Když jsem začala dělat domácí müsli tyčinky podle tohoto receptu, moje okolí si je oblíbilo tak, že jsem si na jejich výrobu musela pořídit lavór. Ano, lavór na prádlo, protože mísa už nestačila. Vyráběla jsem je totiž z 5 kg surovin, abych uspokojila všechny, kdo je chtěli. Po upečení jsou krásně křupavé, ale uvnitř vláčné. Jsou výborné jen tak, ale také třeba s jogurtem.
Takže si dobře rozmyslete, jestli se do nich pustíte, protože není cesty zpátky! :-)
Dřív jsem je vyráběla ručně, občas tvarovala do vykrajovátek, ale převážně zpracovala do válečku, ten obalila fólií a dala zamrazit. Zmražené jsem je krájela na plátky, které jsem pekla až pak.
Teď jsem ale objevila silikonovou formu na müsli tyčinky a s tou to jde mnohem lépe – doporučuju! Hmota se do formy natlačí lžící a umačká prsty. Dobré je také vrch formy překrýt potravinářskou fólií a přejet válečkem. Důkladné mačkání je důležité, aby se tyčinka při vyndávání nezlomila.
Recept na domácí müsli tyčinky
Doba přípravy: 20 minut (+ 20 minut pečení)
Náročnost: malá
Na 16 tyčinek potřebujete:
- 150 g sušeného ovoce (já použila brusinky, višně a hrušky)
- 100 g vloček (50 g v celku, 50 g nahrubo drcených)
- 50 g mandlí v celku
- 30 g najemno mletých vlašských ořechů
- 130 g semínek (já použila mix slunečnicových, dýňových a chia)
- 50 g kokosu (já použila mix strouhaného a plátkového)
- 1/2 banánu
- 30 g másla (lze zaměnit za kokosový olej)
- 70 g medu
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme a namočíme sušené ovoce. Pokrájíme ho na velikost cca 0,5 cm a zalijeme vroucí vodou. Necháme odstát alespoň hodinu, nejlépe přes noc. Poté zcedíme.
Do mísy vložíme vločky, mandle v celku, najemno mleté vlašské ořechy, přecezené sušené ovoce, semínka, kokos, rozmačkaný banán a rozpuštěné máslo s medem.
Nyní můžeme použít robot s nástavcem na hnětení a důkladně propracovat. Já ale směs hnětu raději rukama. Důležité je, aby se máslo, med a banán obalil na každý kousek vločky, semínka a oříšku. Trvá to cca 5 minut.
Když máme hotovo, rozehřejeme troubu na 150 °C a jdeme chystat formičky.
Jak jsem psala, směs je potřeba do formičky dobře namačkat. Můžeme to klidně dělat i navícekrát – vložit směs, přitlačit, přidat, přitlačit… Nakonec formy přikryjeme potravinářskou fólií a přejedeme shora válečkem.
Pečeme cca 15 minut.
Po vyndání z trouby necháme tyčinky důkladně vychladnout a až poté vyndáváme z formy. Teplé mají tendenci se lámat.
Takto upečené tyčinky skladujeme na suchém místě, aby nenatáhly vlhkost. To sice ničemu nevadí, ale křupavé je mám raději. :-)