Právě čtete

Jak dostat do domova více zelené (a zeleně)

13147  
Sdílet: 

Jak dostat do domova více zelené (a zeleně)

Když mi chybí příroda (jako asi spoustě městských lidí na konci zimy), mám chuť vynahradit si ji zelenou v bytě. Jak na to, abych neutratila majlant, a přitom si přinesla domů kousek jara?

21. 2. 2018 5 min. čtení Marie Háková
Jak dostat do domova více zelené (a zeleně)

Zeptala jsem se bytových architektek Andrey & Martiny a zkušené květinářky Michaely Krobové z pražského Green Decor. Doplňky na fotkách jsou ze zelené kolekce Tchibo (na e-shopu bude do vyprodání zásob nebo do 26. března 2018).

Zelený interiér

Zelená: raději na doplňcích než malovat a měnit nábytek

Samozřejmě se můžete vrhnout do kompletní rekonstrukce a změnit byt na trvalou zelenou oázu. Svěžest a harmonii zelené ale do bytu dostanete i jednodušeji:

Zelené doplňky

Vyplatí se podívat se po drobnostech, které vás denně potěší: polštáře, přehozy nebo dekorativní úložné prostory.

Bytová architektka Andrea doporučuje: „Nebojte se kombinovat různé odstíny zelené barvy. Ani v přírodě nevidíte celý les a louku v jediném stejném odstínu.“

Rozhodně bychom prý ale měli sahat po tlumených, přirozených tónech. S křiklavě zelenou se raději dobře rozmyslete, abyste později nelitovali. Většině lidí dělá radost prvních pár dnů, ale brzy se okouká a rozhodně vás moc neuklidní.

Detaily v zelených odstínech rozzáří celý byt

Všechny doplňky na fotce jsou z kolekce Tchibo Zelená pořádku.

Rostlinné motivy

Uklidňujícím a příjemným dojmem působí, když zkombinujete jak jednobarevné plochy, tak abstraktní vzory nebo rostlinné motivy. Ty jsou skvělé, zejména pokud doma nemůžete mít květiny (třeba kvůli alergiím nebo jestli vám je, jako kdysi mně, likvidují kočky :-)).

Botanické motivy jsou v poslední době opravdu oblíbené – a já se tomu vůbec nedivím. Frčí na plakátech, jako potisk nebo třeba samolepky na zeď.

Zelené krabičky s rostlinnými motivy z aktuální kolekce Tchibo

Jednorázové dekorace: vyzkoušejte washi pásky

Speciální dekorační papírové pásky se snadno lepí, ale hlavně sundávají, aniž po sobě nechají lepidlo nebo strhnou zeď. Jsou tedy oblíbené třeba na lepení plakátů, ale také dozdobení různých předmětů.

Já jsem s nimi zkusila vytvořit vlastní originální vázu. Co na ni říkáte? :-)

Detail vázy s dekoračními papírovými páskami v zelené

Květiny v bytě

Ten nejjednodušší způsob, jak přinést do domova více zelené a přírody, jsou rozhodně květiny, ať už řezané, v květináči anebo jako bylinky.

Řezané kytky

Květina vám vydrží několik dnů až zhruba dva týdny. Jarní náladu do bytu přinesou tradiční tulipány nebo sasanky, pryskyřníky, kosatce, čemeřice, hyacinty nebo narcisy.

Aby vám vydržely co nejdéle, radí Michaela z Green Decor:

  • Dávejte je do vymyté vázy s co nejstudenější vodou (můžete přidat i několik kostek ledu).
  • Před vložením do vody stonky květin seřízněte, budou lépe přijímat vláhu.
  • Vodu vyměňujte každý den a květiny nenechávejte v blízkosti topení ani misky s ovocem, to zkracuje jejich trvanlivost.
  • Na noc je můžete dát třeba do chladné chodby nebo, pokud nemrzne, na balkon. Vydrží vám pak ještě déle.

Ve volbě květin se můžete inspirovat na Instagramu, třeba právě na profilu Green Decor.

