Právě čtete

Čistě přírodní vychytávky pro vaše vlasy

10501  
Sdílet: 

Čistě přírodní vychytávky pro vaše vlasy

Přírodní kosmetika se pomalu ale jistě dostává na výsluní. A není divu. Ve světě, kde nás obklopuje nespočet chemikálií, jejichž názvům už ani mnozí z nás vůbec nerozumí, je příjemné vědět, že si na sebe natíráme nebo stříkáme něco, čemu věříme. Látky obsažené v běžné kosmetice jsou čím dál častěji prokazovány jako škodlivé a navíc řada z nich znečisťuje životní prostředí.

18. 1. 2016 3 min. čtení Minty Finty
Čistě přírodní vychytávky pro vaše vlasy

Drahé kosmetické přípravky navíc stojí poměrně hodně a uzavírají nás do paradoxního koloběhu – jedním produktem se odmastím, abych si druhým zase pleť namazala.

Přemýšleli jste někdy, kolik z kosmetických přípravků opravdu bezpodmínečně potřebujete? Ruku na srdce, moc jich asi nebude. A ty, bez kterých se neobejdete si můžete vcelku snadno a levně vyrobit. Jako třeba tyhle tři přírodní pomocníky k péči o vlasy.

Kokosový balzám na zničené konečky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budete potřebovat:

– kokosový olej

To je všechno? Jasně! Kokosový olej je jeden z přírodních zázraků. Lisuje se z usušené bílé dužiny kokosového ořechu. Je ideální pro suchou a citlivou pokožku, můžete si ho namazat v zimě na rty, které chrání před mrazem a pomáhá při popraskání. A bez obav ho můžete slízat. Ochrání vás v létě při opalování, zabraňuje tvorbě vrásek a můžete na něm dokonce smažit nebo z něj vytvářet raw sladkosti. Kyseliny, které obsahuje, působí proti kvasinkám, virům a plísním.

Promastěte s ním polámané konečky minimálně půl hodiny před mytím vlasů nebo si ho nejlépe nechte ve vlasech celou noc a vlasy umyjte až ráno. Vlasy dostanou potřebnou výživu a budou mnohem spokojenější a krásnější.

Heřmánková limonáda pro zesvětlení

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budete potřebovat:

– sušené květy heřmánku
– 25 ml vymačkané šťávy z citronu

Neničte si vlasy peroxidovým melírem a řekněte ano přírodním světlým odleskům. Jak na to? Udělejte silný odvar z květů heřmánku tak, abyste vytvořili zhruba 50 ml. Smíchejte s citronovou šťávou a přelijte do rozprašovače. Nastříkejte na vlasy a noste klidně celý den.

Nejlépe působí zesvětlovač na slunci, které krásně vytáhne blond barvu. Nečekejte však hned zázraky, účinek se kumuluje a vlasy se zesvětlují postupně. Lépe samozřejmě zesvětlovač funguje na plavé vlasy, hnědovlásky by měli raději vyzkoušet odvar ze slupek vlašských ořechů.

Mořská voda pro surfařské vlny

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zastesklo se vám po slaném vzduchu a rozevlátých plážových vlnách, které se vám pohupují ve větru? Víme, jak na ně i bez letenky.

Budete potřebovat:

– 250 ml horké (ne vroucí) vody na sprejování
– 1 polévková lžíce mořské soli pro texturu
– 1 až 2 čajové lžičky kokosového oleje (můžete použít také olivový nebo arganový) pro hydrataci
– trocha vymačkané šťávy z citronu, aby sprej déle vydržel
– prázdná rozprašovací lahev
+ můžete přidat libovolný esenciální olej

Všechny ingredience smíchejte, nechte řádně rozpustit a přelijte do rozprašovače. Sea Salt sprej nejlépe funguje, když jej po umytí nastříkáte na vlhké vlasy, promačkáte a vlasy vysušíte. Můžete ho také nosit se sebou a během dne si vlny tvořit dle libosti.

Pokud si chcete mořský sprej vytvořit víc na míru, vyzkoušejte následující:
– pokud jste majitelkou suchých vlasů, přidejte lžičku oleje navíc
– pokud máte vlasy spíš mastnější, použijte oleje méně
– do spreje můžete přidat lžičku gelu na vlasy na vodní bázi nebo aloe vera oleje, vlny pak budou lépe držet
– některé recepty také doporučují přidat lžičku leave-in kondicionéru, protože ale chceme co nejméně chemie, zkontrolujte nejprve jeho složení
– kokosový olej může v chladnějších místnostech tuhnout – stačí ho ale nechat ohřát na slunci nebo u topení a všechno bude zase v pořádku

 

Tak který z nich vyzkoušíte první?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články