Právě čtete

Deka snů je plná peří

3281  
Sdílet: 

Deka snů je plná peří

Všichni milujeme svou postel. Je spojena s víkendovým relaxem, odpočinkem všedního dne a ranní rozespalostí, kdy objímáme polštáře a pereme se s dekou. A když už jsme u té deky, tak vězte, že právě ona je alfou, omegou a srdcem nerušeného spaní.

5. 5. 2015 3 min. čtení Redakce
Deka snů je plná peří

Jenže jak si vybrat deku snů, která vám vydrží celý život, v létě vám pod ní bude tak akorát, v zimě vás zahřeje a po občasném čištění je jako nová? Na to jsme se za vás zeptali odbornice na deky, polštáře a veškerý bytový textil Ivany Varhulíkové.

Žijeme v době, kdy se lidé ve svých preferencích čím dál více vracejí do minulosti. Ať už se jedná o Feng Šuej, starší recepty nebo babské rady. Jinak tomu není ani u dek. „Dnes přichází do popředí deky vyrobené z peří. Potahy, tedy sypkoviny, se pak šijí převážně z bavlny,“ vysvětluje Ivana Varhulíková. V současné době se sypkoviny vyrábí ještě za použití speciálního materiálu zvaného StříbroAktiv, díky němuž peří obsažené v dece neruší spánek ani alergikům. Konrétně u tohoto materiálu za to může obsah aktivního stříbra v tkanině, právě přes něj se alergeny nedostanou ani k tomu nejcitlivějšímu nosu.

Lidé si ale v posledních letech hojně kupují i populární deky z dutých vláken. Nejčastěji tak činí právě zmínění alergici. „Vzhledem k tomu, že se jedná o odpad z ropy, a deky vyrobené z dutých vláken nejsou tolik hřejivé a rychle se sléhávají, to není úplně ideální volba,“ vysvětluje Ivana Varhulíková.

3

Peří používaly už naše babičky a vydrželo jim po dlouhá léta. Jak říká odbornice, jednou si ho pořídíte a je s vámi celý život. Jen se musí občas přešít potah, když se poruší, a vyčistit peří od prachu a roztočů. Podle Ivany Varhulíkové lze peří dát i do chemické čistírny, kde se vypere a vysuší v sušičce, aby bylo krásně nadýchané. Praní v pračce ale není úplně vhodné, jelikož peří obsahuje přírodní tuk lanolin, a když se moc odmastí, ztrácí svou přirozenou pružnost. Odbornice proto doporučuje šetrné čištění pod tlakem, které pomůže od roztočů a prachu, a deky zůstávají stále nadýchané.

Určitě si říkáte, že deka z peří nemůže být stejně ideální pro letní a zimní období. Ale může. Existují totiž chytré postupy, jak docílit toho, abyste byli s peřím spokojeni po celý rok. Řešením je nechat si ušít dečky dvě – jednu tenčí s menšími čtverečky a nižší gramáží a jednu plnější. V létě můžete používat tu lehčí a v zimě na ni pomocí mechanických knoflíků či suchého zipu připnete tu plnější. A to klidně, i když je venku minus 30.

Podle Ivany Varhulíkové nejlépe vaši deku snů doplní povlečení ušité z bavlněného saténu, egyptské bavlny či mako jerseye. Jsou to přírodní materiály, které nedráždí pokožku a napomohou vašemu nerušenému spánku. Teď už znáte všechna tajemství.

A která deka je ideální podle vás?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články