Právě čtete

5 triků, se kterými vám nehty vydrží krásně nalakované až 14 dní

63107  
Sdílet: 

5 triků, se kterými vám nehty vydrží krásně nalakované až 14 dní

Šaty dělají člověka, ale nehty dělají ženu. Alespoň tak o nich uvažuju já. A protože je ráda nosím nalakované, rozhodně se snažím, aby nevypadaly oprýskaně. Tady jsou moje triky, se kterými lak vydrží hezký až dva týdny.

9. 11. 2018 3 min. čtení Nikola Žbirková, ManualKrasy.cz
5 triků, se kterými vám nehty vydrží krásně nalakované až 14 dní

I když máte dokonalý make-up, sladěné oblečení a hezky učesané vlasy, očividně zanedbané nehty dojem vždycky zkazí. Upravené ruce zkrátka dělají i upravený dojem.

Pokud laku nefandíte anebo na pečlivé lakování momentálně nemáte dost času, stačí mít nehty spíše kratší, všechny stejně dlouhé, hladce zapilované nebo rovně stříhané, a vždycky čisté. S nalakovanými nehty je to o fous náročnější.

Já bez nalakovaných nehtů v podstatě nevyjdu z domu (je to pro mě zkrátka stejně automatické jako čistit si zuby), ale nechce se mi co pár dnů dělat manikúru znovu. Proto jsem se naučila dělat ji co nejtrvanlivější. Tady jsou moje tipy.

1. Kvalita je základ

Úplně základní pravidlo je, že si vybírám kvalitní lak na nehty. Tím ovšem nemyslím, že by musel stát minimálně 300 Kč. Kvalitní laky se dají pořídit i kolem stovky.

Jak je poznat? Musí mít správnou hustotu. Můj trik je, že když odšroubuji víčko, ze štětečku nesmí lak hned kapat, ale chvíli se tam musí udržet, než kapička spadne. „Vodové“ laky tedy rozhodně nebrat! Mimo jiné špatně schnou a dělají šmouhy.

2. Na štětečku záleží

Nerozlišujete vzhled štětečku? Chyba. Já se zaměřuji hlavně na jeho tloušťku. Vždy je lepší, když je štěteček silnější, snáze pak pokryje nehet a urychlí lakování. Moje zkušenost je navíc taková, že kvalita štětečku jde ruku v ruce s kvalitou laku. Když je štěteček moc tenký, vím, že lak nebude pravděpodobně tak kvalitní, aby mi na nehtech dlouho vydržel.

3. Dva laky jsou víc než jeden

Ano, tohle je docela snadná matematika. Zdánlivě triviální trik však dokáže divy. Nikdy si nelakuji nehty jen jedním lakem. Jedna vrstva laku totiž opravdu vydrží jen tak čtyři dny a pak se začne loupat, což vypadá nehezky. Ideální je mít tedy jeden lak barevný a druhý průhledný.

Nejdříve si nalakuji nehty barevným lakem – někdy stačí vrstva jedna, jindy je lepší nehet pokrýt dvěma vrstvami. Pak je důležité nechat lak dobře zaschnout (minimálně půl hodiny), jinak by se s přidáním průhledné vrstvy mohl rozmazat. Po zaschnutí přelakuji nehty průhledným lakem, se kterým rozhodně nešetřím – čím více ho tam dám, tím lépe.

Pokud použijete ještě podkladový lak, půjde vám barva lépe odlakovat a teoreticky by měl být nehet chráněný. Já ho nepoužívám, ale to je individuální.

Průhledný svrchní lak by měl mít hustou konzistenci, aby vytvořil „gelový“ efekt. Nejlepší zkušenost mám s podkladovým a vrchním lakem The ONE od Oriflame, který stojí asi 160 Kč. Bohatě stačí nanést ho jen jako vrchní vrstvu. Oproti jiným ale déle schne, a tak je pak potřeba alespoň 20 minut nechat ruce úplně v klidu, aby se lak neodřel. Spokojená jsem také s průhledným lakem od značky KIKO.

Co když nemám na zasychání dost času?

Můj názor je, že než mít nehezky nalakované nehty nebo oloupaný lak, je lepší lakování vynechat nebo si ho nechat na zvláštní příležitosti.

Mám ale docela dobrou zkušenost se speciálním sprejem na zasychání od značky Essence, který proces trochu urychlí. V drogeriích ho ale najdete jen občas.

Druhá varianta je vydat se na manikúru do salonu a brát to jako stejnou chvilku pro sebe, jako když jdete třeba ke kadeřníkovi.

Marie Háková, Tchibo Blog

4. Kdo nic nedělá, nic nezkazí

Manuální práce šlechtí. Nalakovaným nehtům ale bohužel moc nesvědčí a lak se vám bude rychleji sloupávat. Zkuste se tedy manuálním činnostem věnovat méně – například otevírání konzerv či šroubování nábytku přenechejte raději partnerovi.

Když už se do něčeho pustíte, používejte rukavice. Já je kvůli nehtům používám i na mytí nádobí – rozhodně doporučuji.

5. Mazání

Poslední rada se týká spíše vzhledu nalakovaných nehtů, na trvanlivost tedy nemá příliš velký vliv. Nehty vždycky vypadají mnohem lépe, když máte hezky ošetřené i ruce. Já si na krémy na ruce docela potrpím a používám je v podstatě po každém umytí rukou.

A jak jste na tom s lakováním nehtů vy? Dáváte přednost domácí „výrobě“, nebo si radši připlatíte za gellak či jiné lakování v salonech?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články