Právě čtete

Svatováclavská husa se švestkami

3866  
Sdílet: 

Svatováclavská husa se švestkami

Svátek Sv. Václava připadá na 28. září. Ačkoliv je sv. Václav patronem vinařů, svatováclavskou husu si neupečeme na víně, ale se švestkami, které jsou právě na vrcholu. V posledním díle Herbáře jsme si připravili husu tradičním způsobem, tak teď vám servírujeme jednu modernější variantu.

28. 9. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Svatováclavská husa se švestkami

Suroviny:

1 husa
3 lžíce soli
2 lžíce kmínu
100 ml vody
10 až 15 švestek
2 lžíce mleté skořice
100 g povidel (podle chuti)
2 lžíce medu (podle chuti)

Postup:

Večer předem husu zbavíme případného peří a zevnitř i zvenku ji pořádně posolíme. Uložíme do chladu a necháme odpočinout. Druhý den předehřejeme troubu na 220 stupňů.

Z husy odřízneme křídla a krk, vložíme je do pekáče, husu posypeme kmínem a položíme ji do pekáče prsíčky nahoru. Podlijeme ji vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 15 minut, snížíme teplotu na 180 stupňů, husu zakryjeme alobalem a pečeme 2 hodiny. Občas ji můžeme podlít vodou s vypečeným sádlem. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme, posypeme skořicí a husu jimi obložíme. Pečeme husu ještě 2 hodiny za občasného podlévání, na posledních 15 až 20 minut odkryjeme alobal, aby se kůrka dopekla dozlatova. Místo alobalu můžeme použít druhý pekáč.

Podle chuti můžeme husu na poslední hodinu potřít povidly rozmíchanými s medem. Při pečení pěkně zkaramelizují a vytvoří křupavou kůrku se sladkým nádechem.

Porce pro: 4-6 osob
Doba přípravy: 20 minut, pečení 4,5 hodiny

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články