Právě čtete

Snídejte vajíčka, omezte alkohol a vychutnejte si večeře. Prozradím, jak jsem si all inclusive dovolenou užila bez výčitek

4630  
Sdílet: 

Snídejte vajíčka, omezte alkohol a vychutnejte si večeře. Prozradím, jak jsem si all inclusive dovolenou užila bez výčitek

Je to zvláštní spojení dovolenkového ráje i pekla zároveň – all inclusive pobyt. Stoly přetékající jídlem, neomezené alko i virgin drinky, dortíky, džusy. Touha od všeho trochu ochutnat je veliká, ale neomezené množství chodů a pití po celý den často vedou k přejídání, plýtvání a nepříjemným následkům. 

12. 7. 2024 4 min. čtení Kateřina Šefrová
Snídejte vajíčka, omezte alkohol a vychutnejte si večeře. Prozradím, jak jsem si all inclusive dovolenou užila bez výčitek

Říkáme si: „Přece si to po tom roce zasloužím a nic se nestane, když si pár dnů, možná i dva týdny užiju. Jenže to poslední, co po dovolené chci, je nedopnout kalhoty a cítit se blbě.“ Odpočinek potřebujeme, ale neznamená to, že naprosto rezignujeme na zdravý životní styl a pohyb. Najdeme-li balanc mezi chutným jídlem, relaxací a cvičením, vrátíme se skutečně odpočatí.

Strašák all inclusive

All inclusive dovolené jsem se dlouhé roky vyhýbala. U moře jsem se ráda toulala úzkými uličkami, hledala lokální restaurace a nasávala vůni tamního jídla. S dětmi se ale mé preference změnily a já chtěla jet tam, kde nebudu muset řešit jídlo.

Došlo proto na all inclusive a já dostala strach, jak budu po dovolené vypadat. Máte problém odolávat svodům cizokrajné kuchyně? Mám pro vás pár fíglů, které vám pomůžou udržet chutě na uzdě. Díky nim se budete na konci dovolené taky cítit dobře.

Snídejte vydatně, ale s rozmyslem

All inclusive dovolená je skvělá příležitost rozšířit si kulinářské obzory, požitkářsky si vychutnat různá jídla a díky tomu se i něco dozvědět o místní kultuře. Je to také šance si vyváženě a zdravě sestavit jídelníček na několik dní.

Sedmero udržitelného chování v resortu

  1. Před každým jídlem se nejdříve napijte. Zajistíte si dostatečnou hydrataci.
  2. Neberte si větší příbor než je potřeba – na dezert stačí malá vidlička nebo čajová lžička.
  3. Přeskočte chleba před jídlem: Ano, taky to dělám – kousek pečiva zažene vlčí hlad, ale vystřelí hladinu inzulínu, což obecně vede k přibírání na váze.
  4. Před hlavním jídlem si dopřejte hummus, oříšky nebo zeleninu.
  5. Vyhněte se sladkému pití, a to i tomu s označením diet, která místo cukru obsahují umělá sladidla. Ani jedno neudělá vašemu tělu dobře.
  6. Ovládněte se a přeskočte půlnoční jezení, jedna večeře stačí.
  7. Dostatečně spěte.

Jak během dne postupovat

  • Snídejte bílkoviny – zaměřte se na vejce, libové maso a zeleninu.
  • Vemte si jen jeden talíř a naložte ho proteinem a zeleninou tak, jak nejvíc můžete. Díky tomu se najíte a nebudete mít potřebu jít další kolo.
  • Správně složený talíř slané snídaně vás zasytí na celé dopoledne a nebudete mít potřebu mezi jídly ujídat.
  • Vyhněte se muffinům, dortům a dalšímu sladkému.
  • Pokud jste zvyklí snídat cereálie, vyměňte granolu nebo sladké kuličky za ovesné vločky.
  • Honí vás ráno mlsná? Přidejte do omelety nebo k vajíčku kus sýra.

Pohled na hotelový bufet u ve mně dříve vyvolával paniku, že nezvládnu všechno jídlo ochutnat. Naložila jsem si tak od každého trochu a odcházela ke stolu se dvěma talíři. Jak to dopadalo? Něco mi nechutnalo a co mi chutnalo jsem už nezvládla do sebe nasoukat. Jídlo tak skončilo v odpadkovém pytli se zbytky od sousedních stolů a já odcházela s těžkým žaludkem a svědomím. Teď už si dávám na JEDEN talíř, co mám opravdu ráda a v množství, které skutečně sním. Přidat si můžu vždycky. – Helena

Obědvejte v klidu a těšte se na večeři

  • Na půlku talíře naložte zeleninu, na druhou bílkoviny – maso nebo luštěniny.
  • Vyzkoušejte místní úpravu kuřecího, jehněčího nebo hovězího.
  • Vyhněte se bílému chlebu a omezte těstoviny nebo rýži.
  • Vyzkoušejte kořeněná jídla, donutí vás pít víc vody.

Večeře za odměnu

Poslední jídlo dne si užijte. Jste přece na dovolené. Pokud jste přes den jedli střídmě, není důvod si dobrou večeři odpírat. Máte chuť na dezert? Dejte si ho! Ale jen jeden. Talíř naložený třemi kousky bude svádět k dojedení.

Mezi jídly byste neměli mít hlad. V opačném případě posvačte ovoce, zeleninu nebo oříšky.

