Vařené sirupy se vyrábí z odvaru bylin sušených. A to je právě případ levandulového sirupu, který si můžete vyrobit doma po celý rok. Doporučuji sehnat si opravdu kvalitní květy nebo použít vaši domácí sušenou levanduli z léta. Sušené byliny vydrží dobře skladované v temnu a suchu tak půl roku. To máte celou zimu na vaření sirupů! Třeba se vám budou hodit jako milý vánoční dárek.
A jako bonus vám posílám ještě recept na domácí šalvějové bonbony. Ty můžete cumlat při vaření a nebo jen tak při bolení v krku.
Levandulový sirup
Suroviny:
250 ml vody
100 g třtinového cukru
1 lžíce sušené levandule
Postup:
Ve vodě pomalým zahříváním necháme rozpustit cukr, přidáme levanduli a zahříváme až do bodu varu. Vaříme zhruba 2 minuty, poté přecedíme a necháme zchladnout.
Bonus: Domácí šalvějové bonbony
Suroviny:
120 g medu
100 g cukru krystal
2 lžíce nadrcené šalvěje
šťáva z poloviny citrónu
Postup:
Med, cukr, šalvěj a citrónovou šťávu povaříte. To, že je hmota hotová, poznáme tak, že po jejím odkápnutí mimo hrnec kapka ztvrdne. Pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým či namaštěným nožem ji krájíme na kostičky a po ztuhnutí ukládáme bonbóny do sklenic pod víčko, aby nezvlhly. Můžeme také jednotlivé bonbónky obalit v moučkovém cukru.
Tip: Stejný postup je pro mátové, bezové a lipové bonbóny.