Chuť a vůně kávy provází každé mé ráno. Není čemu se divit, že tolik z nás si život bez kávy snad ani nedokáže představit. Káva je s lidstvem spojena prý už od 6. století. Tenkrát se káva využívala především pro své léčebné účinky. Vůně kávy a její příprava je pro mnohé z nás rituálem, na který se každý den těšíme. Osobně mám nejradši klasiku – cappuccino. Ale občas mám náladu experimentovat a připravit si zajímavější a chuťově výraznější mok.
Ochucenou kávu si občas rády dají snad všechny mé kamarádky. Některé upřednostňují už ochucené kapsle do kávovarů, jiné si kupují sirupy, další zase na kávu s příchutí vyrážejí na jistotu do kaváren. Někdy je ale tou nejjednodušší cestou přidat příchuť vlastnoručně. Možná vás překvapí, že pravděpodobně všechny potřebné ingredience už máte doma. :-)
Jak přidávám příchutě do ledové kávy
Je mnoho způsobů, jak si kávu ochutit. Stačí málo a z obyčejné kávy připravíte neobvyklý osvěžující drink nebo rovnou dobrotu, která zastane i funkci dezertu.
Můžete zvolit domácí ochucené cukry, sirupy, rostlinná ochucená mléka, ale i kravské ochucené mléko, můžete použít salko, smetanu i zmrzlinu nebo třeba i džusy a ovoce. Možností je opravdu nespočet a záleží jen na vaší chuti, co upřednostňujete.
Na někoho může být káva se smetanou či kondenzovaným mlékem moc hutná, pro někoho to naopak může být dokonalá záležitost – a stejně tak je to s letními kávovými drinky, kde se používá soda, perlivá voda či tonik a ovoce. Já jsem z těchto kombinací nadšená, ale znám také spoustu „kávomilů“, kteří by se mnou rozhodně nesouhlasili.
Káva a potřebné příslušenství
Vše, co se vám může hodit při přípravě domácí kávy, najdete na Tchibo.cz
Mám pro vás 3 konkrétní recepty, ale než se k nim dostanu, předám vám několik základních tipů, jak doma kávu dochutit.
Espresso tonic
Espresso tonic je klasika mnoha kaváren a espresso barů. Není se čemu divit. Především v létě si ho dávám opravdu ráda, protože je to velmi osvěžující nápoj. A velmi jednoduše ho připravíte i doma. Stačí vám k tomu čerstvě připravené espresso a kvalitní tonik. Do sklenice s ledem nejprve nalijte tonik a poté opatrně přilijte espresso. Volte ale opravdu dobrou kávu a stejně tak se zaměřte na výběr tonicu.
Affogato
Affogato je italská klasika. Já tuto variantu kávy opravdu miluji, a pokud mám chuť na kávu a zároveň i dezert, dost často si dávám právě affogato. Co to vlastně je? Je to espresso s kopečkem zmrzliny. Prostě si doma do hrníčku připravte espresso, do něj vložte kopeček vanilkové, čokoládové či jakékoli smetanové zmrzliny dle chuti a pak si tuto dobrotu užijte plnými doušky. Opět ale myslete na to, že čím kvalitnější zmrzlinu použijete, tím lepší výsledek budete mít.
Ochucené cukry
Vyrobit si domácí ochucený cukr je velmi jednoduché. Pokud chcete třeba vanilkový, stačí smíchat zrníčka vanilkového cukru s krystalovým cukrem. Já používám tento poměr – 500 g cukru na 1 vanilkový lusk. Stejně jednoduše můžete vyrobit skořicový cukr – 500 g krystalového cukru smíchejte s mletou skořicí dle chuti. Pokud máte raději ovocnější chutě, zkuste jahodový nebo malinový cukr – lyofilizované jahody či maliny rozemelte na prášek a smíchejte s cukrem. Můžete také přimixovat nějakou bylinku nebo aromatické jedlé květy – například levanduli. A takhle se dá ochucených cukrů vymyslet ještě spousta. Jak se říká, fantazii se meze nekladou.
Kondenzované mléko
Možná znáte vietnamskou kávu. Jde o filtrovanou kávu ve spojení s pořádnou dávkou kondenzovaného mléka, které se používá místo klasického kravského. Vznikne vám tak káva sladké a plné chuti. Kondenzované mléko můžete samozřejmě přidat i do espressa a lze jej také spojit s ovocem.
Ochucená mléka
Pokud používáte klasické kravské mléko, stačí jej rozmixovat s ovocem dle chuti. Například takové banánové mléko je ve spojení s kávou dost zajímavé. Jak si ale vyrobit rostlinné ochucené mléko? Já osobně do kávy doporučuji použít buď mandlové nebo lískooříškové.
Jak na ořechové mléko?
