Právě čtete

Boží milosti

13025  
Sdílet: 

Boží milosti

Nebojte, ani já sama nedodržuji všechny tradice roku. Mám však velkou úctu ke svátkům, jejich zvyklostem a zejména k lidem, kteří je ctí nebo o nich „jen“ píší a šíří je... Díky tradičnímu pečení tak můžeme cestovat do minulosti. Připomenout svým genům, že jsme žili pomaleji a v úctě k tomu, co nás přesahuje. Tak proč v tom nepokračovat i teď? Boží milosti. Komu jich netřeba...

21. 4. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Boží milosti

Je úžasné, kolik pokrmů naší kuchyně má magický či rituální přesah. Jsem neustále fascinována tím, jak určitá období či svátky v roce formovaly jídelníček našich předků. Podle různých druhů pečiva byste mohli určovat důležité události křesťanského roku. Vánočka, beránek, svatomartinská jídla a další jsou jasně svázány s tradicemi Vánoc nebo Velikonoc, ale některé dobroty provázely pohany a posléze pokorné křesťany po celý rok. Nejinak je to u božích milostí. Ty se pečou na Velikonoce, narozeniny, ale třeba i rodičce po porodu.

Jak píše Otomar Dvořák ve své knize Magická kuchařka, boží milosti se dávaly oráčům, než poprvé na jaře vyjeli na pole. Patřily také k poutníkům, kteří se vydávali na cestu za posvátnými místy. Díky tomu, že jsou v tomhle zubatém cukroví otvory, se jimi mohl bloudící podívat skrz a najít správný směr. Prý se také boží milosti vázaly červenou stužkou na zápěstí budoucích novomanželů, kteří spolu se zaříkáváním procházeli svatebním obřadem. Ach, jak romantické a čarokrásné!

Recept na boží milosti

bozi milosti_MG_3401-17

Suroviny

230 g hladké mouky
špetka soli
200 g moučkového cukru (nejlépe třtinový, může být i březový)
1 lžička kypřicího prášku
strouhaná kůra z ½ bio pomeranče
50 g másla
2 žloutky
2 lžíce pálenky (meruňkovice, slivovice)
2 lžíce zakysané smetany
1 lžíce mleté skořice
500 ml rostlinného oleje

bozi milosti 6.12.2015 stateo00258_2-19

Postup

Mouku prosejeme na vál, osolíme, promícháme s 1 lžící cukru, práškem do pečiva a pomerančovou kůrou. Rozdrobíme do ní máslo, vypracujeme jako drobenku, přidáme žloutky, pálenku a smetanu a vypracujeme hladké těsto podobné nudlovému. Necháme ho asi 15 minut odpočinout.

Zbylý cukr promícháme se skořicí.

Těsto rozválíme na plát silný 0,5–1 cm. Pokud se lepí, podsypeme ho moukou a rozkrájíme zubatým rádýlkem na obdélníky velké asi jako hrací karty. Střed obdélníku nařízneme třemi svislými řezy nebo použijeme náprstek na vykrojení tří otvorů připomínajících semafor.

Osmažíme je z obou stran v rozpáleném oleji dorůžova, vyjmeme, necháme okapat na papírové utěrce a ještě teplé obalíme ve skořicovém cukru.

bozi milosti_DSC6920-105

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články