Právě čtete

Fitness lexikon, díky kterému už na cvičebních lekcích nešlápnete vedle

2700  
Sdílet: 

Fitness lexikon, díky kterému už na cvičebních lekcích nešlápnete vedle

Co je body attack a je nějaký rozdíl mezi HIIT a H.E.A.T.? Když se občas dívám na rozvrh lekcí fitness center, mám pocit, že jsou to spíš názvy akčních filmů. Také se v tom vůbec nevyznáte, bojíte se, že vás na místě čeká nemilé překvapení, a proto raději ani nikam nejdete? Vyzkoušela jsem pár tréninků za vás, takže vy už se jen v klidu mrkněte na tenhle slovníček a vyrazte na cvičení bez obav, že vám během lekce bude chybět dech nebo vhodná obuv.

7. 10. 2023 5 min. čtení Lucie Mládková
Fitness lexikon, díky kterému už na cvičebních lekcích nešlápnete vedle

HIIT, H.E.A.T. a Tabata na (pořádné) rozehřátí

Názvy znějí stejně, ale HIIT a H.E.A.T. mají společné jen jedno – zapotíte se.

HIIT (High intensity interval training) je cvičení, díky kterému půjdou kila dolů. Jak už ale název napovídá, nejedná se o žádné oddechové cvičeníčko, ale o pořádnou makačku ladící vaši postavičku a spolu s ní fyzičku. Je skvělý pro redukci váhy bez úbytku svalové hmoty, podporuje kardiovaskulární systém a jeho kouzlo tkví ve střídání maximální a nízké intenzity, takže budete mít občas i chvilku na vydechnutí.

Co s sebou: Hodně tekutin, sportovní oblečení, obuv s pevnou podrážkou, ručník

V čem to je dobré: Zlepšíte svůj kardiovaskulární systém a zhubnete bez úbytku svalové hmoty.

Specifický druh tohoto tréninku je Tabata, docela náročný trénink s pevně danou strukturou, ve kterém se střídá 20 sekund cvičení s 10sekundovou pauzou, tohle cvičení vám postačí absolvovat aspoň dvakrát týdně. Dobrá zpráva je, že jde o velmi pestrou nabídku cviků, takže i při častých opakováních se nebudete nudit (pokud je při intenzitě tohoto cvičení něco takového vůbec možné).

Co s sebou: Hodně tekutin, sportovní oblečení, obuv s pevnou podrážkou, ručník

V čem je to dobré: Rychle zlepšuje fyzičku a pozitivně působí na kardiovaskulární systém.

H.E.A.T. (High energy aerobic training) se dá volně přeložit jako aerobní cvičení s vysokým energetickým výdejem. A přestože to zní jako další rychlostní šílenost, vychází z přirozeného lidského pohybu – chůze. Cvičí či spíš chodí se na speciálních běžících pásech, které jsou poháněny pouze lidskou energií (tedy tou vaší) a na nichž se dá plynule bez přerušení pohybu měnit sklon z 0° do 40°. Zapomeňte ale na nekompromisní lekce, u kterých vás instruktor ždímá a vy máte pocit, že s každou další minutou skončíte vyčerpaná a bez síly. Jste to vy, kdo určuje intenzitu a volí si zátěž.

Co s sebou: Lehce otevíratelnou láhev s pitím, ručník, obuv s pevnou podrážkou

V čem je to dobré: Jedná se o nenáročné nesilové kondiční cvičení, které využívá přirozený pohyb a ctí individuální limity. Přesto počítejte s tím, že se i tak pořádně zapotíte.

Pokud se vám daná lekce líbí, ale přijdete si po první hodině hloupě, protože nejste stejně zdatní jako ostatní účastníci, nevzdávejte to – spolu s lektorkou Lenkou Soukupovou jsme daly dohromady tipy, jak zvládnou první lekce cvičení tak, abyste se těšili další.

Fitness Barre nenajdete u baru

Fitness Barre je populární cvičení, které přivádí do tělocvičny prvky baletu. A úplně nejpopulárnější je mezi topmodelkami.

Doplňuje klasické baletní pozice u tyče (fr. barre = tyč) s prvky pilates a jógy. Dohromady tvoří jedinečnou kombinaci cviků, díky které docílíte dlouhých štíhlých svalů, naučíte se správnému držení těla a zapracujete na své flexibilitě. Pokud tedy nemáte zájem o „nabušené“ tělo kulturisty, získané izolovanými pohyby v posilovně, Barre je jasná volba. Ze začátku může bolet, ale pokud budete chodit na lekce pravidelně, rychle pocítíte pokrok.

