Právě čtete

Co vědět před první návštěvou fitness centra

6101  
Sdílet: 

Co vědět před první návštěvou fitness centra

Je to tady. Nový rok, nová předsevzetí. Letos už konečně začnete chodit do fitness centra, letos už to do plavek stihnete. Nejsem velký zastánce novoročních šílenství, pokud to ale znamená, že vás to doopravdy konečně dotáhne do fitness centra a najdete v tom zalíbení, pak je to skvělé. Možná jste si trochu nejistí – jak se ve fitness centru chovat? Jsou tam nějaká pravidla? Co byste měli vědět, než se tam poprvé vydáte?

11. 1. 2017 3 min. čtení Veronika Wisiorková
Co vědět před první návštěvou fitness centra

Správné fitko

Krok jedna, najděte fitness centrum, do kterého byste chtěli vyrazit. Prostudujte jejich internetové stránky, abyste zjistili otevírací dobu (věřte mi, že není nic horšího, než se vydat cvičit do zavřeného fitka). Zároveň zjistěte, jaká je cena vstupného. Některá fitness centra totiž nepovolují samostatné vstupy (anebo za nekřesťanské ceny), ale vyžadují rovnou členství na několik měsíců. Což může být dobrá motivace, pokud vám ale fitness centrum nesedne, je to škoda peněz.

IMG_9613

Co si nezapomenout vzít s sebou

Pokud už víte, kam vyrazíte, připravte si tašku se sportovním oblečením, pevnou obuv, lahev na pití (některá zařízení nepovolují vlastní nápoje, ujistěte se, že si můžete vzít vlastní vodu) a ručník. Ten ručník bych dvakrát podtrhla. Proč? Protože při cvičení byste jej pod sebe měli klást na každý stroj, na který se usadíte. Buďte ohleduplní. Nikdo by si nechtěl sednout na propocený stroj, ani vy ne. Proto by měl být ručník váš nejlepší společník.

Požádejte o radu

Přicházíte do fitness centra a cítíte se jako Alenka v říši divů? Žádný problém. V každém takovém zařízení existuje recepce s proškoleným personálem. Pokud si nejste jistí, jak se jednotlivé stroje používají nebo jak ovládat běžící pás, nebojte se zeptat. Některá fitness centra nabízejí i při prvním vstupu služby tamních trenérů, kteří vás provedou, vše vysvětlí, a ještě si s vámi zacvičí. Pokud budete moci, využijte těchto služeb. Na podruhé, až tam půjdete, už budete mít představu, co můžete použít a hned se vám půjde lépe.

Zásadu s užitím ručníku jsme si už řekli. Když už budete cvičit a uvidíte, že na nějakém stroji ručník leží, ale nikdo u něj není, znamená to, že tam někdo cvičí. Možná si jen odskočil odcvičit jiný cvik. V takovém případě počkejte, až dotyčný docvičí nebo se přesuňte na jiné místo. Taky byste nechtěli, aby vás někdo „podsedl“.

IMG_9744

Uklízet po sobě budete muset i ve fitku

Po každém opuštění stroje nebo místa, kde cvičíte, byste jej měli uvést do původního stavu (ano, spousta lidí na to zapomíná). Sundat kotouče nebo použité závaží. Běžecké pásy či elipticaly se hodí otřít dezinfekcí, která je v každém fitku k dispozici.

Co s telefonem

Posloucháte během cvičení hudbu z telefonu? Chápu, sama si bez toho neumím trénink představit, ale během tréninku vnímejte telefon skutečně jen jako zdroj hudby. Nevyřizujte na strojích dlouhé hovory nebo chaty s kamarádkou. Pokud necvičíte, buďte ohleduplní a uhněte.

IMG_9674
Foceno v Jatomi fitness Eden.

Na závěr už se hodí jen říct, vydejte se do fitness centra s tréninkovým plánem, ať tam nebloumáte od stroji ke stroji, ale máte jasnou představu o tom, co chcete daný den procvičit. Pokud jste úplný začátečník, doporučím na prvních pár vstupů využít služeb trenéra, který vás seznámí také se správnou technikou cvičení.

Držím vám palce. Vzhůru za cvičením.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články