Právě čtete

Vyzkoušeno za vás: káva Dalgona (Dalgona coffee)

125821  
Sdílet: 

Vyzkoušeno za vás: káva Dalgona (Dalgona coffee)

Už jsem si pomalu začínala myslet, že co se týče kávových nápojů, nejde vymyslet nic nového. A ejhle! Internet náhle obletěla zcela nová kávová specialita jménem Dalgona coffee. Jak obstála v našem testování?

22. 4. 2020 2 min. čtení Veronika Bednářová
Vyzkoušeno za vás: káva Dalgona (Dalgona coffee)

Dalgona coffee je vlastně cappuccino obrácené naruby. Nešlehá se totiž mléko, ale káva s cukrem a trochou horké vody.

Tato specialita má své kořeny v Indii, Pákistánu a Macau, ovšem svou nynější slávu získala díky populární jihokorejské televizní show Pyunstorang – a zanedlouho se stala celosvětovým hitem. Co si budeme povídat, může za to i fakt, že je to nesmírně fotogenický nápoj. Nejenom že pohladí chuťové pohárky, ale ještě máte krásnou fotku třeba na Instagram. :-) Právě teď letí (celosvětový) hashtag #dalgonacoffeechallenge.

Co znamená název „Dalgona coffee“?


Podle anglické Wikipedie totiž chutná podobně jako korejské bonbony zvané dalgona – jsou to nadýchané karamelky. Protože jde o hit starý doslova pár týdnů, svůj český název ještě nemá.

Recept na kávu Dalgona

Na přípravu 2 nápojů o objemu cca 200 ml budete potřebovat:

Ingredience

  • 2 lžíce instantní kávy dle vaší chuti (já jsem použila Tchibo FOR BLACK’N WHITE)
  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžíce cukru krystal (bílý nebo třtinový, je to na vás)
  • 300 ml vašeho oblíbeného mléka

A další pomůcky

  • Velká mísa, ve které budete šlehat kávu s cukrem a vodou (případně mixér s nástavcem na smoothie a příslušnou nádobou)
  • Tyčový mixér se šlehacím nástavcem (případně ruční šlehač)

Postup je velice snadný:

  1. Ve velké míse smíchejte cukr, instantní kávu a horkou vodu.
  2. Vyšlehejte směs do tuha pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem.

Pozor na šlehání

I když použijete opravdu velkou mísu, nadělá šlehání kávy s cukrem a vodou docela nepořádek – proto doporučuju šlehat pěnu na místě, které pak snadno setřete. A vezměte si radši i zástěru. ;-)

  1. Připravte si 2 sklenice o objemu 200 ml, do každé dejte 3 kostky ledu.
  2. Do sklenic s ledem nalijte studené mléko, mléko by mělo dosáhnout zhruba ⅔ objemu sklenice.
  3. Zbylou ⅓ sklenice naplňte kávovou pěnou (nandávejte lžící).

Pár tipů na závěr

  • Kávová pěna lze vyšlehat i ručně šlehací metlou – sice je to pracnější, ale zase to můžete brát jako takové domácí cvičení.
  • Podle různých zdrojů můžete jako kávový základ použít i espresso z kávovaru nebo filtrovanou kávu (silně koncentrovanou – tedy necháte vylouhovat namletou kávu v menším množství vody).
  • Mléko nemusí být nutně studené, pokud máte radši kávu teplou, klidně použijte ohřáté mléko.

Jak vidíte, fantazii a chutím se meze nekladou. Z mého pohledu je káva Dalgona spíše takový dezert než káva, jak si ji klasicky vychutnávám. Pěna samotná má opravdu intenzivní chuť – mně osobně nápoj nejvíce chutná, když ho trochu zamíchám a poté se napiju mixu mléka a pěny.

A jak tato specialita zachutnala vám?

Vše pro přípravu kávy pořídíte na Tchibo.cz

Vše pro přípravu kávy pořídíte na Tchibo.cz

Kávu, šlehač, konvičku, skleničky… cokoli vám chybí, to vám rádi přivezeme.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články