3 důvody, proč dát přednost kávě před alkoholem
- Káva povzbuzuje smysly. Obsahuje kofein, který podporuje vnímavost a zároveň povzbuzuje čichové a chuťové buňky. Naopak alkohol nás utlumuje. A když se to s ním přežene, projeví se jeho neblahý vliv na naši koordinaci.
- Káva zlepšuje náladu. Pomáhá v mozku zvyšovat hladinu serotoninu a dopaminu, které zodpovídají za pocity štěstí. Alkohol v malé míře také přispívá k lepší náladě. Ale když u malé míry nezůstaneme, přichází opačný efekt.
- Káva podporuje lepší trávení, protože zrychluje metabolismus. Alkohol naopak metabolismus zpomaluje, navíc je velmi kalorický.
Ženšen peruánský je afrodiziakum, ale také posilovač energie a imunity
Ženšen peruánský, také známý jako maca peruánská nebo přírodní viagra, patří mezi takzvané „superpotraviny“. Pomáhá v těle nastolit hormonální rovnováhu, což vede k lepším sportovním výkonům, duševní pohodě a zvýšení libida. Má lehce nahořklou až karamelovou chuť. Seženete ho ve formě prášku nebo kapslí, a to v lékárně, v některých drogeriích a na mnoha e-shopech. Stačí zadat do vyhledávače a můžete si vybírat. :-)
Oslavte den zamilovaných s Tchibo
Využijte jedinečné nabídky na našem e-shopu nebo si zpestřete kávu speciálním potiskem nebo fotkou přímo na pěnu v obchodech Tchibo.
Káva jako valentýnské afrodiziakum
Už je jasné, že s kávou zabodujete. Když ji navíc budete servírovat s čokoládou, ženšenem peruánským, skořicí, vanilkou, medem, chilli nebo zázvorem, vznikne vám lahodný nápoj lásky. Všechny tyto ingredience totiž zvyšují prokrvení a povzbuzují smysly. Mě nejvíc oslovil recept, který kombinuje kávu s čokoládou, peruánským ženšenem a pomerančem. Sledujte, jak na něj.
Ingredience na kávovou směs
- 2 espressa (nejlépe se hodí Tchibo Barista)
- 2 šálky mléka
- 2 lžíce nasekané hořké čokolády
- ¼ lžičky prášku maca (peruánského ženšenu) nebo extraktu
- ¼ lžičky vanilky z lusku nebo extraktu
- kousek důkladně omyté, nakrájené pomerančové kůry
- volitelně 1–2 lžíce medu (kdo nesladí, nemusí dávat žádný)
Ingredience na čokoládovou šlehačku
- 1 šálek smetany na šlehání
- 2 lžíce kakaa
- volitelně 1–2 lžíce cukru (jde to i bez)
Postup
- Nejprve si připravte šlehačku. Smíchejte v míse všechny ingredience a vyšlehejte je do tuha (můžete použít i sifon, šlehačka díky nástavci získá krásný tvar).
- Pak do hrnce nalijte mléko a přidejte čokoládu, peruánský ženšen a případně med.
- Přiveďte směs za stálého míchání k varu.
- Stáhněte hrnec z varné desky a přidejte pomerančovou kůru.
- Kůru nechte louhovat 5 minut a poté sceďte.
- Připravte si dvě větší sklenice a udělejte do nich espresso.
- Do sklenic přilijte čokoládovo-kořenitou směs – nechejte si prostor zhruba 2 cm od okraje na šlehačku.
- Na závěr kávu ozdobte čokoládovou šlehačkou, hoblinkami pomerančové kůry a dalším valentýnským zdobením, které máte po ruce.
Tak nápoj lásky bychom měli a zbytek už je na vás. :-) A víte co? Klidně si ho připravte jen pro sebe. Vždyť lásku je třeba pěstovat nejen k ostatním, ale hlavně k sobě.
Oživte prádelník jarními tóny
Překrásné spodní prádlo i pyžama ve světle fialové, šeříkové a tmavě modré.