Právě čtete

Adventní kalendář z perníčků

4463  
Sdílet: 

Adventní kalendář z perníčků

Už vás také nebaví klasické adventní kalendáře plné nekvalitní čokolády? Zkuste si letos doma připravit kalendář z perníčků.

21. 11. 2017 2 min. čtení Gabriela Bartošovská
Adventní kalendář z perníčků

Takový kalendář nejenže skvěle chutná, ale zároveň díky němu získáte krásnou a milou dekoraci. Do pečení a zdobení klidně zapojte děti. Perníčků bude dost, takže kromě čísel na kalendář mohou děti popustit uzdu své fantazii a nazdobit si hvězdičky a další tvary podle sebe.

Tak hurá na pečení!

Ingredience

Na perníčky
650 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g medu
50 g másla
4 celá vejce
10 g jedlé sody
2 lžíce světlého karobu
2−3 lžičky tlučeného perníkového koření – skořice, hřebíček, anýz, nové koření
1 vejce na potření

Na bílkovou polevu
150 g moučkového cukru
1 bílek
pár kapek citronové šťávy

Na adventní věnec
Věnec z proutí / jiný základ omotaný větvičkami
Jehla a nit / provázek
Nůžky 

Postup

Všechny suroviny na perníčky zpracujeme dohromady v hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a v chladu necháme uležet přes noc (nebo 12 hodin). Z těsta si odkrojíme vždy část těsta, tu rozválíme na 3mm plát a formičkami vykrajujeme libovolné tvary. Skládáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut. Po upečení necháme vychladnout, až pak zdobíme.

Poté si připravíme polevu. Do mísy přesejeme moučkový cukr, přidáme přepasírovaný bílek a citronovou šťávu a vymícháme vše dohladka. Vzniklou směs nalijeme do zdobičky a můžeme začít. Před zdobením je lepší si jehlou udělat dírku na nit, pak teprve napíšeme čísla 1 až 24. Po zatvrdnutí polevy navážeme perníčky na provázek/nit a postupně zavěsíme na věnec. Ten může být buď z proutí, nebo třeba omotaný větvičkami.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články