Právě čtete

Jak si na podzim udržet bacily od těla

3637  
Sdílet: 

Jak si na podzim udržet bacily od těla

Podzimní čas nás může těšit barevnými stromy a slunečným počasím, když se na nás usměje štěstí. Mnohem častěji si však podzim spojíme s deštivými dny, nachlazením a bacily. Každý rok se snažíte odolávat a každý rok stejně podlehnete. Možná jste ale nezkoušeli následující tipy, které vás od bacilů udrží v bezpečné vzdálenosti.

27. 11. 2015 2 min. čtení Veronika Wisiorková
Jak si na podzim udržet bacily od těla

 

IMG_4296

Hýbejte se

Ne nadarmo se říká, že ve zdravém těle zdravý duch! Pokud budete mít dostatek pohybu, budete posilovat svůj kardiovaskulární systém, ale také podpoříte svou imunitu. Věřím, že benefity jako skvělý pocit, pružné tělo a pocity štěstí po cvičení nemusím zmiňovat.

Odpočívejte

Možná se vám to zdá jako kontrast k první radě, ale nic se nesmí přehánět. Žijeme v uspěchané době, v práci na vás tlačí stres z uzávěrek, doma péče o domácnost, navíc neumíte říct ne při žádosti o pomocnou ruku… a kdy máte čas na sebe? Umět si odpočinout, zabalit se do peřin, do příjemného pyžama, otevřít si knížku nebo pustit dobrý film a vyčistit si hlavu je právě tak důležité, jako ten pohyb. Stres, který vás každý den obklopuje, vaši imunitu rozhodně neposílí. 

IMG_4311

Zázvorujte

Zázvor, kam se podíváš, tak bych definovala podzimní čas. Má skvělé antibakteriální vlastnosti, navíc perfektně prohřeje váš organismus. Když už cítíte, že na vás „něco leze“, zázvor je první věc, která by vás měla napadnout. Stačí nastrouhat oloupaný kořen, zalít horkou vodou a nechat vyluhovat. Pro lepší chuť můžete přidat mátu, citrón i med – ale až do vychladlého čaje, abyste nezničili důležité vitamíny a minerály.

Vitaminujte

Kromě již zmíněného zázvoru vám v boji s nemocemi může být velmi nápomocný vitamín C, jehož příjem můžete v tomto období zvýšit. Pokud neradi užíváte vitamínové tablety, největší koncentraci „céčka“ najdete třeba v šípku. Dalším skvělým pomocníkem je také čerstvý česnek, který bývá pro svou nelibou vůni odsuzován, ale jeho antibakteriální účinky jsou nepopiratelné. Samozřejmostí je pak čerstvá zelenina a ovoce, vyvážená strava, popřípadě doplnění vitamínů pomocí multivitaminu v tabletové formě.

IMG_4273

Větrejte

Chladné počasí nás zahání do teplých místností, které se navíc nevětrají, a to bývá důvodem šíření a množení záludných virů. Proto pravidelně aspoň na chvíli větrejte. Čerstvý vzduch vám navíc pomůže k lepšímu soustředění, třeba na práci.

A když už vás nějaký ten bacil přeci jen skolí, přeperte ho v peřinách, se šálkem horkého čaje a dostatkem spánku – protože to je nejlepší lékař.

Jestli máte vlastní způsoby, jak se ve studeném počasí a v období chřipkových epidemií chránit před bacily, dejte nám o něm vědět do komentářů. :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články