Právě čtete

Recept na kávový dort inspirovaný vídeňským sachrem

13303  
Sdílet: 

Recept na kávový dort inspirovaný vídeňským sachrem

Vláčně těsto, které je promazané meruňkovou marmeládou s rumem a vše je polité čokoládou… že vám to něco připomíná? Tenhle dort vás ještě navíc překvapí svou vůní a lehkou příchutí kávy.

20. 10. 2020 3 min. čtení Barbora Gorecká
Recept na kávový dort inspirovaný vídeňským sachrem

Základem dortu je voňavé a krásně nadýchané těsto, které se vám doslova rozplyne v ústech. Čokoláda a káva je kombinace, která svou chutí nikdy nezklame a na kterou budete ještě i dlouho  po jejím ochutnání myslet.

Nadýchaný korpus, výrazná marmeláda…

Díky vyšlehaným bílkům, které do dortu patří, je korpus skoro jako obláček a je lehký i bez použití kypřicího prášku.

Další součástí, která perfektně do dortu zapadá, je meruňková marmeláda smíchaná s rumem. Všeobecně je meruňková marmeláda zavařovacím „trendem“ v našich domácnostech a rum se k pečení dokonale hodí. Dort díky této kombinaci dostává pořádně grády.

Nakonec, ale ne v poslední řadě, vás čeká sladká čokoládová poleva, která jen podtrhne dokonalost dortu. Je jen na vás a vaší chuti, jakou čokoládu použijete. Někdo má rád čokoládu hořkou ‒ třeba já, jiný zase mléčnou. Jedno je ale jasné… čokoláda by měla být kvalitní s vyšším obsahem kakaové hmoty.

Kombinace čokolády a výrazné meruňkové marmelády je moje oblíbená. S přidáním kávy to dohromady funguje snad ještě líp, než u klasického sachru, který si nikdy neodpustím, když se vydáme do Vídně. Doma mi dort sice nikdo nezabalí do ikonické dřevěné krabičky, ale zase si můžu navrch dát tolik šlehačky, kolik se mi zlíbí. :-)

Věřím, že jestli recept vyzkoušíte doma, nebudete tento dort péct pouze jednou. :-)

Dort s vůní kávy inspirovaný vídeňským sachrem

Ačkoliv to podle délky postupu může vypadat, že vás čeká složitá práce, opak je pravdou. Tento dort zvládnou i začátečníci. Výhodou je, že vás nečeká příprava žádného složitého krému. Ten kávový dort podle mého receptu vůbec nepotřebuje.

Sacher s kávou

Ingredience na korpus:

  • 160 g hořké čokolády (minimálně 55%)
  • 130 g másla pokojové teploty
  • 50 g cukru moučka
  • 3 vrchovaté lžičky instantní kávy Tchibo Exclusive
  • 6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • 100 g cukru krupice
  • 130 g hladké mouky (prosáté)
  • 200 g meruňkové marmelády
  • 30 ml rumu

Ingredience na polevu:

  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 85 g kvalitní čokolády

Suroviny z lednice ven! :-)


Všechny suroviny, které budete na pečení používat, si vyndejte z lednice s předstihem. Měly by mít pokojovou teplotu.

Postup:

  1. Troubu rozpalte na 180 ⁰C a formu s průměrem 20 cm vyložte pečícím papírem.
  2. Čokoládu nejprve rozpusťte ve vodní lázni a poté ji dejte na chvilku vychladnout.
  3. Do větší mísy dejte máslo s cukrem moučka a kávou a šlehejte je asi 5 minut, poté přidejte vychladlou čokoládu a šlehejte dalších 5 minut.
  4. Nakonec do čokoládové směsi přidávejte postupně žloutky – vždy pořádně zašlehejte a poté přidejte další. Nakonec přidejte mouku a krátce promíchejte, aby se vše hezky propojilo.
  5. Ve druhé, čisté a suché míse, začněte šlehat bílky. Až se bude zlehka tvořit sníh, přidávejte po lžících cukr krupici. Ve chvíli, kdy budete mít všechen cukr do bílků zašlehaný, šlehejte další 4 minuty.
  6. Po vyšlehání bílkový sníh po třetinách přidávejte k čokoládové směsi a vše zlehka pomocí cukrářské stěrky vmíchávejte k čokoládě. Až budete mít všechen sníh zapracovaný, těsto přelijte do formy a pečte 40 minut.
  7. Po upečení vyndejte korpus z formy a nechte ho vychladit na mřížce. Meruňkovou marmeládu dejte do misky, přilijte rum a vše důkladně a dohladka promíchejte.
  8. Vychladlý korpus prořízněte, potřete ho marmeládou – nešetřete! A poté přiklopte. Zbytkem marmelády potřete vrch korpusu a boky. Pomazaný korpus dejte asi na hodinu do lednice odpočívat.
  9. Po hodině si připravte polevu. Do menšího hrnce si dejte smetanu a nalámanou čokoládu. Vše začněte zahřívat na střední plamen a za stálého míchání nechte čokoládu zcela rozpustit. Poté polevu nalejte na vychladlý dort a dejte ho alespoň na půl hodinu do lednice.

Zdobte pomocí šlehačky

Dort je skvělý i sám o sobě, ale já ho mám stejně jako pravý sachr vždy nejraději  s pořádnou čepicí čerstvě ušlehané šlehačky.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články