Základem pro tuto vaječnou pěnu je domácí vaječný likér z kvalitního rumu. Proto se s vámi hned v úvodu podělím o recept. Kdybyste ale nestíhali, pěna se samozřejmě podaří i z dobrého kupovaného.
Domácí vaječný likér
Právě z tohoto vaječného likéru připravuji onen šlehaný vánoční dezert. Zbytek pak popíjíme v předvánočním období s rodinou a někdy likér vyrobím pro své blízké jako chutný dárek.
Ingredience:
- 200 g cukru krupice
- 500 ml smetany ke šlehání (nejméně 31 %)
- 250 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- ½ vanilkového lusku, případně několik kapek vanilkového extraktu
- 6 žloutků
- 250–350 ml tmavého kvalitního rumu
Postup:
- Do hrnce dejte cukr, smetanu, kondenzované mléko, vanilkový extrakt a polovinu rozkrojeného vanilkového lusku.
- Vše svařte tak, aby se cukr dokonale rozpustil, a odstavte. Z hrnce vyndejte vanilkový lusk a nechte vše zchladnout.
- Mezitím ve vodní lázni ušlehejte žloutky, do kterých přidejte cca 100 ml svařené smetany.
- Rychle je šlehejte metlou, aby se žloutky nesrazily. Tento proces děláte proto, aby žloutky nebyly v koňaku syrové.
- Šlehejte do takové teploty, kdy ve směsi téměř neudržíte prst. Můžete použít i teploměr – já se vždy snažím dosáhnout teploty alespoň 70 °C.
- Do misky se žloutky za stálého míchání postupně přilévejte smetanovou směs. Nakonec vše rozmixujte, přeceďte přes jemné sítko a přilijte rum.
- Vaječný likér slijte do lahví a skladujte v chladu.
Pěna z vaječného likéru
Z uvedených ingrediencí připravíte 3–4 porce.
Ingredience:
- 1 lžička želatiny
- 250 ml vaječného likéru
- ½ vanilkového lusku, případně vanilkový extrakt
- ½ lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- 250 ml smetany ke šlehání
- máslové sušenky
- kakao na posypání
Perníčky místo sušenek
Místo máslových sušenek můžete použít do dezertu perníčky, díky kterým bude dezert vonět ještě více vánočně a navíc využijete ty, které třeba nestíháte sníst. :-)
Postup:
- Želatinu připravte podle návodu na obalu. Já jsem ji nechala cca 15 minut namočenou v troše vaječného likéru, aby nabobtnala. Poté jsem ji přidala ke zbytku likéru a zahřála na teplotu zhruba 50 °C. Musíte ji míchat tak dlouho, dokud se dokonale nerozpustí.
- Pak přidejte vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku, skořici, muškátový oříšek a důkladně promíchejte.
- Ochucený vaječný likér přikryjte potravinovou fólií a nechte dokonale vychladnout. Měla by vzniknout konzistence pudinku.
- Když máte dobře vychlazený krém, vyšlehejte studenou smetanu do husté šlehačky.
- Hotový likérový krém promixujte ručním šlehačem nebo metličkou a zlehka do něj pomocí stěrky zapracujte zhruba ⅔ šlehačky.
- V hmoždíři rozbijte několik máslových sušenek na sušenkový prach. Tento prach dejte na dno misek nebo skleniček. Na něj navrstvěte hotovou pěnu z vaječného likéru a ozdobte šlehačkou.
- Na závěr posypte dezert kakaem.
Vaječný likér můžete využít nejen do pěny, ale i do obyčejné šlehačky, která dokonale ozvláštní třeba sváteční šálek kávy. Tak dobrou chuť a veselé Vánoce!