Právě čtete

Nejlepší světové písničky o kávě

3684  
Sdílet: 

Nejlepší světové písničky o kávě

I my v Tchibo máme rádi hudbu a čas od času se vám ji snažíme servírovat, viz například naše předchozí exkluzivní mixtapy od Marty Jandové či Lenky Dusilové. A když jsme přemýšleli, jak na ně tentokrát navázat, napadlo nás, že vlastně existuje spoustu písní o kávě a že by bylo skvělé sestavit kompilaci těch nejlepších z nich.

3. 6. 2015 3 min. čtení Redakce
Nejlepší světové písničky o kávě

Festivalová sezona se nezadržitelně blíží a už zanedlouho se skoro každé středně velké město rozezní hudbou, jak už v létě bývá dobrým zvykem.

Zašátrali jsme proto ve vlastních pamětech, MP3 přehrávačích a v našich osobních kolekcích oblíbených interpretů a zjistili jsme, že o kávě zpívali lidé od Franka Sinatry přes Blur až třeba po Ellu Fitzgerald. Podle nás je to skvělý důkaz toho, že káva kromě skvělého nápoje může být i dobrou inspirací.

Frank Sinatra – Coffee Song

Začneme rovnou jedním z největších velikánů mezi světovými písničkáři. Frank Sinatra totiž mimo jiné napsal skvělou píseň o brazilské kávě, se kterou se dá skvěle nastartovat den. Jde o živelnou retro píseň, která baví napříč generacemi a která je podle nás skutečnou hymnou kávy.

Přehrát znovu

Todd Rundgren – Espresso

Krátké, rychlé espresso a co třeba rovnou vyrazit na výlet? Tahle píseň má stejně silný náboj jako opravdu silné espresso. A navíc je k němu tenhle roztomilý videoklip s lego postavičkami.

Přehrát znovu

Bob Marley – One Cup Of Coffee

Možná i vy jste fanouškem krále reggae, jak je nejslavnější Jamajčan označován. A i kdyby ne, zkuste zavřít oči a zaposlouchat se do této písně.

Přehrát znovu

Bob Dylan – One More Cup Of Coffee

V našem playlistu se nám to zatím hemží legendami hudby a přestávat nebudeme ani tentokrát.  Jeden z nejznámějších písničkářů všech dob s nezaměnitelným hlasem napsal v polovině 70. let tuto píseň o dobrodružné cestě a jednom šálku kávy. Skoro nám to připomíná naše cestování do práce.

Přehrát znovu

Ella Fitzgerald – Black Coffee

Jazzová bohyně Ella Fitzgerald s jejím podmanivým hlasem zpívá o tom, co všichni známe. Káva nám často pomáhá na nervy a proti smutku. A nejinak tomu je v této písni, kde Ella zpívá mimo jiné: „Od té doby, co mě opustil / piji pouze černou kávu.“ Bohužel, tuto situaci také známe. Možná lépe, než bychom chtěli.

Přehrát znovu

Squeeze – Black Coffee In Bed

Naším playlistem cestujeme minulostí a naší další zastávkou jsou 80. léta a kapela Squeeze. Konkrétně jejich zamilovaná píseň, ve které znovu hraje hlavní roli káva. A k tomu typický klip „jak z osmdesátek“. Kochejme se tedy a vzpomínejme.

Přehrát znovu

Blur  – Coffee  & TV

A teď do přelomu tisíciletí. Hymnou především mladších milovníků kávy je tahle kultovní píseň od britské kapely Blur. Jde v ní o ten tolik vytoužený klid každodenní reality, který symbolizuje… ano, káva a televize.

Přehrát znovu

J. S. Bach – Coffee Cantata

Trocha klasiky nikdy neuškodí. Johann Sebastian Bach napsal na kávu dokonce ódu. Zkuste si tuto píseň pustit k vašemu rannímu šálku a najednou se ocitnete na barokním plese, kde byste možná mohli usrkávat právě také šálek kvalitní kávy.

Přehrát znovu

Johnny Cash – Cup of Coffee

Co takhle trochu amerického folku? Samozřejmě, Johnny Cash. Trocha americké překapávané kávy na motorestu na kraje silnice, hezky po ránu, dívajíc se na vycházející slunce.

Přehrát znovu

Fiorella Mannoia – Caffé nero bollente

Aby náš playlist nebyl pouze a jenom anglický, připojujeme na závěr tuto italskou píseň z 80. let. Pro ty z vás, kteří neumějí plynně italsky, jde znovu o píseň o černé kávě. To je tedy vše, co jsme schopni přeložit. Ale zní to skvěle a uvítáme, pokud nám někdo s překladem pomůžete.

Přehrát znovu

PS: Pokud máte nějaké vlastní oblíbené písničky o kávě, určitě nám je postněte pod článek do komentářů!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články