Ve veganské verzi vychází dokonce levněji než s masem, což o většině veganských pokrmů lze říct jen zřídkakdy. Doslova za pár korun dokážete navařit plný hrnec, ze kterého se dvakrát nají celá rodina. Velkou výhodou je také velmi snadná příprava a málo špinavého nádobí. Na přípravu vám stačí jeden větší hrnec a krájecí prkénko.
Ingredience
2 cibule
2 plechovky červených fazolí
½ plechovka kukuřice
2 plechovky krájených rajčat
3 menší rajčata nakrájená na kostky
3 středně velké mrkve nakrájené na kolečka
rajčatový protlak
granulovaná sója
olivový olej
červená paprika
chilli koření/chilli pasta
skořice
kurkuma, kari
sůl, černé koření
Na ozdobu/dochucení
kokosové mléko
limetka
čerstvé bylinky
Postup
Tajemství výborného chilli spočívá v kvalitním základu. Nic není důležité tak jako začátek (a samozřejmě konec, abyste pokrm nepřipálili J). Nadrobno nakrájené cibule osmažte na olivovém oleji, až zesklovatí, a spolu s kořením postupně vytvořte pastu. Přidejte lžičku kurkumy, kari, skořice, dvě lžičky červené papriky, sůl, černé koření a chilli nebo chilli pastu. Dávejte si pozor, aby směs nebyla příliš suchá – v takovém případě přidáme ještě trošku vody nebo olivového oleje. Tuto směs promíchejte s cibulí a postupně přidávejte mrkev, kukuřici a sóju, která je v tomto případě náhražkou masa. Jakmile se vám směs začne připalovat, přidejte trochu vody či oleje.
Když je pasta rovnoměrně rozložena mezi všemi ingrediencemi, přidejte do směsi fazole (bez šťávy), rajčata, nakrájená čerstvá rajčata i rajčatový protlak. Vše řádně promíchejte a nechte zakryté povařit na mírném ohni zhruba 45 minut. Chutě se prolnou v jeden fantastický celek, a právě v tuto chvíli dostane chilli con carne tu pravou šťávu. A ještě lépe chutná druhý den!
Servírujeme
Pokud je pro vás chuť samotného chilli příliš výrazná, můžete je zjemnit lžičkou kokosového mléka, které se v teplém chilli velmi rychle rozpustí a dodá mu zcela jiný rozměr. Chilli na závěr ozdobte limetkou a bylinkami – koriandrem, bazalkou či petrželkou, výběr je již čistě na vaší fantazii.
Chilli můžete podávat s nachos (kukuřičnými chipsy), rýží, plackami nebo na americký způsob s bramborovými lupínky. Ale klidně si ho dejte jen tak! Chilli vždy servírujte v misce, přesně tak, jak se to dělá v Mexiku. Mimo to servírování v miskách představuje gastronomický trend roku 2017/2018 a vy si takovými miskami s mexickým vzorem můžete udělat radost i u nás v Tchibu.