Právě čtete

Chic a teplo? Žádný problém, naučte se vrstvit

7760  
Sdílet: 

Chic a teplo? Žádný problém, naučte se vrstvit

Není žádným tajemstvím, že pro módní svět nový rok začíná až na podzim. A není to jen díky veškerým týdnům módy, které ovládají světové metropole a šíří paniku a chaos mezi módními bloggery. Od září je na světě sezóna podzim/zima.

22. 9. 2015 4 min. čtení Redakce
Chic a teplo? Žádný problém, naučte se vrstvit

Obchody již nenabízí žádné letní zboží a počet doplňků rapidně vzrůstá. Což je ale pochopitelné, vzhledem k tomu, že kromě náramků a náhrdelníků jsou tu najednou šály, klobouky, rukavice, šátky a nespočet dalších prvků, které můžeme nosit výhradně během následujících několika měsíců. Na materiálu záleží, styl a pohodlí jdou ruku v ruce a najednou vzniká otázka, jak to všechno sladit?

Vrstvení oblečení je disciplína sama pro sebe. Ti, kteří vrství nejlépe, většinou patří mezi špičku vyhledávaných stylistů. Ti ostatní, kterým to jde, se mohou stát kořistí street style fotografů, kteří denně přinášejí inspiraci přímo z ulice do našich počítačů a podle periodicity i do uznávaných módních magazínů. Letošní podzimní trendy jsou rozmanité jako nikdy, a tak jsme se rozhodli, že vám prozradíme pár zásadních pravidel, kterými je dobré se řídit, pokud se chystáte vrstvit.

1. pravidlo – Nebojte se vrstvení!

Mnoho lidí má dojem, že pokud se pustí do vrstvení, nutně skončí oblečeni jako neobratná, překombinovaná koule. Dalším mýtem je, že kvůli počtu vrstev, které na sebe člověk vezme, vizuálně přibere na váze. K tomuto problému by došlo pouze v případě, kdy by se kombinovaly velice objemné věci. Vrstvení samo o sobě za tento efekt nemůže.

ponco

2. pravidlo – Více tenkých věcí

Podzim je krásné roční období, ale po teplém červencovém a srpnovém vánku budete mít pocit, že je větší zima, než doopravdy je. S tím se můžete lehce vypořádat právě vrstvením oblečení. Mějte na paměti, že se v mezerách mezi jednotlivými kusy svršků udržuje tělesné teplo. Abyste však vypadali dobře, vybírejte hubenější kusy oblečení. Snadno dokážete sladit tílko, triko, triko s dlouhým rukávem či košili a k tomu doladit lehčí svetřík či cardigan. Cardigan dodá siluetě ženskost a přidáním nápaditého šátku váš look během okamžiku získá šmrnc!

Více vrstev ve stejné barvě může vypadat i hravě (Tchibo svetřík a triko s dlouhým rukávem)

3. pravidlo – Sáhněte po objemných šátcích a šálách

Šátek nebo šála nemusí nutně skončit kolem krku. Při hravé kombinaci úplně bez problému dokáží nahradit bundu či kabát a dokonce se dají kombinovat mezi sebou. Můžete si koupit již hotové pončo anebo úplně stejně přeměnit starý známý velký šátek. Podle počasí to tak buď necháte, nebo kolem krku přihodíte šálu, která bude ležérně padat z jednoho ramene, a šik look je na světě. Výhoda podobného přístupu k vrstvení je ta, že můžete lehce šátek přeměnit na šálu či na pléd, například u odpolední kávy s kolegy na jedné z městských terásek, které se ještě nedočkaly odklizení.

6

4. pravidlo – Není svetr, jako svetr

Svetr patří na podzim mezi nejčastější kus šatníku, který se dočká vrstvení s jiným oblečením. V tom jednoznačně vede. Jenže zatímco jeden svetr přinese svěží stylový pohled na celý váš look, jiný ho definitivně zabije. Tajemství tkví v materiálu. Klasická kombinace košile plus svetr vypadá dobře, pokud je pletenina ohebnější. V případě, že svetr je tak poctivě pevný, že by na něj byla hrdá i kterákoli babička, nejspíše vám přidá pár kilogramů k dobru a místo hravého looku do práce či pohodového do kavárny si spíše koledujete o soutěž se sněhulákem. Pevný svetr se více hodí k obyčejnému triku, které pak není vidět.

Kombinace košile a svetru je vhodna jak do kanceláře, tak i pro pohodové odpoledne (všechno Tchibo)

5. pravidlo – Najděte svůj oblíbený objem

Co člověk, to jiná preference, a jinak tomu není ani u vrstvení. Zatímco jeden je šťastný, že se během studeného podzimu může schovat do objemnějších šál a pletených svetrů, a nemá pocit, že mu to nějak vizuálně škodí, druhý preferuje upnuté tvary a jen tak je mu dobře. Rozhodněte se tedy hned na začátku, které kusy oblečení tak můžete na sobě vrstvit. Zda to bude několik hubenějších svršků či rovnou pár objemnějších kusů. Jakmile budete v harmonii se svým vkusem a pocity, vrstvení se zadaří samo!

1

Tak hezky experimentujte, najděte své nové oblíbené kusy z aktuálních kolekcí a nezapomeňte oprášit i pár starších. Kombinace něčeho starého a něčeho nového není dobrá jen pro svatby.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články