Právě čtete

Vyzkoušeno, potvrzeno, doporučeno: Cestování s kámoškou je super v každém věku

4221  
Sdílet: 

Vyzkoušeno, potvrzeno, doporučeno: Cestování s kámoškou je super v každém věku

Pokud jste naladěné na stejnou vlnu, s parťačkou po boku můžete na aktivní dovolené prožívat věci, které si s partnerem možná ani nedovedete představit. Můžu to potvrdit!

24. 8. 2023 4 min. čtení Helena Suchá
Vyzkoušeno, potvrzeno, doporučeno: Cestování s kámoškou je super v každém věku

Nemusíte se znát celý život, stačí, že jste zrovna teď na jedné vlně

S kamarádkou Lindou jsme se takhle v listopadu sešly dokonce po dlouhých deseti letech. Holt občas stačí jeden večer u vínka, aby to cinklo a vy jste tak potkaly spřízněnou duši, která vás dokáže vytáhnout z komfortní zóny (rozumějte pohodlí domova a maximálně týdenních dovolených s přítelem a rodinou po Evropě), abyste v životě ještě něco zažily. V lednu mi napsala, jestli si s ní nechci splnit sen a procestovat Japonsko. Neváhala jsem ani chvilku, potřebovala jsem to jak sůl.

A tak jsme vyrazily. A během 3 týdnů přišly minimálně na 10 důvodů, proč by tohle jednou za čas měla udělat každá z nás:

  1. Je to osvěžující. Rozhodně je to jiné než jakákoli rodinná dovolená. To ale neznamená, že bychom se k ní pak neměly vracet. Nicméně každá z nás si občas zaslouží být sama pro sebe a ideálně co nejdál od rutiny všedních dní a těch samých lidí. A kamarádka na vás nevisí, nevyžaduje vaši neustálou pozornost, sama si chce dopřát prostor, a tak ho dává i vám. Jedete si odpočinout, poznat dosud nepoznané a načerpat nové síly.
  2. Smích, smích, smích. S kámoškou se můžete uvolnit. Zas pozorujete svět holčičíma očima a beze studu blbnete. Sice vám není dvacet, ale občas se cítíte, jako by vám dvacet bylo. Navíc se říká, že smích omlazuje, a je to pravda. Po návratu jsem se cítila lépe než předtím. I můj muž to potvrdil a to je co říct!
  3. Ví, co si zrovna prožíváte. Kamarádky často poznají, že nemáme ty nejlepší dny, a tak se přizpůsobí našemu tempu a náladě. Však další den se to může otočit. My jsme s Lindou v tomhle byly dokonale sladěné, přece jen, kdo ví nejlíp, co si kdy v průběhu našeho cyklu prožíváme, než stejně stará parťačka. kamaradky se umi sladit
  4. Můžete spolu dělat holčičí věci. Kdy se vám na dovolené s partnerem stane, že s vámi během deštivého dne vyrazí na nákupy, a ještě vás dokope ke koupi šatiček, které vůbec nepotřebujete? Kamarádka moc dobře ví, že bych na ně další tři dny myslela a pak ji nutila se do toho obchoďáku vrátit, raději předchází utrpení všech účastníků zájezdu. Kdy si s vámi partner udělá wellness večer s manikúrou a maskami na obličej? Najednou ty propršené dny na dovče získávají jiný rozměr a my za ně v Japonsku byly opravdu rády. Taky to je relax!
  5. Stačíte si. S kamarádkou se drží krok do kopce snadněji. Když to zrovna jedné z nás nešlapalo, ta druhá zpomalila. Většinou to ale šlo svižně, protože nevázla řeč. A když nevázne řeč, nedochází dech a všechno utíká rychleji.s kamaradkou drzite krok i do kopce
  6. Chce vám udělat radost, takže s vámi navštíví místa, která by sama nenavštívila. A vy to pak uděláte na oplátku pro ni. Linda kvůli mně stála 45minutovou frontu, abychom pak mohly celých 5 minut sledovat pandy. To by bylo řečí, kdyby tam stál, ehm, někdo jiný. A tak jsem o pár dní později překonala hrůzu z výšek a vyvezla se s ní na střechu mrakodrapu. Kdyby nebylo jí, neměla bych teď na co vzpomínat. Viděla jsem živé pandy a nepozvracela jsem se ve výtahu s prosklenou podlahou ve 173 metrech nad zemí. A ještě jsme se navzájem vyhecovaly obléct se na jeden den za Japonky – chlapa do kimona a vysokých žabek jen tak nenasoukáte. A pokud ano – gratuluji vám!půjdou s vámi kamkoli chcete jít
  7. Poslouchá vás. Ať řešíte bolístky, nebo jen tak plácáte o všem, co máte rády. A pak se stane, že vás vezme na ty vaše vysněné pandy, aniž byste to původně měly na programu dne. Nebo vám přinese čokoládu, o které jste před pár dny básnily.
  8. Nemluví vám do toho, co jíte. Proč byste se před sebou žinýrovaly, zítra to zase vychodíte. Navíc jídlo v cizí zemi je jeden z největších zážitků! Přiznávám, my jsme pořád něco ochutnávaly. Ale věčný pohyb a neskutečná psychická pohoda způsobily, že jediné, co přijelo domů o několik kil těžší, byl můj batoh naplněný japonskými dobrotami, jak jinak.cestování s kamarádkou
  9. Fotí vás, sama od sebe a bez remcání, aniž byste si o to říkaly. Taky se obvykle vaše fotky z dovolené dělí na dokumentace okolí a památek, fotky s jinými lidmi a otráveným partnerem, co se nerad fotí, případně vaše selfíčka s pokusem zachytit Colosseum za vámi? Já jsem si z naší společné dovolené přivezla spoustu momentek včetně portrétů, na kterých se dokonce sama sobě líbím. Kámošky to totiž umí a taky si chtějí přivést pár hezkých profilovek.
  10. Když tam je ta správná chemie, všechno tak nějak funguje samo. Tak, jak má. A když něco nevychází, prostě to nějak dopadne, dobře. A klidně i bez ponorky. Takže pokud takovou kamarádku máte, můžete už začít taky plánovat!

Co jsme dělaly proto, aby dovolená proběhla bez chybky

  • Naplánovaly jsme si cestu s předstihem – v lednu letenky, v únoru cestovní itinerář a rezervace ubytování. Ušetřily jsme a neměly aspoň stresík.
  • Rozhodily jsme si úkoly, ať je to fifty fifty. Nikdo se tak v partě necítí méněcenně ani není na všechno sám.
  • Chodily jsme pravidelně na kafíčka a probíraly přípravy. Ve dvou na nic nezapomenete a společně se od samého začátku těšíte.
  • Sdílely jsme si online seznamy. Všeho – co chceme vidět i co si na 3 týdny zabalíme. Žádná tak netahala nic navíc a naše záda nám poděkovala.

Aspoň jednou za pět, deset let!

Pokud máte pocit, že na vás doma či v práci všechno padá, zkuste to – vyměňte minimálně týden parťáky. Zjistíte, že nikdy nejste na taková dobrodružství stará a že změna prostředí i lidí vás vytáhne ze stereotypu všedních dní. A třeba i pročistí vzduch doma, dost pravděpodobně se na svého životního parťáka budete zase těšit – vím, o čem mluvím.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články