Tip: Je pro vás důležité ochutnat lokální kuchyni nebo plody moře? Před finálním výběrem hotelu se podívejte například na google fotky, které vám prozradí, jaké jídlo můžete od hotelu očekávat.

Když potřebujeme tvrdý režim

Od určitého věku už většina z nás přemýšlí nad vlivem stravy na naše zdraví. A také chápe, že bez cvičení lze jen těžko docílit hezké postavy a vyhnout se bolestem zad. Ale pak najednou dojde na dovolenou a lákadla all inclusive a vy se jen díváte se na přetékající kopec různého jídla – slané – sladké – kyselé – kombinace všeho.

Možná máte výčitky svědomí a říkáte si, že u dalšího jídla už budete postupovat jinak. Jenže z vlastní zkuešnosti můžu říct, že to dopadne stejně. Pojďme si říct, že někdy ani dobré rady nestačí. Pokud máte slabou vůli nebo jste na sobě celý rok tvrdě dřeli a snažení nechcete zahodit, nebojte se požádat o pomoc okolí.

  • Poproste někoho, aby za vás šel k bufetu a přinesl zdravé jídlo.Díky tomu se vyhnete procházení okolo pečiva nebo sladkého.
  • Jezte než vás chytne vlčí hlad.
  • Jezte pomalu.
  • Až se budou ostatní futrovat dezerty, dejte si raději kávu nebo čaj.

Tip: Po každém jídle se hýbejte. Stačí procházka po pláži nebo plavání. 

Drinky jen každý třetí den

Alkohol je zabijákem každé snahy lepší životní styl a držení tajle. Lidé na all inclusive dovolené nejvíc přibírají hlavně kvůli pití nazdobených slaďoučkých drinků, skleničce vína po obědě nebo půl litru piva na slehnutí po večeři. Můj kamarád říká, že dovolená je od toho, abychom si dovolili vše, co máme rádi. No jistě, jak je libo, já k tomu přistupuji s mírou a rozumem, zkusíte to taky?

  • Nepijte každý den. Dejte si pravidlo, že si alkohol dopřejete každý třetí den.
  •  Pijte až po večeři. Pokud začnete už kolem poledne, budete v pokušení mít sklenici stále plnou a do večera zkonzumujete hodně zbytečných kalorií.
  • Dopřejte si chutný drink, ale přemýšlejte nad tím, kolik je v něm cukru. Možná si příště raději objednáte sklenici vinného střiku.

Cvičte, stačí půlhodina denně

Dovolená není důvod zlenivět. Proč vlastně ležet osm hodin denně na pláži a jen se opékat jako topinka? Jestli se normálně hýbete třikrát týdně a najednou se dva týdny nezvednete z lehátka, vaše tělo to pocítí. Hůře se vám poté bude vracet do cvičící rutiny.

Volno nám navíc dává skvělou příležitostí vyzkoušet nový pohyb. Podívejte se, jaké aktivity váš hotel nabízí a mějte otevřenou mysl. Většina hotelových komplexů má dnes již plně vybavené a klimatizované fitko. Nechcete propotit triko v posilovně? Nevadí, zkuste si najít jiný pohyb.

Loni jsem po dlouhé době letěla na dovolenou do rezortu a bála jsem se, že to na tom lehátku celý týden nevydržím, když neposedím ani doma. Nakonec jsem se hýbala víc než doma – zapojila jsem se do animačního programu, který byl i pro dospělé. Dřív bych si klepala na čelo, teď jsem se jen celou dobu smála. Ráno jóga na pláži, v poledne srandovní aqua aerobic, odpoledne vodní polo nebo beach volejbal. A na konci pobytu trofej za nejaktivnějšího dospěláka. Občas je fajn, přestat se cítit trapně a jít do aktivit po hlavě. Vrátila jsem se nejen krásně opálená, ale ještě víc fit a odpočatá. – Lenka

Pro udržení kondice stačí svižná procházka, plavání, plážový volejbal, skotačení s dětmi v písku nebo třeba skákání přes švihadlo. Stačí třicet minut denně a jídlo vám bude lépe chutnat. Co třeba jízda na kole po okolí nebo ranní běh po pláži?

Jaké sportovní vybavení by se mohlo hodit

Jaké sportovní vybavení by se mohlo hodit

  • Běžecké boty
  • Švihadlo
  • Podložka na jógu (v mnoha hotelích i pujčujou)

A v neposlední řadě: Užívejte si, ale odpovědně

All inclusive dovolená je nejen synonymem luxusu a požitkářství, ale také plýtváním a dalším zamořováním světa plasty. Můžete si spočítat uhlíkovou stopu, ale tu úplně nezměníte. Dopad svého chování na životní prostředí však ovlivnit můžete.

  • Vezměte si s sebou z domova plastovou láhev, v níž budete mít pití na pláži po celý den u sebe. Vyhnete se tak používání jednorázových plastů a budete mít po ruce pořád čerstvě natočenou vodu ve větším množství, než byste dostali v kelímku.
  • Přemýšlejte nad jídlem, které si dáváte na talíř. A naložte si tolik, abyste nemuseli vyhazovat zbytky.
  • Volte lokální suroviny, které nemusely cestovat přes půlku světa. Uvidíte, že vám budou více chutnat.

Těchto pár jednoduchých rad vám pomůže užít si all inclusive dovolenou bez výčitek a třeba i s pevnějším bříškem, nikoli rýsujícím se. A za chladných zimních večerů budete na dny volna v dobrém vzpomínat.

Léto v pestrých barvách

Léto v pestrých barvách

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články