Výzkum vedený univerzitou z Yorku v Anglii přišel s odhalením, že sladká chuť cukru ve skutečnosti nemaskuje hořkou podstatu kávového nápoje, jak se myslelo, ale přímo mění jeho základní chemické složení. Vědci se zabývali tím, jak spolu kofein, cukr a voda reagují na bázi molekul. Zjistili, že přidaný cukr způsobuje, že se molekuly kofeinu více shlukují, aby se molekulám cukru vyhnuly, a tak posléze stimulují menší plochu chuťových pohárků. Díky tomu tedy cítíme na našem jazyku méně hořké chuti. „Když se molekuly shluknou a semknou dohromady, je pro chuťové pohárky těžší rozpoznat, jaká chuť se v nich ukrývá,“ říká autor výzkumu doktor Seishi Shimizu. „Je to, jako byste se dívali na dvě stejné mince a ony by byly slepené – může se stát, že budou vypadat jen jako jedna.“
Pod lupu si cukr a kávu vzala i společnosti Tchibo ve studii Mintel Coffee Annual Review. Výzkum, který prováděli v Číně, zjistil, že největší podíl lidí (74 %) si dává kávu, aby nabral novou energii. Slazení je v Asii velmi populární, například v Thajsku je cukr v kávě samozřejmostí a kolikrát v takovém množství, ze kterého by člověku vstávaly vlasy na hlavě. 67 % lidí si kávu dává jako „něco dobrého“ k relaxaci u televize nebo surfování na internetu. Na třetím místě se s 63 % umístili lidé s chutí na kávu při práci a studiu. Všichni dobře víme, že cukr vyživuje mozek a svaly a jednou ze zajímavostí je, že má i antibakteriální účinky.
Radost z cukru mají i ti, co rádi zůstanou doma a dají si kávu jen na chuť. Jak chutná káva nejvíce vám? Sladíte?