Právě čtete

Kakebo: šetřím na dovolenou jako pravá Japonka a daří se to

6906  
Sdílet: 

Kakebo: šetřím na dovolenou jako pravá Japonka a daří se to

„V kapse vám zbyde až o třetinu víc peněz a za pár měsíců si naspoříte třeba na dovolenou.“ Paráda, do toho jdu, protože dovolenou už fakt nutně potřebuju!

12. 4. 2024 4 min. čtení Jitka Součková
Kakebo: šetřím na dovolenou jako pravá Japonka a daří se to

Takhle jednoduchá úvaha mě přivedla k opěvované japonské metodě kakebo (vyslovuje se kakeibo a někdy se tak i píše), která slibuje zázračné finanční úspory a navrch šťastnější a spokojenější život. Chcete vědět, jak kakebo funguje a jestli už jsem boháč? Tady jsou moje zkušenosti.

Nejdřív musíte vědět, do čeho jdete

Já jsem studijní typ, takže jsem předem pročetla snad všechno, co kdo kdy o kakebu napsal. Kdybych to pro vás měla stručně shrnout, jde vlastně o jednoduché domácí účetnictví. Prostě zaznamenáváte své příjmy a hlavně veškeré výdaje podle jednotlivých kategorií. Pak to všechno sečtete, odečtete a vyhodnotíte. To by neměl být žádný problém.

Co přesně znamená kakeibo?

V japonštině jde o výraz pro „domácí účetní knihu“, v praxi se jedná o deník pro finanční řízení domácnosti. Kakebo vychází z principů starých stovky let, ale jako ucelenou metodu ho pojmenovala a zformovala v roce 1904 první japonská novinářka Hani Motoko.

Metoda pro singles i pro rodiny

Jednou z mnoha výhod kakeba je, že funguje úplně stejně pro jednotlivce, pro páry, partu spolubydlících nebo pro velké rodiny s dětmi. Snadno se přizpůsobí každému, kdo chce nebo potřebuje řešit rozpočet, na něco konkrétního si ušetřit nebo jen uspořádat své finance i život.

4 univerzální kakebo otázky:

  • Jaký je můj měsíční příjem?
  • Kolik chci z této částky ušetřit?
  • Kolik peněz v současnosti utrácím?
  • Kde je prostor pro zlepšení/úsporu?

Papír, nebo apka?

Tohle rozhodnutí je naprosto zásadní. V dnešní době samozřejmě existuje spousta různých aplikací a programů pro rychlé a automatické finanční přehledy. Jenže! Japonci pro kakebo důrazně doporučují zapisovat příjmy, výdaje a cíle ručně, pěkně postaru tužkou na papír. To proto, abychom si každý výdaj skutečně naplno uvědomili. Ano, mindfulness, to už známe. OK, udělám to jako Japonci, ať si spoření neusnadňuji hned na startu. Pořizuji si krásný nový sešit, tužku a ořezávátko.

Tabulky, které si zamilujete

Fakt, skoro nevěřím, že tohle píšu. Ale zapisování příjmů, výdajů, spořicích cílů a výsledných úspor přináší zvláštní uspokojení. Nejdřív je však potřeba si svůj účetní deník precizně připravit. Já jsem využila návod z videa, případně si můžete stáhnout předpřipravené listy podle metody kakebo v PDF, které jsme pro vás připravili. Do svého krásného nového sešitu jsem narýsovala úhledné tabulky. Jednotlivé kategorie pro výdaje jsem označila P (potřebuji), CH (chci), K (kultura) a M (mimořádné). Plus pochopitelně velké F (fixní náklady). V této části procesu můžete být kreativní, kategorie si pojmenujte podle sebe.

Co opravdu potřebujeme? 

Tady se na chvilku zastavíme, protože výdajovou část kakeba považuji za to úplně nejdůležitější. Hlavním cílem je ušetřit nějaké peníze navíc, ale toho zkrátka nedosáhneme, dokud si neuvědomíme, kam přesně mizí všechny naše příjmy. Jedině tak pochopíme, co skutečně potřebujeme a co bychom si mohli odpustit. Moje výdajové kategorie vypadají zhruba takhle:

  • FIXNÍ (všechny pravidelné platby, které mohu rovnou odečíst od příjmů: bydlení, energie, pojistky, média, zdravotní a sociální, lítačka)
  • POTŘEBUJI (běžné jídlo, základní oblečení, doktoři, benzin, nutné opravy)
  • CHCI (zmrzky a jídlo venku, nákupy nad rámec „potřebuji“ a různé guilty pleasures)
  • KULTURA (vše pro volný čas, hudba, knihy a vstupenky, výlety, zahrádka, dovolená)
  • MIMOŘÁDNÉ (nečekané výdaje a katastrofy, ale například i dárky pro ostatní)

Každý den, týden, měsíc

Jak často budete své výdaje zaznamenávat a jak často budete své finanční chování hodnotit? Můžete si vybrat. Mně vyhovuje rutina a taky mám trochu sklerózu, tak radši svoji domácí účetní knihu vyplňuji každý večer. Podle mě je nejhorší lovit z paměti platby hotovostí, všechny ostatní jednoduše najdete ve svém bankovnictví. Ale u větší rodiny může naopak dobře fungovat model, kdy si „hlavní rodinný účetní“ schovává všechny účty a ke kakebu si na půl hodinky sedne až na konci týdne nebo měsíce.

Spoření spočívá ve správném utrácení. – staré japonské moudro

Motivační deníček

Tak jsem si své zápisky pojmenovala hned na začátku. Když chcete s kakebem spořit, stanovte si cíl – konkrétní a reálnou částku, kterou v daném období ušetříte. Pro hodnocení jsem zvolila měsíční rytmus, vždycky poslední den v měsíci přichází čas velkého zúčtování. Ze začátku to nebylo moc příjemné, protože se černé na bílém ukázalo, jak moc peněz vyhazuji za blbosti. Od toho ostatně kakebo je, aby nám ukázalo tuhle krutou pravdu. Důležité je se poučit a nevzdat to!

Pár osobních postřehů na konec

Už v tom frčím třetí měsíc a s každým dalším kolem jsem lepší a lepší. Kakebo se mi nějakým záhadným způsobem zarylo do hlavy a světe, div se – utrácím podstatně míň. Přitom nejde o to vzdát se všech drobných radostí, stačí si jich víc všímat.

  • Co jsem se naučila? Kakebo rozhodně rozvíjí sebekázeň, nejen kvůli pravidelným zápiskům do účetní knihy, ale hlavně díky kontrolovanému utrácení.
  • Kakebo mi do života vneslo i kousek japonského minimalismu, snažím se nehromadit zbytečnosti a to je velmi osvobozující.
  • Moje vychytávka? Velká chuť navýšit částku v kolonce „příjem“. Hned na začátku jsem probrala skříně a přes Vinted prodala hromadu oblečení…
  • Opravdu se s kakebem dá ušetřit třetina příjmů? Postupem času určitě, po třech měsících jsem přibližně na 20 procentech.
  • Stojí to za to? Rozhodně ano!

 

Japonci jsou mistři různých fascinujících a geniálně jednoduchých metod. Už nás naučili postupně měnit své zvyky (kaizen), nacházet každodenní smysl života (ikigai), soustředit se na jednu činnost (ichigyo-zammai), nepřejídat se (hara hachi bu) nebo s Marií Kondo uklidit jednou provždy. A teď s nimi a metodou kakebo i spoříme…

Vydejte se do přírody

Vydejte se do přírody

Funkční outdoorová móda a doplňky pro ženy

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články