Právě čtete

5 úklidových tipů: Připálené hrnce i špinavé spáry zvládám bez chemie

3998  
Sdílet: 

5 úklidových tipů: Připálené hrnce i špinavé spáry zvládám bez chemie

Uklízení je pro mnohé z nás (včetně mě) nepříjemnou povinností a čištění odolných nečistot dvojnásob. Ne vždy na ně chci používat nešetrné chemické přípravky, proto jsem začala hledat způsoby, jak se s úklidem vypořádat po svém. Nakonec jsem začala aplikovat několik jednoduchých tipů, které opravdu fungují a to i na odolnější nečistoty.

13. 1. 2021 4 min. čtení Magdalena Kościółek
5 úklidových tipů: Připálené hrnce i špinavé spáry zvládám bez chemie

Čištění odolných nečistot se občas zdá jako nesplnitelný úkol, ale přitom se s tím doma potýkáme všichni. Důvodů, proč při jejich likvidaci nerada používám agresivní „chemikálie“, je víc. Za prvé se snažím myslet na životní prostředí, za druhé na vybavení našeho domova. Některé čisticí prostředky totiž mohou povrch nádobí i domácích spotřebičů namísto jeho vyčištění spíše poškodit. Proto už roky doma využívám (nejen) mnou osvědčené triky, které mi při úklidu pomáhají, ale hlavně jsou mnohem šetrnější a levnější než leckteré produkty z drogerie.

Na připálený hrnec pomocí soli

Před pár lety se mi podařilo připálit polévku takovým způsobem, že to odnesla nejen moje hladová rodina, protože jídlo bylo na vyhození, ale také můj oblíbený hrnec. A toho jsem se tak jednoduše vzdát nechtěla.

Samozřejmě jsem hrnec zkoušela nechat odmočit, což do té doby při podobných nehodách vždycky stačilo, ale tentokrát to nebylo k ničemu. Jeden můj kamarád mi ale poradil skvělou věc, která zabrala a kterou od té doby využívám pravidelně. A co to bylo za zázrak? Možná se budete divit – obyčejná sůl!

Když připálíte hrnec, zkuste v něm smíchat sůl s vodou v poměru 1:4 a vše nechte nějakou chvíli vařit. Poté nechte solný roztok v hrnci vychladnout a pusťte se do mytí. K odstranění nečistoty by pak měla stačit hrubší strana houbičky na nádobí.

Zářivé spáry díky citronu, sodě a octu

Snad každý, koho znám, se před svátky pouští do generálního úklidu. Nejinak je to i u nás doma. Já jsem si letos v rámci tohoto úklidu přidala na seznam i čištění spár.

Na podlaze v kuchyni máme docela světlé dlaždice a bohužel je na nich hned vidět každé smítko a kapka. Stejně tak máme světlé i spáry a ty bohužel při běžném vytírání moc vyčistit nejdou. Proto mě jednou za čas důkladnější čištění nemine. Naštěstí jsem ale našla způsob, kterým spárám relativně snadno vrátím původní čistý vzhled.

K tomuto účelu využívám směs citronu, octa a jedlé sody. ¼ hrnku sody smíchám s 500 ml vody, přidám 50 ml citronové šťávy a 50 ml octa. Tuto směs naliji do rozprašovače a aplikuji na spáry, kde ji nechám asi půl hodiny působit. Pokud spáry nebyly moc špinavé, stačí pak klasicky vytřít, ale většinou je potřeba vzít to ještě kartáčkem. Buď používám libovolný úklidový kartáč, nebo vyřazený zubní kartáček. S tím to jde podle mě nejlépe.

Tip pro případ větších nečistot

Když jsou spáry opravdu znečištěné, vyrábím si koncentrovanější prostředek. Použiji stejný „recept“, ale podstatně snížím množství vody tak, aby ze směsi vznikla hustá „pasta“. Tu pak nanesu na kartáček, pustím se do čištění a taktéž nechávám asi půl hodiny působit.

Jak vyčistit připálenou žehličku?

V prosinci se mi v zápalu vánočních příprav poprvé v životě povedlo připálit žehličku. Protože jsem to nikdy dřív nemusela řešit, vrátit žehličku do původního stavu a nezničit její povrch pro mě byla docela výzva.

Nakonec mi pomohl jeden telefonát s mámou. Ona mi prostě dokáže poradit snad se vším :-) Znělo to jednoduše: smíchat ¼ hrnku octa se lžičkou sody a touto směsí opatrně připálená místa vyčistit. Překvapilo mě to, ale vážně to zabralo! Díky, mami.

S octem a sodou vyčistíte i indukční desku

Moji rodiče si při rekonstrukci kuchyně pořídili novou indukční varnou desku. My doma máme plynový sporák, takže když jsem ve spěchu při vaření rajčatové omáčky novou indukci zašpinila, trochu jsem se bála, abych ji při čištění nezničila. To by mi naši asi nepoděkovali.

Nakonec jsem neomylně sáhla po své oblíbené směsi octa a jedlé sody. Sice to moc pěkně nevoní, ale opět se mi prokázalo, jak kouzelně to funguje. Připálená místa byla za pomoci měkké hubičky během chvilky fuč a deska se navíc krásně leskla. Po „pracovním úrazu“ ani stopy.

Přečtěte si také: Jak vyčistit zašlou troubu?

Můj tip, jak odstranit vosk (nejen) z ubrusu

Mám ráda, když nám doma atmosféru zpříjemňují hořící svíčky. Proto v rámci úklidových tipů nemůžu vynechat ten, který pomůže s odstraněním vosku například z ubrusu.

Určitě se mnou budete souhlasit, že odstranit vosk z látky není moc snadné. Existuje ale způsob, jak vosk z oblečení nebo ubrusu odstranit a vše zachránit. Nejprve počkejte, až vylitý vosk vychladne. Pak ho z látky odloupněte. Můžete si pomoci tím, že postiženou látku zavřete na chvilku do mrazáku. Pokud ji do mrazáku z nějakého důvodu dát nemůžete, zchlaďte vosk alespoň pomocí ledu. Půjde díky tomu snáz dolů.

Poté skvrnu od vosku potřete hadříkem namočeným v kvasném lihovém octu. Díky tomu se rozpustí mastnota. Nakonec látku ihned vyperte v pračce tak, jak jste zvyklí. Když se mi naposledy vylil na ubrus vosk z červené svíčky, prala jsem ho na 60 stupňů a po skvrnách nebylo ani památky.

jak wyczyścić obrus

Tak to jsou mé nejoblíbenější tipy a triky, jak se nevítaných skvrn doma zbavit o něco ekologičtěji, levněji a podobně jednoduše jako za použití prostředků z drogerie. Sama jsem byla překvapena, že obyčejný ocet, soda nebo sůl mohou tak dobře fungovat!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články