Angrešt chutná skvěle i do salátů, koláčů, dokonce i do slaných omáček a k masu… nebo do domácího čatní. Angreštové čatní vám představím v dnešním článku a rovnou se podělím i o svůj oblíbený recept. Je to super možnost, jak si tyhle letní bobulky uchovat i na zimu, když už máte kompotů a džemů až nad hlavu. Tohle čatní je totiž nejlepší kombinovat se slanými chutěmi. Rozumí si s vepřovým masem, zvěřinou, ale podle mě se ze všeho nejvíc hodí jako dip ke kvalitním sýrům.
Domácí angreštové čatní
Jdeme na to! A pokud vás čatní jako vylepšovák nejrůznějších dalších pokrmů baví, mrkněte i na recept na cibulové čatní.
Co budete potřebovat:
- 500 g angreštu
- 1 žlutá cibule
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce jablečného octa
- ½ lžičky perníkového koření (nebo skořice)
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- špetka chilli
- sůl
Postup:
- Angrešt si omyjte, očistěte od stopek a bubáků a přepulte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi si rozehřejte přepuštěné máslo a restujte na něm cibulku, kterou lehce osolte. Když začne sklovatět, zasypte ji třtinovým cukrem, který nechte rozpustit.
- Poté přidejte angrešt a dobře promíchejte. Na mírném ohni nechte směs probublávat, přidejte jablečný ocet a koření a nechte na plotně asi 20–30 minut, dokud vše nezhoustne.
- Nakonec podle chuti dosolte, případně přidejte cukr nebo jablečný ocet. Každý angrešt má jinou chuť, takže je potřeba čatní dochutit podle svého.
- Hotové čatní buď ihned podávejte, nebo dejte do uzavíratelných sklenic.
Jak dlouho vydrží?
Čatní uchovávejte v lednici a spotřebujte do 1–2 týdnů, případně ho zavařte.
V létě moc rádi grilujeme a angrešt se perfektně hodí i ke grilovaným sýrům. Třeba takový grilovaný hermelín s angreštovým čatním je jeden z mých nejoblíbenějších. K tomu přidávám ještě nasekané vlašské nebo pekanové ořechy. Určitě ale vyzkoušejte i kombinaci s grilovaným sýrem halloumi. Pokud máte doma na zahrádce nějaké cukety, zkuste je jednoduše nakrájet na tenké plátky, zabalte do nich kostky sýra feta a ogrilujte. Podávejte je opět s čatní, které krásně doplní chuť sýra. Nebojte se kombinovat třeba s grilovanou krkovicí nebo vepřovou panenkou.
Nejjednodušší angreštové šátečky
Jestli si chcete připravit něco opravdu jednoduchého, zkuste tvarohové šátečky. Dělám je tak, že rozválím listové těsto, rozkrájím ho na 6 čtverečků, doprostřed dám tvaroh smíchaný s moučkovým cukrem a citrónovou kůrou a na to položím očistěný a rozkrájený angrešt. Pak už jen ohnu okraje těsta, potřu je rozšlehaným vajíčkem a na 180 stupňů peču do zlatova.