Právě čtete

Hitem letošního léta je kávová limonáda Mazagrande

4075  
Sdílet: 

Hitem letošního léta je kávová limonáda Mazagrande

Milovníci kávy se dělí na dvě pomyslné skupiny. První nedá dopustit na svůj oblíbený druh kávy, takže baristé v jejich oblíbené kavárně už ani nemusí chodit pro objednávku. Druhá skupina s kávou ráda experimentuje, ochutnává různé druhy z různých plantáží, s různou intenzitou a s různými přísadami. A pak je tu také skupina těch, kteří kávu nepijí a pro rychlé dobití energie pijí energeťáky.

6. 7. 2017 2 min. čtení Redakce
Hitem letošního léta je kávová limonáda Mazagrande

Ať už patříte do jakékoliv z uvedených skupin, tak se asi shodneme na tom, že horko v létě bude nejspíš každému z nás. Pak i ti nejzarytější milovníci jednoho druhu kávy sáhnou po něčem ledovém. Ideální volbou může být Mazagrande, nový drink od Tchiba, který kombinuje účinky kávy s účinky ovoce a nejlíp chutná právě z chlaďáku.

A0017426_1

Historie Mazagrande

Původ drinku Mazagrande se datuje do roku 1840 na pevnost Mazagran v Alžírsku. Francouzští legionáři, kteří pevnost dobyli, neměli mléko ani brandy, jimiž byli zvyklí dochucovat svoji kávu. Nezbylo jim tedy nic jiného než zkoušet nové kombinace. A protože jim bylo vedro, zkusili vyrobit studený nápoj. Kombinací kávového sirupu a studené vody tak vznikl osvěžující nápoj, který pojmenovali podle místa jeho vzniku – Mazagran. Francouzští legionáři byli vůbec první, kteří s nápadem na studenou kávu přišli, proto se uvádí, že mazagran je původní ledová káva.

Od té chvíle se mazagran rozšířil, kamkoli se legionáři vydali a začali vznikat regionální verze kávového drinku. V Portugalsku do kávy začali přidávat rum a mátu, v Rakousku zase kávu lili přes led a dochutili ji rumem, zatímco v Katalánsku přidali jen plátek citronu.

A0016831

Od mazagranu k Mazagrande

A čím se vůbec první ledová káva na světě liší od nápoje, který si nyní můžete koupit v obchodech? Předně Mazagrande není kafe, najdete v něm kromě kávového extraktu a jemně perlivé vody i citrusovou šťávu. Mazagrande je spíš energetická limonáda, proto může chutnat i těm, co kávu nepijí.

Díky nezvyklé kombinaci vznikla limonáda, která vás v létě osvěží a vzhledem k obsahu kávy vám dodá i energii. Oproti energetickým nápojům však v Mazagrande najdete jen přírodní, a tudíž jen samé zdravé, přísady. Hodí se tak jako osvěžení na dlouhé letní večery, využít ho můžete i jako nealkoholickou složku míchaných drinků nebo vzít plechovku, která padne do ruky, na cesty.

A0017393_1

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články