Právě čtete

Bezlepkový šafránový mazanec

19786  
Sdílet: 

Bezlepkový šafránový mazanec

Protože jsem minulý rok už o klasickém mazanci psala, napadlo mě letos spojit starodávnou tradici s moderní “dietou” a posílám vám verzi z bezlepkového těsta. Tělo bezlepkového mazance není tak nadýchané jako u klasického, ale můžete ho péct i v dortové formě. Bude tak vyšší. Mně se ale zamlouvá tenhle placatý sluneční kotouč a už se těším, jak se o něj podělím s koledníky. Je totiž velikonočně výtečný. Ochutnejte taky! :)

11. 3. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Bezlepkový šafránový mazanec

Je to tu zase, Velikonoce! Děti už se nemůžou dočkat, až půjdou s tátou den před hodovačkou nařezat k potoku vrbové proutí a večer si pak každý uplete svou krásnou pomlázku. V krabici skladuji už pár let pentličky, které se vážou na pomlázky, co chlapci nanosí spolu s kupou vajec a sladkostí od sousedek. Minulý rok k nám dokonce přišel hodovat studentík z Austrálie, který zde trávil svátky na výměnném pobytu místní církve. Vypadal s pomlázkou opravdu bizarně, poněvadž vůbec nerozuměl tomu, proč by měl “bít” ženy a ještě k tomu recitovat básničky. A já jsem zas nechápala, kde se vzal protinožec na statku.

Pomalu začíná hřát sluníčko, těším se, co přijde s jarem nového. Naši dávní předkové pekli mazance s žlutým těstem, aby tak připomínaly slunce. Pomáhali si šafránem a já přidávám ještě kurkumu.

mazanecDSC00185

Suroviny:

2 vejce
150 g tmavého cukru
200 ml vlažného mléka
120 g rozpuštěného másla
velký panák rumu
šťáva a kůra z 1 citronu
120 g pohankové mouky
100 g rýžové mouky
100 g strouhaného kokosu
hrst rozinek
14 g sušeného droždí
1 špetka šafránu
1 čajová lžička kurkumy
5 hřebíčků
1 badyán
loupané mandle

Postup:

Jedno celé vejce s 1 žloutkem navíc utřeme s cukrem. Zbylý bílek uchováme na později. Přidáme vlažné máslo a mléko, rozdrcené či umleté koření, rum, kůru a šťávu z citronu. Do tekuté směsi postupně vmícháváme obě mouky, kokos, rozinky a droždí. Necháme na teplém místě asi 1 hodinu nakynout. Mazanec dáme na pečící papír na plech, potřeme ho bílkem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme na 180 °C asi 45 min.

mazanecDSC00236

mazanecDSC00218

Čtěte také

Ibiškové raw kuličky
Ibiškové raw kuličky8971
Chia svačina do skla
Chia svačina do skl131814
Letos nepečte. Mlsejte raw cukroví
Letos nepečte. Mlsejte raw cukroví23974
Další články