Právě čtete

Po čtvrtém rande zmizel jako pára nad hrncem. Stalo se vám to už někdy taky?

7146  
Sdílet: 

Po čtvrtém rande zmizel jako pára nad hrncem. Stalo se vám to už někdy taky?

Dokud jsem nebyla „vyghostovaná“, nevěděla jsem, že tenhle termín vůbec existuje. Přesto jsem podvědomě tušila, že ten vztah nebude mít dlouhého trvání. Chyběla nám podstatná věc – otevřená komunikace. A to je alfa a omega toho, proč lidé ghostují.

16. 8. 2022 6 min. čtení Katarína Ligačová
Po čtvrtém rande zmizel jako pára nad hrncem. Stalo se vám to už někdy taky?

Přesný překlad slova ghosting neexistuje a proto ho i v článku používám v tomto znění. Možná si pod ním představíte ignoraci, ale význam je malinko odlišný.

„Ignorace je vědomé přehlížení a ghosting je specifický způsob rozchodu nebo oddělení se od někoho. Může to být vnímáno i jako podřazený pojem ignorace. Je to konkrétní způsob, jak může někdo někoho ignorovat. Z psychologického pohledu jde o vyhýbavé chování,“ říká Mgr. Jana Růžičková, psycholožka, kterou jsem poprosila o profesní názor na toto téma.

Co je to ghosting?

Slovo jako takové pochází z anglického slovíčka ghost – duch. A daná situace je chvíle, kdy se dotyčný člověk vypaří a dělá mrtvého brouka. Neozývá se, nekomunikuje, neodepisuje, nezvedá telefon… jako by přestal existovat.

Když je ghosting forma rozchodu…

… fungují stejná pravidla na to, jak se s ním vyrovnat?

„Základem je přestat si něco nalhávat a omlouvat partnera. Pravděpodobnost, že se mu něco stalo, a proto se neozývá, je mizivá. A pokud by se mu něco opravdu přihodilo, určitě byste se to brzy dozvěděli. Je proto nutné to vzít jako fakt a vyrovnat se s tím jako se skutečným rozchodem. A tady přicházejí na řadu copingové strategie. Tedy strategie, které pomáhají zvládat stres a náročné situace,“ říká psycholožka

Některé jsou efektivní, jiné nefunkční, nebo dokonce toxické. Copingové strategie mohou být zaměřené například:

  • Na emoce – ventilování negativních emocí v podobě pláče, křiku a podobně.
  • Na problém – snažíte se situaci zvládnout a vyřešit. Najdete si jiného partnera, začnete s jinou aktivitou a směřujete pozornost jinam.
  • Na útěk – zvýšená konzumace alkoholu nebo jiných návykových látek.
  • Na hledání opory – najdete si pomoc ve formě rozhovoru s přáteli, rodinou nebo s odborníkem. Mně osobně toto funguje nejlépe.

„Funkční strategie vás vždy vyvedou z temnoty a urychlí proces hojení. Každý volí způsob, na který je od dětství zvyklý. Je dobré se zamyslet nad tím, jestli nevyužíváte nevhodné strategie. Nikdy není pozdě je změnit.“ 

jak e vypořádat s ghostingem

Jsme rozdílní a rozdílně si vykládáme i ghosting

Na ghosting jsem se poptala i  ve svém okolí. Mužů a žen různého věku, s různými životními a partnerskými zkušenostmi. I když jsem si myslela, že ghostujeme jen v partnerských vztazích, ukázalo se, že tento „druh ignorace“ se prolíná snad každým životním aspektem. A všichni máme popel na hlavě, protože většina z nás nějakým způsobem ghostuje.

Je ghosting jen fenomén dnešní doby?

Sociální sítě by nám měly komunikaci usnadnit. Konverzace jsou rychlejší, efektivnější, možností komunikace je nepřeberné množství… Proč tedy i přesto, že jsme snadno k zastižení, nedokážeme být mezi sebou upřímní, i když třeba jen online?

„Podle jedné teorie a studie prováděné na vysokoškolských studentech existují z pohledu na vztah dva typy lidí. První jsou fatalisté, romantici, lidé věřící v osud. Přemýšlí v kategoriích: On je ten pravý, ideální. Tato skupina má větší tendence ghostovat. Pokud jim něco nevyhovuje, jdou pryč. Druhá skupina jsou lidé, kteří zastávají názor, že na vztahu se musí pracovat. Hádky a konflikty jsou od toho, aby se vyřešily. Druhá skupina, která věří v růst a kompromisy, má větší potenciál mít dlouhodobé vztahy. Z jaké skupiny byste si vybrala partnera vy?“ zeptala se mě terapeutka. Odpovědět si můžeme asi každý za sebe.

Upřímně k sobě i k ostatním

Upřímnost hraje v každém vztahu důležitou roli. S ní ale přichází i strach. Z odmítnutí, nepochopení, že vysvětlování může způsobit možná ještě víc škody…

jak být upřímný ve vztahu

„Podľa mňa tu ghosting bol vždy, iba to nemalo takéto cool pomenovanie. Človek sa tak dlho vyhýba oficiálnemu ukončeniu a tomu byť úprimný, až to jednoducho vyšumí,“ začala debatu Tamara.

Jsem člověk, který neustále analyzuje, jestli jsou všichni kolem v pohodě a něco jsem nepokazila. Z některých předešlých vztahů jsem si odnesla strach, že když něco odmítnu, vezme to ten druhý špatně a budu v nepříjemné situaci, která skončí omluvami z mojí strany. Jednoduše – někdy se bojím někoho nebo něco odmítnout, podělila se o svou zkušenost Linda.

