Plněné cibule si můžete připravit klasicky s masem, nebo jako bezmasou variantu.
Na masové plněné cibule potřebujete:
- 6 ks větších cibulí
- 300 g mletého vepřového masa
- 100 g uvařené rýže
- 4 stroužky česneku
- čerstvý tymián
- čerstvou majoránku
- 10 g mleté červené papriky
- 5 ks žampionů
- 50 g slaniny
- 50 g strouhaného čedarupepř
- sůl
- prosciutto
- hřebíček
- Cibule oloupejte, seřízněte vršky a vnitřek cibule vyberte tak, aby vám zůstaly jen dvě obvodové stěny. Vybranou surovou cibuli nasekejte najemno a dejte stranou.
- Mleté maso v míse promíchejte s vařenou rýží, přidejte 4 utřené stroužky česneku, čerstvý tymián, majoránku, sůl, pepř a mletou papriku.
- Na olivovém oleji na pánvi zpěňte polovinu vybrané nakrájené cibule, přidejte nakrájené žampiony a opékejte asi 5 minut do zlatova. Směs přidejte k mletému masu. Vše důkladně promíchejte.
- Masovou směsí naplňte cibule. Na dno zapékací mísy naskládejte zbývající nasekanou cibuli a slaninu nakrájenou na kostičky. Na to uložte cibule.
- Podlijte hrnkem studené vody a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C.
- Po 40 minutách jsou cibule upečené. Posypte je sýrem a pečte zhruba 10 minut.
- Poté je vyjměte z mísy a přeložte na teplé místo. Podávejte s bramborovou kaší.
- Cibule různých velikostí můžete před pečením uložit na sebe do tvaru sněhuláka. Vše můžete zpevnit špejlí. Jako čepici použijte uříznutý vršek neoloupaných cibulí. Jako knoflíky, oči a ústa poslouží hřebíčky. Šálu kolem krku mu uvažte z plátku prosciutta. Dále postupujte podle návodu výše.
Na vegetariánskou variantu potřebujete:
- 4 střední cibule (nebo různé velikosti)
- olivový olej
- 200 g sýra feta
- 50 g čerstvé strouhanky
- 70 g nasekaných vlašských ořechů
- 6 sušených rajčat nakládaných v oleji, okapaných a nasekaných
- 1⁄2 lžičky odrhnutých tymiánových lístků + pár snítek navíc
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 čerstvou červenou chilli papričku, bez semen a nakrájenou nadrobno
- 1 vejce, rozšlehanémořská sůl a čerstvě mletý pepř
- hřebíček
- Troubu předehřejte na 180 °C. Z každé cibule horizontálně seřízněte horní třetinu. (Vršky si odložte, budou se hodit na čepici pro sněhuláka). Z cibulí oloupejte slupku a první vrstvu. Pomocí ostrého nožíku a lžičky vyberte i několik vnitřních vrstev. Rozložte cibule řezem nahoru do zapékací nádoby. Jestli nebudou hezky stát, zarovnejte nožem i spodek. Postříkejte je vodou, trochu pokapejte olejem, zapékací nádobu pevně uzavřete alobalem a pečte cibule cca 20 minut.
- Mezitím si nakrájejte odstraněné části cibulí nadrobno a opečte je v pánvi na oleji za občasného míchání dozlatova. Opečenou cibuli v míse smíchejte s polovinou sýra feta, který rozdrobíte. Přidejte strouhanku a nasekané ořechy (tip: šikovně je odvážíte digitální lžící). Dále přimíchejte sušená rajčata, tymiánové lístky, petrželku, chilli a vejce. Osolte, opepřete. Pozor! Sýr feta je slaný.
- Zvyšte teplotu v troubě na 190 °C. Náplň přeneste lžičkou do předpečených cibulí, posypte zbylou fetou a ozdobte snítkami tymiánu. Bohatě pokapejte olivovým olejem a pečte asi 25 minut, až bude náplň bublat a feta zezlátne.
- Cibule různých velikostí můžete před pečením uložit na sebe do tvaru sněhuláka. Vše můžete zpevnit špejlí. Jako čepici použijte uříznutý vršek neoloupaných cibulí. Jako knoflíky, oči a ústa poslouží hřebíčky.