Co s sebou: Oblečení, které vás nebude omezovat v pohybu (jako třeba legíny a tričko), ale můžete si vzít i baletní sukýnku nebo obmotat kolem kotníků mašli.

V čem je to dobré: Získáte tělo baletky bez nutnosti tančit balet.

Všude samé tělo: Body Attack, Body Balance, Body Pump a Body Jam

S názvy lekcí začínajícími Body se ve fitkách roztrhl pytel stejně jako s registračními značkami za každým slovem. Ale pozor, začínají sice stejně, jejich obsah se však diametrálně liší.

body attack

Body Balance je cvičení inspirované jógou, tai-chi a pilates, které je zaměřené na protažení a posílení problematických svalů a svalových skupin, a zpevnění středu těla a zeštíhlení postavy.

Co s sebou: Pohodlné oblečení, které vám nebrání v pohybu, cvičí se bez bot

V čem je to dobré: klidné cvičení vhodné pro všechny bez rozdílu věku, pohlaví, pokročilosti a fyzické zdatnosti

Oproti tomu Body Attack je energeticky náročné cvičení zaměřené na kardio, svalovou vytrvalost a funkční trénink. Děláte při něm pohyby inspirované různými sporty, jako je běh, výpady a skoky, které jsou zkombinované se silovými cviky za rytmu vysoce energetické a motivující hudby. 

Co s sebou: Boty s tvrdou podrážkou

V čem je to dobré: Velmi rychle získáte lepší kondici a posílíte celé tělo.

U Body Pump k tomu všemu dostanete ještě obří činku. Jde o silový trénink na hudbu, který na vás klade velké nároky, a tím vás a vaše tělo posiluje. Trénujete všechny hlavní svaly pomocí velké činky s lehkou až střední zátěží, kterou si sami zvolíte podle vašich momentálních možností.

Co s sebou: Hodně síly a boty s pevnou podrážkou.

V čem je to dobré: Velmi rychle vyrýsuje a posílí celé vaše tělo. 

Body Jam je naopak kardio cvičení, kde nebudete mít pocit, že cvičíte, ale že tančíte. Nejrůznější taneční styly a moderní hudba vám zaručí zábavu a uvolnění, při které se ale i pořádně vypotíte. A budete si tak připadat (skoro) jako v klipu na MTV (až na ten pot).

Co s sebou: Oblečení, které vám nebrání v pohybu, boty s tvrdou podrážkou

V čem je to dobré: Vypotíte se, aniž byste měli pocit, že cvičíte (i když druhý den to rozhodně pocítíte!)

S Chi Toning chytíte druhý dech

Ne, bohužel nejde o variaci na gin & tonic, ale jedná se o nejnovější formy cvičení v oblasti Body and Mind.

chi tong

Dynamické a zároveň uvolňovací cvičení, které vhodně a plynule kombinuje prvky z power jógy, pilates, pěti Tibeťanů a strečinku. Cílem cvičení je zlepšit koncentraci, držení těla a dýchání. 

Co s sebou: Pohodlné oblečení bez bot

V čem je to dobré: Protažení a posílení svalů, uvolnění kloubů a páteře, zvýšení svalové vytrvalosti, odstranění stresu a zlepšení psychické i fyzické rovnováhy.

Třeba už konečně máte jasno, jaký je například rozdíl mezi H.E.A.T.em a HIITem, a nemusíte se tak bát, že se nedorozuměním ocitnete v sálu, kde vám budou chybět chodicí stroje. A pokud v našem výčtu záhadných sportů chybí něco, co vám během projíždění lekcí v nejbližším fitku cvrnklo do oka, napište nám na FB a společně vám ho přiblížíme. Co je ale důležité během absolvování jakéhokoli druhu cvičení – dělejte, co je vám příjemné. Pokud zjistíte, že některá aktivita není vaším šálkem kávy, nepřetěžujte se a jděte o tělocvičnu dál. A nebo se třeba jen jděte projít – chůzi známe ze všeho nejlépe, a tak moc dobře víme, jak blahodárná pro naše fyzické i psychické zdraví je.

A pokud chcete přece jen zůstat doma, máme pro vás 10 triků, se kterými si oblíbíte domácí cvičení.

Vyběhněte pohodlně ven za každého počasí

Vyběhněte pohodlně ven za každého počasí

Vybavte se oblečením a sportovními doplňky do větru, chladna i do tmy, díky kterým vás během vašich venkovních aktivit nic nezaskočí.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články