1. Použijte celé ořechy
1 hrnek ořechů (lískové oříšky určitě neloupané) namočte přes noc nebo alespoň na 2 hodiny do vody. Vodu poté slijte a oříšky dejte do výkonného robotu se sekacím nástavcem, zalijte 3 hrnky vody, přidejte špetku soli, 1–2 sušené datle a rozmixujte. K lískovým oříškům přidejte i ½ lžičky kakaa. Mléko poté přeceďte.
2. Využijte ořechové máslo
Rostlinné mléko do kávy ale můžete vyrobit i tak, že rozmixujete 2 polévkové lžíce oblíbeného ořechového másla s 0,7 litru vody. Pokud však používáte neochucené máslo, doporučuji opět přidat 1–2 sušené datle pro sladší chuť.
Vyrobte si rostlinná mléka
Další recepty a tipy, jak na domácí ořechová a semínková mléka.
Ovoce a džusy
Někoho to možná překvapí, ale káva se dá krásně zkombinovat i s džusy, především těmi citrusovými – pomeranč a grep. Jedná se o studené nápoje s ledem, ideální do horkých dnů. My máme nejraději kombinaci cold brew či naší oblíbené filtrované kávy s ledem, sodou, citrusovým džusem a citrusovým ovocem. Můžete přidat i mátu a máte dokonalé letní povzbuzení. Pokud patříte mezi milovníky Mazagrande, určitě jsou vám tyto chuťové kombinace blízké.
Ochucené ledy
Když už jsem u kombinace ovoce a kávy – do té ledové se obzvlášť hodí ovocné ledy. Zamrazte ve formičkách rozmixované ovoce s trochou vody nebo rostlinného mléka. Kávu tak nejen vychladíte, ale zároveň i ochutíte. Obzvlášť v kombinaci s tonikem, kdy má nápoj dvě barvy (neprůhlednou hnědou kávu a čirý tonik), to vypadá opravdu efektně. Tyto ledy navíc využijete i do nápojů pro děti – barevné kostky v nápojích je vždycky potěší.
Letní pomerančový filtr
Doma si rádi připravujeme filtrovanou kávu a ta se pro přípravu nejrůznějších ochucených ledových nápojů hodí skvěle. Nejvíce nám chutná v kombinaci s citrusy. Zkuste můj recept! Ingredience vystačí na dva nápoje.
Ingredience:
- 200 ml filtrované kávy
- 1 pomeranč
- 120 ml perlivé vody či sody
- 120 ml pomerančového džusu
- led
- meduňka či máta
Postup:
- Do dvou vysokých sklenic nasypte led.
- Přilijte džus, kávu a perlivou vodu.
- Zastříkněte čerstvou pomerančovou šťávou a ozdobte plátky pomeranče a meduňkou či mátou.
Připravte si filtrovanou kávu
Není to těžké! Naučte se to podle našeho návodu
Borůvková letní káva
Pro někoho je kombinace borůvek a kávy nezvyklá, ale pokud sledujete nabídku limitovaných kapslí Tchibo, pak jste si už určitě tohoto spojení v minulosti všimli. :-) Tentokrát to ale zkusíme v ledovém podání! Ingredience u tohoto receptu jsou opět odměřeny na dva nápoje.
Ingredience:
- 140 g kondenzovaného mléka
- 60 g lesních borůvek
- 140 g plnotučného mléka
- 2 espressa
- led
Postup:
- Borůvky rozmixujte s kondenzovaným mlékem a připravte si espresso.
- Do dvou vysokých sklenic dejte led.
- Na dno nalijte borůvkové salko, přilijte mléko a nakonec i espresso.
Karamelový sirup
Podle mého receptu připravíte láhev sirupu o objemu 250 ml a ta vám pravděpodobně vydrží na mnoho nápojů. Sirup také můžete obměňovat podle svých chutí. Nebojte se třeba přidat špetku skořice nebo hřebíček.
Ingredience:
- 225 g krystalového cukru
- 1 polévková lžíce javorového sirupu
- 180 ml vody
- špetka soli
Postup:
- Do rendlíku nasypte cukr a zalijte ho 60 ml vody. Dejte vařit na mírný plamen.
- Průběžně míchejte, aby se cukr rozpustil. Když začne bublat, už jej nemíchejte a čekejte.
- Voda se bude odpařovat a cukr se bude karamelizovat. Neměl by však příliš zhnědnout, sirup byl pak byl hořký.
- Do horkého sirupu vmíchejte ideálně horkou zbývající vodu, javorový sirup a přidejte sůl.
- Postupujte opatrně, protože sirup může hodně bublat. Sirup nechte vychladnout, poté jej přelijte do uzavíratelné láhve a skladujte v lednici.
Do ledového i horkého
Sirup můžete použít jak do ledových, tak do horkých káv – cappuccino nebo latte macchiato chutná po jeho přidání perfektně.
Věřím, že se vám mé tipy budou hodit pro podtržení pohody v pozdně letních dnech. Tak hurá do kuchyně a dobrou chuť!
Vychutnejte si i kávové koktejly
Máte chuť na další ledové dobroty s kávou? Vyzkoušejte jeden z našich receptů