Právě čtete

Vyrobte si doma jednoduchý ruksak

17349  
Sdílet: 

Vyrobte si doma jednoduchý ruksak

Kdo by rád nechodil na výlety. Do lesa, na chatu, za kulturou, za sportem, pěšky nebo na kole, na longboardu nebo třeba na koloběžce. Vždycky se hodí mít při ruce nějakou tu sváču a termosku s čajem a tehdy je ruksak náš nejlepší kamarád. Ale najít ten pravý je někdy kešu oříšek, a proto se s námi dnes můžete naučit, jak si udělat ten nejjednodušší – stahovací.

21. 9. 2015 3 min. čtení Minty Finty
Vyrobte si doma jednoduchý ruksak

Jestli si myslíte, že stahovací batohy existují jen s fajfkou Nike nebo jako reklamní předměty šílených politických stran a supermarketů, jste na omylu. Stahovací batoh může být nejen praktický, ale taky super trendy kousek. Najděte si látku, která vás baví, a ušijte si během odpoledne zdravější náhražku kabely přes rameno. Stačí vám šicí stroj a 4 „ingredience“. A už při cestě na večerní jógu si můžete úbor hodit do vašeho nového výtvoru!

IMG_7783

Co je k tomu potřeba?

vnější odolnější látka
vnitřní látka
šňůra na popruhy
průchodky

1. krok

Pokud máte doma nějaký starší reklamní ruksak, můžete jej použít jako vzor. Obkreslily jsme si jeho rozměry na vnější květinovou látku. Pokud vzorový batoh nemáte, zkuste rozměr 42 x 36 (rozměr našeho + přídavky 1 až 2 cm na švy) anebo si vyrobte o fous větší. Látku přeložte a od spodního okraje obkreslete obdélník – ušetříte si tak práci se sešíváním spodní strany. Poté látku obraťte naruby a sešijte boční strany, aby vznikla jakási velká kapsa.

IMG_7789

IMG_7790

2. krok

Stejný obdélník si vystřihněte i z vnitřní látky a stejně tak obraťte naruby a sešijte boční strany. Obraťte lícem ven a „oblečte“ vaši vnější látku (kterou máte ale pořád naruby) do vaší vnitřní látky (tu máte lícem ven). Na vrchním okraji k sobě látky přišijte. Vytvořte si na každé straně batohu, vpravo i vlevo, v obou vrstvách látky, pěkně obšitou díru na šňůrky.

IMG_7792

3. krok

Nyní chceme schovat škaredé okraje. Zahněte vrchní okraj batohu dovnitř (stačí opravdu jen kousek, max. 1 cm) a zašijte. Znovu zahněte, tentokrát si ale nechte prostor neboli tunýlek dostatečně velký na šňůrku a opět zašijte.

IMG_7798

4. krok

Teď přichází na řadu průchodky na šňůrky, které budou tvořit popruhy neboli ucha batohu. Obraťte batoh lícovou stranou ven a označte si špendlíky v rozích stejně velké trojúhelníky, které potom na stroji obšijte – vytvoříte si prostor pro průchodky a navíc tak upevníte vnitřní látku ke dnu batohu. Pak podle návodu na krabičce probijte po jednom průchodku v každém rohu.

IMG_8842-1024x682

5. krok

Nakonec provlékněte pomocí spínacího špendlíku šňůru tunelem tak, aby se uvnitř vytvořil kruh.

– provlékněte šňůru celým tunelem tak, aby oba konce vycházely z té stejné (první) dírky
– znovu provlékněte šňůru, tentokrát pouze z jedné strany, z první dírky do druhé, vytáhněte šňůru ven, protáhněte ji průchodem a zase protáhněte druhou stranou tunelu zpátky a ven z první díry
– vytáhněte šňůru ven, protáhněte druhým průchodem a spojte oba konce uzlem

IMG_8845-1024x682

6. krok

Váš nový ruksak je hotový. Nacpěte do něj knížku nebo oblíbenou rtěnku a vyrazte na do ulic. V kombinaci s džínovou bundou vypadá skvěle! Co myslíte?

IMG_8903-1024x682

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články