Právě čtete

Pirueta ve třiceti? Zjistila jsem, že splnit si dětský sen o baletu není nemožné

1641  
Sdílet: 

Pirueta ve třiceti? Zjistila jsem, že splnit si dětský sen o baletu není nemožné

Do Národního už se asi nedostanu, i tak mám ale spoustu motivace každý týden trénovat grand plié. A vůbec nevadí, že jsem začala až daleko za baletním zenitem.

22. 9. 2022 3 min. čtení Linda Stárková
Pirueta ve třiceti? Zjistila jsem, že splnit si dětský sen o baletu není nemožné

Za lehkostí a elegancí baletu se skrývá intenzivní dřina a soustředění. Já jsem začala úplnou náhodou ve 24 letech a nadchl mě natolik, že jsem se pár let před třicítkou propracovala až na špičky – tvrdé baletní boty, které vidíte na tanečnicích v divadle. A přestože jako dítě jsem po tom netoužila, stal se z toho splněný dospělý sen. Je ale jen na vás, jak moc budete baletu chtít věnovat. Lekcí pro dospělé začátečníky se dá najít poměrně dost a stačí se jen rozhoupat. A o tom, že balet není jen pro malé holčičky a hubeňounké éterické víly, vás stejně jako kdysi mě přesvědčí hned první hodina. Když jsem na ni totiž dorazila, byla nejnadšenější baletkou v sále pětačtyřicetiletá Magda, na kterou čekaly po hodině její dvě děti.

Jakou výbavu si člověk musí pořídit?

Balet je perfektní v tom, že do vybavení nemusíte investovat vůbec nic.

vybavení na balet

Já osobně jsem začínala v ponožkách, legínách a tričku. Až když jsem uznala, že tenhle koníček mi vydrží, koupila jsem si svoje první piškoty. S postupem času jsem si začala samozřejmě dělat radost a pořídila si bodíčko, speciální punčochy, baletní kraťasy. Tohle všechno je ale něco, čím se odměňuji za výdrž a pokroky. Většinou stejně hodně vrstvím a přes body navlékám ještě volné kalhoty, tílko a tričko. Na lekci sami uvidíte, že se tu schází mix lidí – někdo si plní sen o tylových sukýnkách a někdo dává přednost pohodlí, takže je to jen na vás.

Balet vás bude bavit, pokud…

… vás u cvičení baví disciplína a přesnost.

… se vám líbí vážná hudba.

… zvládáte sledovat a opakovat choreografii.

… chcete posílit střed těla.

… vám vyhovují cvičení s vlastní vahou a menší dynamikou.

Jak lekce vypadá?

Každá lekce, od začátečníků po pokročilé, začíná lehkou rozcvičkou a protažením.

jak probíhá lekce baletu

Nebojte se, nikdo po vás nebude chtít, abyste dali nohu až za hlavu, jde jen o to, aby svaly byly zahřáté a připravené na další krok, cvičení u tyče. To je moje nejoblíbenější část, u které si připadám jako opravdová baletka. I profesionálky totiž začínají svůj den stejnou sérií cviků, jen ve vyšší obtížnosti. Balet je velmi systematický, u tyče se prochází vždy stejná série cviků, jen s postupem času budou kombinace složitější. Nenechte se odradit, pokud se hned na první lekci nechytíte. Až jednou rozlousknete systém, bude pro vás hračka pohyby nohou a rukou kombinovat.

Na konci se pak většinou jde do prostoru, trénovat takzvaně na volnosti, bez tyče. Tady si zopakujete kombinace od tyče, budete ale muset zatnout opravdu každý sval, protože bez opory je to mnohem náročnější. Někde se přidávají i skoky a když vydržíte u baletu dost dlouho, budou i ty vysněné piruety.

Proč je balet v dospělosti super?

Naučíte se rovně stát: Úplným základem, ze kterého v baletu všechno vychází, je správné rovné postavení. Bez toho to nepůjde a je to zároveň něco, co vašemu tělu prospěje i mimo taneční sál.

Zpevníte celé tělo: Balet zapojuje doslova celé tělo, od plosek chodidel až po malíčky na rukou. Žádný pohyb nebude vypadat, jak má, pokud nezapojíte skutečně celé tělo, a to se postupně projeví na vašich svalech.

Naučíte se trochu francouzsky: Baletní terminologie je francouzská, takže pochytíte pár slovíček. Kávu si díky tomu v Paříži sice neobjednáte, ale je to pěkná zajímavost a malý bonus.

Co mi balet dal?

Ze začátku jsem si myslela, že balet prostě jen vyzkouším a bude fajn, že se začnu trochu hýbat. Nakonec jsem mu ale úplně propadla.

proč mě baví balet

Stále chodím na začátečnické a mírně pokročilé lekce, kde pracuji na technice a jemně, ale intenzivně posílím opravdu všechny skupiny svalů. To vím, protože mě druhý den někdy bolí i ty, o kterých jsem nevěděla, že existují. K tomu jsem přidala ještě špičky, které sice už opravdu bolí, ale zase mi přinášejí radost z tance a možnost uplatnit naučenou techniku.

Baletem se budují štíhlé a ladné svaly, mám díky němu dobrý balanc a naučila jsem se nehrbit a chodit s hlavou vzhůru. Největší radost mám ale z toho, jak jsou lekce otevřené. Rozhodně na nich není komorní atmosféra přísného sálu, právě naopak. Chodí tam se mnou ženy (a jeden muž) všech věkových skupin i stavby těla a různé pokročilosti. Někdo to bere jako oddech, z někoho stříká pot, ale u piruet se sami sobě smějeme všichni stejně.

Pokud vás tyto lekce někdy lákaly, určitě stejně jako já nebudete litovat, když zahodíte stud a zkrátka to půjdete vyzkoušet. Není čeho se bát!

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Ochutnejte pramenitou vodu se sílou kofeinu odpovídající dvojitému espressu. Ve dvou příchutích na prodejnách Tchibo, v široké síti supermarketů i na benzinových stanicích.

Najít nejbližší prodejnu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články