. I když jde o notoricky známé hry, musím říct, že když se o nich s někým bavím, reakce jsou často: „No jasně, to jsme hrávali. Kde to v té paměti lovíš!“

Pastelkové závody

Na papír nakreslete libovolnou klikatou cestu, začátek označte jako START a konec jako CÍL. Úkolem každého hráče je dostat se pomocí „střílení“ perem nebo pastelkou až do cíle.

Střílí se tak, že pastelku položíme kolmo na papír (tuhou dolů). Prst, kterým ji držíme, trochu nakloníme a jemně jím na pastelku zatlačíme, takže se pastelka posune po papíře a nakreslí čáru. Na jejím konci uděláme tečku – je to startovací bod pro příští kolo. Hráči se střídají po každé střele a každý by měl mít jinou barvu, aby svoje čáry rozlišili.

Na trase můžete vytvořit různá „pásma“ – třeba „jedno kolo stojíš“ nebo „vrať se na start“. Fantazii se meze nekladou a věřte, že ta dětská je pěkně bohatá.

Kdo. Kde. Kdy. S kým. Co dělal.

Tak tuto hru můj syn úplně miluje a vždycky se při ní dost nasmějeme. Má jenom tu nevýhodu, že nejlepší je v 4–5 hráčích, takže ji vytahujeme, hlavně když máme návštěvu.

Hra je velmi jednoduchá a opět stačí jen tužka a papír. Ten přeložíme na pět částí, aby vzniklo jakoby pět sloupců: Kdo, Kde, Kdy, S kým, Co dělal.

Hráči postupně začnou kolonky vypisovat; vždy jeden hráč napíše slovo do jednoho sloupce, přeloží papír (aby ostatní neviděli, co napsal), a posune ho sousedovi.

Když jsou všechny sloupce vyplněné, papír se rozloží a přečte se věta, která vznikla. Rozhodně nejde o nic intelektuálního, ale věřte, že se dobře pobavíte. Hlavně když do kolonky „Kdo“ napíšete někoho z těch, kdo hrají s vámi, nebo někoho, koho všichni znáte. Vzniknout můžou opravdu bizarní skvosty.

Jenom je potřeba se obrnit, v určitém věku připadají dětem nejlegračnější slova jako kadibudka nebo záchod.

Město, jméno, zvíře, věc ve variantách pro malé děti i dospělé

Ani nevím, jestli je potřeba dávat k této hře návod. Ale jak se říká, opakování je matka moudrosti, a tak to těm, kdo už hru zapomněli, rozepíšu. Vy ostatní klidně tento odstavec přeskočte.

Každý hráč si na papír udělá 4 sloupce: město, jméno, zvíře a věc. Potom je potřeba „vylosovat“ písmeno, na které budou hráči vymýšlet patřičná slova (obvykle si jeden hráč začne potichu nebo v duchu přeříkávat abecedu a druhý hráč ho v nějakém okamžiku zastaví. To písmenko, na kterém losující skončil, se pak používá.) No a můžete hrát: hráči musí do každého sloupce napsat slovo z dané kategorie, které začíná na vylosované písmenko. Hráč, který má jako první vyplněné vše, vykřikne STOP a v tu chvíli musí ostatní skončit. Za prázdný sloupec není žádný bod, za shodu mezi více hráči je to 1 bod (5 bodů) pro každého, za unikátní slovo 2 body (10 bodů) a za slovo ve sloupci, který nikdo jiný nevyplnil, 3 body (15 bodů).

Hrát samozřejmě můžete i bez bodování. Ale náš syn je soutěživý typ, a tak bodujeme i za cenu toho, že to sem tam ještě hra skončí pláčem. Nu což, škola života. :-)

Varianta pro menší děti: Když byl syn menší, vynechávali jsme „město“ nebo jsme mu tolerovali i stát nebo kontinent. Stejně tak si můžete vymyslet kolonky jiné, které vašim dětem sedí, třeba značky aut nebo jména pohádkových postav.

Varianta pro velké děti a dospělé: Když jsme byli starší a chtěli jsme si hru ztížit, rozšířili jsme ji na Město, jméno, zvíře, věc, herec, zpěvák, sportovec. Přiznám se, že ty tři nové sloupečky pro mě byly vždycky masakr.

Varianta pro děti, které ještě neumí psát: Tuto hru můžete hrát i s předškoláčky. Můžete třeba na střídačku slova z dané kategorie říkat nahlas, nebo každý hráč řekne jedno slovo pro každou kategorii.

Stejně tak můžete otestovat svoji slovní zásobu a říkat slova na dané písmenko tak dlouho, dokud vás budou nějaká napadat. Je to super i na budování slovní zásoby dětí. Za každé slovo můžete udělovat body, například 1 bod za slovo, a ten, kdo vymyslí slovo jako poslední, dostane bonusových 5 bodů.

Tak co, už víte, jak příště zabijete doma zimní nudu? No přece hrou!

Kreativní hračky z Tchibo

Kreativní hračky z Tchibo

Na e-shopu Tchibo vyberte dětem hračky, se kterými se zaručeně zabaví. Vše vám rádi přivezeme, doprava je zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články