Ghosting má pro ni i druhou rovinu: Když to nejde po dobrém, tak to půjde ghostingem. V překladu – když ani po třetím vysvětlení druhá strana nechápe, že nemám zájem, je na čase se vypařit.

Podobně to má František. „Všeobecně asi ghostuju lidi, kteří si nenechají nic vysvětlit, nedá se s nimi domluvit a pořád jedou svou pravdu dokola. A mě to pak prostě přestane bavit a nechám to vyhnít.“

Podle Aničky je ghosting osobním selháním v přátelské rovině a speciálně tam bychom se mu měli vyhýbat. V určitých chvílích je neuvěřitelně těžké napsat, protože u spousty kamarádů přijde křížový výslech ohledně toho, co se děje.“ 

Na druhé straně Tomáš to jako osobní selhání vůbec nebere. „Bolo by ľahšie povedať „niečo tu nefunguje, prepáč, nemám čas“, ale zároveň považujem ghosting za súčasť modernej komunikácie. Doba je rýchla a sám to nepovažujem za urážku, že ma niekto vyghostuje. Nemá priestor a nestojím mu alebo jej za to, je to v poriadku.“

Většina se tedy shodla na tom, že ghosting nemusí mít nutně negativní podkres. Anička ghostuje, hlavně když si chce od lidí odpočinout a nemá na konverzaci chuť nebo energii, a podobně to má i Linda.

Ale…

„Niekoho narovinu odmietnuť chce veľa energie a sebazaprenia, je to nepríjemná situácia. A tým sa ako ľudia obecne vyhýbame. Prípadne to ešte urobím narovinu, keď chcem mať čistý štít a nemať pocit viny z ghostingu – znovu je to ale len sebecký akt a nerobím to pre dobrý pocit druhého, ale pre svoj vlastný, dodáva Tomáš.

Anička na závěr dodává: ,,Někdy člověk prostě neumí říct nebo neví, co chce, tak radši zmizí z konverzace, než aby to vysvětlil jako dospělý člověk.

Jít tedy na rande s myšlenkou na to, jestli mě dotyčný vyghostuje? Řešit, jak ukončíte vztah už na prvním rande, je předbíhání v čase. Můžete s partnerem diskutovat o tom, co si o ghostingu myslí. Nemáte ale žádné záruky. Způsob rozchodu ukáže na kvalitu daného člověka a vyspělost jeho osobnosti. Může vám napovědět, jakým způsobem se partner rozcházel v předchozích vztazích.“

Ghostujeme a jsme ghostovaní i v práci

V pracovním vztahu můžete ghosting potkat například v těchto situacích: Nikdo se neozve ani na zaslaný životopis, přestanou s vámi komunikovat po pohovoru nebo to můžete být i vy sami, kdo na telefon neodpoví.

ghosting a jak se s ním vypořádat

Spoustě mých známých se na zaslané CV nikdo neozval, ačkoliv to firma slibovala v inzerátu. Ale podle HR manažerky Pavly se to už tak často nestává. Firmy si podle její zkušenosti většinou dávají pozor na zdravě nastavenou firemní kulturu a komunikační standardy.

Nejčastější důvody, proč firmy vůbec nereagují na životopisy, bývají podle Pavly následující:

  • nemají otevřenou vhodnou pozici
  • nemáte dostatečné zkušenosti
  • výběrové řízení bylo vypsané jen „na oko“ a místo bylo obsazeno interním uchazečem
  • možná je místo obsazené, ale nikdo nestáhl inzerát
  • neprofesionální chování HR oddělení

„Pokud k prvnímu setkání dojde, zeptejte se, jak výběrové řízení bude probíhat, kolik bude mít kol a na jak dlouhý časový úsek to odhadují. Jasně se domluvte, kdy by se firma měla znovu ozvat. Pokud se v domluveném termínu neozve, volejte nebo pište vy.“

Když se nikdo neozve, je k zamyšlení, jestli vůbec v takové firmě chcete opravdu pracovat. Je ale na místě postěžovat si na sociálních sítích?

„Je pravděpodobné, že reakcí a feedbackem na sociálních sítích nedocílíte, aby s vámi firma komunikovala, ale upozorníte tím další uchazeče na špatnou komunikaci ze strany firmy. Pokud už negativní zkušenost v rámci výběrového řízení chcete sdílet, buďte neemoční a zmiňujte fakta, aby byl váš příspěvek věcný a hlavně profesionální. Vhodnější sítí je LinkedIn, kde má většina firem založený účet a můžete je označit přímo ve svém příspěvku.“

Etiketa komunikace by ale měla fungovat i opačným směrem. Když hledáte práci a rozesíláte životopisy, buďte vždy na příjmu. A když zrovna telefon zvednout nemůžete, pošlete dotyčnému číslu SMS nebo zavolejte co nejdříve zpět. Je pravděpodobné, že se vám z firmy ozvou 2×, ale nespoléhejte na to, firma může mít hodně dalších uchazečů a může se zaměřit na ty, kteří s ní flexibilně komunikují,“ ukončila náš rozhovor o ghostingu v pracovním vztahu Pavla.

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Ochutnejte pramenitou vodu se sílou kofeinu odpovídající dvojitému espressu. Ve dvou příchutích na prodejnách Tchibo, v široké síti supermarketů i na benzinových stanicích.

Najít nejbližší prodejnu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články