Právě čtete

Cukrárna, kde si pochutná i váš pejsek

3892  
Sdílet: 

Cukrárna, kde si pochutná i váš pejsek

Cukrárny mají sice v základu slova cukr, ale existuje minimálně jedna taková, jejíž sortiment není na této surovině postavený. Psi totiž cukr nemůžou, ale pamlsky přirozeně neodmítnou.

8. 11. 2017 4 min. čtení Redakce
Cukrárna, kde si pochutná i váš pejsek

Na pražském Žižkově pro ně vznikl podnik s názvem Punťova první psí cukrárna, fungující už přes dva roky. Jak nápad vznikl a co v cukrárně nabízejí, jsme se zeptali samotné majitelky Evy a provozní Barbory. 

Kdy a jak vznikla vaše psí cukrárna?

Naše první cukrárna vznikla v roce 2015 dole v Husinecké ulici, pak jsme ji přesunuly sem na Spojovací. Jedná se o zahraniční koncept poprvé viděný myslím v Irsku. Jsme posedlé, zkrátka psí magoři.

Chtěly jsme udělat něco jiného, než u nás bývá zvykem, místo, kam si můžete normálně sednout se psem. Když přijdete do normální kavárny, ne každý je z toho nadšený. Kavárníkům to většinou nevadí, ale hosté si často stěžují. Tady se nemusíte vůbec bát, že by přišel někdo s despektem ke psům. Absolutně vyloučeno. Můžete je i vypustit a socializovat, pokud se snesou. Jsou tu pro ně vždy nachystané nejrůznější hračky, co si můžou žužlat na pelíšku jako tady Bertík.

Měla jste nějaké zkušenosti s pečením před založením cukrárny?

Předtím jsem upekla budoucímu manželovi občas ořechový štrúdl, to je tak všechno. Vášnivá pekařka jsem rozhodně nebyla. Od té doby, co máme cukrárnu, peču jenom pro psy. Sama mám dva doma. Než vybrousíte ideální recept, musíte na něm dlouho pracovat. Člověk také postupně zjišťuje, co se prodává lépe a o co naopak lidé příliš nestojí. Dortíky se snažíme dělat zdravé tak, aby psům nejen chutnaly, ale také zdravotně prospěly. Třeba brusinky kladně působí na močové cesty, pampeliška na trávení, kurkuma jako antioxidant…

A pro kočky nepečete?

Všechny naše pamlsky může i kočka, nebo alespoň ta naše je úplně normálně jí. Většinou obsahují 98 % masa, což kočka, jakožto masožravec, potřebuje. Chodí sem ale i pár lidských hostů, co si pamlsky kupují pro sebe nebo to minimálně ochutnají. Občas to přiznají, někdy to vytušíme. Nedávno mi volala paní, že hovězí s brusinkou jsou excelentní, prostě je musela ochutnat! Akorát to tedy není slané a okořeněné, což zvířátka obecně nedokážou strávit.

Kolik psích zákazníků vás denně navštíví?

Punťa je taková šedá eminence, co tady tomu všemu vládne shora, ale jeden ̶  Bertík, takový náš maskot  ̶  je tu nonstop, protože tady pracuje. Chodí sem i lidi bez psa, ale v průměru máme na den třeba deset psů různých velikostí, ras… vracejí se, máme i štamgasty. Už když vstupují do dveří, zdravím psa, protože ho znám. Taková deformace, všichni koukáme na psy. Většinou si nakoupí, když se vrací třeba z procházky a jdou pryč, ale v létě tady zůstávají. Sedávají u venkovního stolku, dají si kafe, pejsek si mezitím pohraje. Věkový průměr zákazníků se pohybuje kolem 30 až 35 let.

Z čeho si může váš potenciální zákazník vybrat?

Během léta frčí především psí zmrzlina od naší kamarádky Veroniky, české firmy IceKiss. Vypadá jako lidská a člověk ji klidně může taky ochutnat, ale není tam nic, co by nemohl pes. Jedno líznutí vy a jedno pes. Hlavně je bez laktózy, obsahuje rýžovou moučku a sladí se fruktózou.

Naše cukrárna je ale postavená primárně na domácích masových pamlscích. Hlavní složkou je opravdové kvalitní maso, ať už hovězí, srnčí, rybí, krůtí, vepřové a nejrůznější příměsi jako zelenina, bylinky, semínka, ovoce. Máme i pár specialit buď z exotického masa, nebo bez masa, když má pes třeba špatné ledviny. Bestsellerem je jednoznačně hovězí s brusinkami. Jak páníčci, tak psi to mají nejradši.

Psí dorty pak vyrábíme přímo na objednávku podle katalogu. Vrstva zeleniny, vrstva masa, co si lidé přejí. Psům je úplně jedno, jak dort vypadá, my si ale stejně dáváme záležet i na jeho vzhledu.

Co se u vás změnilo od doby otevření cukrárny a co vás v jejím provozu překvapilo?

Máme jiný sortiment, ale jinak je to pořád stejné. Lidé mají často představu, že prodáváme hrozně drahé věci, bojí se jít i dovnitř. Pak sem nakouknou, zjistí, že 10 dkg pamlsků stojí 43 korun, a jsou v šoku. Naše zboží stojí podobně jako ve zverimexu, ale kvalita je jiná. U nás do pamlsků nepřidáváme nic, co by člověk sám nesnědl.

Máte nějaký plán na rozšíření podniku?

Plán by byl. Už se rýsuje, ale zatím jsme v úplných začátcích. Nyní například zařizujeme nový e-shop. Jinak se snažíme ukazovat na nejrůznějších akcích, jako byl Den mazlíčků v Praze 3, Psí den v Café Na půl cesty a podobně. Na Vánoce také plánujeme nejrůznější vychytávky v podobě psího cukroví či dóziček na pamlsky se jménem vašeho psa. Každý dává psovi to lidské cukroví, a kdo říká, žene, kecá… My se aspoň snažíme, ať jí zdravě.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články