Většina kaváren v České republice vám sice následující exotické kávy nepřipraví, ale postupem času se i tak dostávají do povědomí lidí a nacházejí si svou vlastní cestu k chuťovým pohárkům zákazníků.
Abychom tedy váš pohled na svět kávy obohatili o další nové poznatky, jak to ostatně v našich kávových článcích většinou děláme, sestavili jsme pro vás 7 typů těch nejvíce nečekaných způsobů přípravy kávy.
Káva Cà phê trứng
Když v roce 1946 vrcholila válka ve Vietnamu, rozhodl se hanojský kavárník Nguyen Giang nahradit nedostupné mléko rozšlehaným vajíčkem, a tak vznikla tato legendární hanojská káva, jinak oficiálně nazývaná Cà phê trứng. Tento recept se udržel až dodnes a z rodinné kavárny se stal oblíbený cíl turistů z celého světa.
Káva s máslem
Další exotickou kávou je takzvaná káva Bulletproof neboli káva s máslem. Jejím autorem je americký businessman Dave Asprey, který se nechal inspirovat tradičním nápojem tibetských Šerpů, čajem s máslem. Máslo má tu vlastnost, že umocňuje účinky kávy a pomaleji je uvolňuje do těla. Tudíž vám tento druh kávy pomůže k lepším fyzickým výkonům. I proto se káva s máslem stala oblíbeným nápojem ultramaratonců, horolezců a dalších vytrvalostních sportovců.
Káva Kopi Joss
Kopi Joss káva je tradiční indonéský nápoj. Až do poslední chvíle se připravuje víceméně klasicky, tedy namele se čerstvá káva, přidá se cukr a nakonec se vše zaleje horkou vodou. Jenže na závěr přichází speciální ingredience, dřevěné uhlí. To se rozžhaví a následně ponoří do kávy. Uhlí se přidává proto, aby se neutralizovala trpkost kávy. Takže pokud má někdo zažívací potíže po vypití jednoho šálku, toto je káva, která mu sedne.
Káva s citronem
Ne, nespletli jsme se. Nemáme na mysli čaj s citronem, ale opravdu existuje i káva s citronem. Tuto kávu si můžete vychutnat v Brazílii v Sao Paulu. Trošku jiný recept mají v Itálii, kde do espressa přidávají citronovou kůru. Má to velmi podobný důvod jako u čaje. Citron snižuje teplotu, ale zároveň funguje jako lék proti migréně, popřípadě osladí špatně upraženou kávu.
Káva se solí
Dalším trikem, jak zmírnit hořkost kávy, je sůl. Káva se s ní připravuje ve Skandinávii, na Sibiři, v Turecku, Maďarsku, Etiopii a v Eritrei.
Káva s pivem
Možná je s podivem, že na něco podobného nepřišla česká pivní kultura, nicméně v americkém Austinu mají opravdu v několika restauracích položku v menu, která zní „Pivo s kávou.“ Ale nebojte se, nedostanete rovnou smíchané pivo s kávou. Když si totiž v tamní kavárně objednáte Coffee Beer Repeat, dostanete dvě pinty piva, dvě espressa a je jenom na vás, v jakém pořadí a jakým stylem všechno vypijete.
Káva ze sloního trusu
Indonésie je slavná pro svou cibetkovou kávu, takže se asi sousední Thajsko rozhodlo, že své sousedy trumfne. Nechávají slony jíst kávové boby, které sloni nedokáží strávit. Naopak je během trávení obohatí různými proteiny, díky své vegetariánské stravě. Výzkum následně ukázal, že po tomto specifickém procesu výroby kávy obsahuje kávový bob protein, který snižuje hořkost kávy. Samozřejmě se opět nejedná o levnou kávu. Za šálek kávy ze sloního trusu zaplatíte 70 dolarů.
Tak kterou příště zkusíte místo oblíbeného espressa?