Bylinky

Zútulní a prosvítí každou kuchyň a ještě ke všemu budete mít vždy čerstvé bylinky na vaření. :-) Jestli vás nenapadá, kam s nimi, zkuste barový pult nebo kuchyňský roh, kde obvykle vypadají nejlépe. Vždy ale samozřejmě tak, aby měly dost světla.

Skvělá teorie – ale také vám bylinky pomřou pár dnů poté, co je přinesete z obchodu, ať už je opečováváte a zaléváte jak chcete? Takže jsem se samozřejmě zeptala, čím to je. Architektka Andrea radí si bylinky vypěstovat doma sama, protože ty v supermarketech jsou obvykle vyhnané tak, aby byly svěží v den prodeje, a domácí prostředí jim nestačí. Letos to určitě zkusím.

Kytky v květináči

Říkám jim květináčovky, hrozně moc se mi líbí a vždycky jsem je do bytu umisťovala tak nějak podle citu. Architektka Andrea mi poradila několik jednoduchých vodítek, jak si je vybrat systematicky, a floristka Míša doplnila, jak se o takové květiny starat.

Minimalistický byt oživí jedna dominantní květina, vizuálně spíše jednoduchá, třeba fíkus nebo monstera. Do stinnějších míst se hodí například zamiokulkas.

Bohémský byt s mnoha drobnými doplňky a dekoracemi doplní podobný styl květin: spíše více drobnějších květin, klidně sesbíraných postupně.

Běžně zařízenému bytu může velmi slušet jedna velká zelená oáza ve vyhrazeném koutě.

My jsme ji vyzkoušeli takto:

Zelený kout v bytě tvořený květinami a zelenými dekoracemi

Oázu tvoří: dvě větší květiny, čtyři menší, dvě vázy s řezanými květy a samolepky na zeď.

Floristka Míša přidává rady, jak se chovat ke květinám, které si přinesete domů v chladnějších obdobích: „Během mrazů je jen třeba dávat pozor, aby byla rostlina před převozem dobře zabalená a ‚nenastydla’, mohly by jí potom opadat listy nebo květy. Raději bych se ale vyhnula vyloženě choulostivým kouskům. Mezi ty naopak odolné patří například Chamaedorea elegans, Jasminum polyanthum nebo třeba asparágus.“

Jak se o nové květiny starat?

Nová rostlina utrpí menší či větší šok z každého přesunu, takže Míša doporučuje je dále nestresovat, tedy dát jim doporučené světelné i tepelné podmínky. Na otázku, jak často zalévat, říká, že univerzální rada neexistuje, protože v bytech je různá teplota i vlhkost. Místo toho doporučuje zkusit prstem, zda je substrát na povrchu vlhký – pokud je, zalévat ještě nemusíme.

S čím kombinovat zelené tóny v bytě?

Jestliže nechcete z domova vytvořit čistě zelenou džungli, doporučuje Andrea míchat zelenou s:

  • dalšími přírodními barvami a dřevem,
  • bílým nebo černobílým interiérem,
  • případně ještě s jedním výrazným barevným akcentem.

Jako doplňující materiál skvěle funguje nejen zmíněné dřevo, ale také:

  • korek,
  • hrubé struktury,
  • prošívání,
  • měď a mosaz (v poslední době jsou velmi trendy!).

Například v kuchyni bude vypadat krásně stůl prostřený hrubším (např. režným) ubrusem, zelenou přidejte pomocí prostírání a květiny, nebo jednou výraznou zelenou mísou. Tedy spíše neutrální plochy doplněné zeleným akcentem.

Detailní fotky zelených dekorací z aktuální kolekce Tchibo

Nečekané zelené detaily

Pokud jste se do zelené zamilovali a chcete ji mít doma natrvalo, potěší vás tato limitovaná edice kávovaru Cafissimo Mini. :-)

Kávovar Cafissimo Mini Pastels v zelené barvě

Případně sáhněte po dalších bytových doplňcích. Třeba takto:

Zelená rohožka z aktuální kolekce Tchibo

Zelený verdikt: mám doma jaro!

Musím přiznat, že zelená oáza u okna, kam jsme nanosili všechny květiny, mě nadchla. Takové místo bych chtěla doma natrvalo, je to opravdu oáza klidu.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články