Právě čtete

Být dokonalá nezvládnu. Ale je to v pohodě

15608  
Sdílet: 

Být dokonalá nezvládnu. Ale je to v pohodě

Nechte mě hádat: chtěla byste mít dokonalou postavu, vydělávat hodně peněz, a zároveň být skvělou mámou. A zároveň na vás doráží pocit, že toho máte v poslední době trochu moc.

18. 5. 2018 3 min. čtení Lenka Černá
Být dokonalá nezvládnu. Ale je to v pohodě

Kombinaci silné sebekritiky a vysokých nároků potkávám čím dál častěji. A tak učím ženy pět základních a moc důležitých věcí, aby nakonec samy sebe neuhonily.

Co stojí za touhou po dokonalosti?

Paradoxně: snížené sebevědomí.

Ve své praxi se často setkávám se ženami, které samy sobě nedokážou odpustit jedinou chybu a touží po naprosté dokonalosti. Neposlouchá se to snadno, ale obvykle za tím stojí neschopnost přijmout sebe takovou, jaká doopravdy jsem.

Mám pro vás malý úkol, který rozhodně není jednorázový: zkuste se zamyslet nad tím, proč se vám nelíbí přijímat svoje chyby bez výčitek. Upřímně, asi každá z nás v sobě nosí kromě hezkých vlastností i „temnotu“, která se může projevit hysterickými záchvaty, nepořádkem nebo občasnou náladovostí. Stačí si připomenout, že bez černé by nebyla ani bílá.

Zkuste svoje horší stránky přijmout. Budete se divit, jak se pak budete najednou cítit mnohem lépe!

Skvělý trik: zpětná vazba od vašich blízkých

Není asi žádná novinka, že naše okolí nás vnímá zcela odlišně, než jaký vnitřní obraz v sobě nosíme my samotné.

Až se zase uvidíte (anebo si budete třeba psát nebo volat), zeptejte se svých kamarádek, co na vás oceňují a v čem jste pro ně přínosem. A nebude od věci, když si zvyknete vzájemně tyto věci říkat. Jen pozor, zaměřte se opravdu na sebe jako na osobnosti a na to, co máte a jaká jste kdykoli a kdekoli. Pochvala, že máte pěknou kabelku nebo účes, vede spíš k tomu, že své sebevědomí budete stavět na něčem jiném než samy na sobě. Takže hezky osobně: „Jsi na mě vždycky tak milá, máš skvělý smysl pro humor nebo děláš nejlepší saláty na světě.“ :-)

Zkuste si i vy sama napsat na kus papíru, co na sobě vidíte krásného a v čem jste už v životě uspěla. Uvidíte, kolik toho bude!

Můj osvědčený tip, jak si vždycky zachovat nadhled

Někdy se můžeme dostat do situace, která nás emočně pohltí natolik, že ztratíme nadhled a ženskou lehkost. Emoce námi dokážou cloumat velice silně, a někdy i vyslovíme něco, čeho později litujeme.

Můžete využít moji koučinkovou techniku, které říkám „emoční posed“.

Jak na „emoční posed“

Představte si sebe samu, jak sedíte na posedu a pozorujete se v dané situaci. Jak ji vnímáte nyní, když nejste její součástí? Nechtěla byste ji najednou řešit jinak, nebo byste u toho prožívala mnohem menší emoce?

Síla pomoci

Nejedna žena se točí v začarovaném kruhu: chci být dokonalá – všechno musím zvládnout sama – kvůli tomu jsem ztrhaná, nevyspalá a podrážděná – vůbec se mi nedaří být taková, jaká chci („dokonalá“).

Neřeknu vám asi nic nového, ale nic jiného opravdu nefunguje: zkuste z toho kruhu vystoupit. Požádejte svého partnera, rodinu nebo kamarády o pomoc. Uvidíte, jak se vám uleví.

Ta nejlepší věc, co pro sebe můžete udělat…

Využijte toho že mezi naší fyzickou kondicí a náladou je velice úzká propojka. Když v našem těle koluje energie, cítíme se ohebné i zpevněné, zcela přirozeně lépe ustáváme některé životní situace a dokážeme se mnohem více smát.

Na co byste určitě měla dbát, je ohebnost vaší páteře a správné držení zad. Právě kolem páteře máme mnoho nervových zakončení, která zcela zásadně ovlivňují naši náladu i celkovou fyzickou kondici. Dopřejte si tedy pravidelnou jógu nebo jiné protahovací cvičení, spočiňte sama se sebou a jen volně dýchejte.

Cítíte, jak je vám lépe? :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články